Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / лек № 1 - 5. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
691.2 Кб
Скачать

2. 3Агально-логічні та загальні методи пізнання хімії.

До загально-логічних методів навчання належать: порівняння; аналіз і синтез; абстрагування і узагальнення; індукція і дедукція; аналогія.

Порівняння – це пізнавальна операція, яка ґрунтується на подібності або відмінності об’єктів. Однією з провідних ідей шкільного к курсу хімії є порівняння будови речовин і їх властивостей.

Особливістю порівняння є те, що порівнювати об’єкти необхідно за однією ознакою, особливо на початку вивчення хімії. Наприклад, при вивченні фізичних і хімічних явищ у 8 класі вчитель порівнює ці два явища, показавши на прикладі суміші Fе та S і сульфіду заліза. Краще показати подібність і відмінність за допомогою таблиці:

Cуміші Fе та S

Сполука FeS

Зберігаються властивості простих речовин:

Fe притягується магнітом;

S не змочується водою (явище флотації)

Властивості простих речовин не зберігаються:

Сполука не притягується магнітом;

Відсутнє явище флотації

При вивченні ароматичних вуглеводнів порівнюються властивості бутадієну і бензолу.

Порівняння властивостей бутадієну і бензолу.

Бутадієн

Бензол

sp2- гібридизація

sp2- гібридизація

Плоска будова

Плоска будова

Різна довжина зв’язків С-С.

Однакова довжина зв’язків С-С.

Електронна щільність в молекулі розміщена не рівномірно

Електронна щільність в молекулі розміщена рівномірно.

Легко окислюється

Не окислюється.

Легко вступає в реакції приєднання

В реакції приєднання вступає в жорстких умовах

Реакції заміщення не характерні

Порівняно легко вступають в реакції заміщення.

Порівняння будови речовин дає змогу прогнозувати властивості речовин. Так, записавши будову молекули глюкози, учні методом порівняння приходять до висновку, що до складу молекули глюкози входять функціональні групи спиртів та альдегідів:

На основі порівняння будови учні роблять припущення, що глюкоза повинна взаємодіяти з аміачним розчином оксиду срібла, з гідроксидом міді (ІІ) по групах –ОН (як багатоатомний спирт) та по альдегідній групі при нагріванні, і т.п.

Аналіз і синтез. Аналіз – це процес розчленування процесу пізнання на елементи за подальшим по елементним вивченням. Синтез – це об’єднання розрізнених знань, установлення взаємозв’язків, формування загальних понять про об’єкт.

Так, при вивченні, наприклад, кисню, вивчаються фізичні властивості кисню: газ без запаху, без кольору, малорозчинний у воді, хімічні властивості: взаємодія з неметалами (Р, S, H) з металами (Fe, Mg), зі складними речовинами (горіння свічки, паперу і т.п.). Далі відбувається процес синтезу знань і формування понять, що кисень – активна речовина.

При вивченні будови молекули метану з’ясовується спочатку будова атома Карбону, збуджений стан атома Карбону, гібридизація електронних хмарок, форма молекули метану. На основі цього аналізу синтезується поняття про насиченість зв’язків в молекулах насичених вуглеводнів.

Абстрагування і узагальнення. Абстрагування – це пізнавальна діяльність, спрямована, на відокремлення ознак, властивостей, зв’язків, істотних на даному етапі вивчення. Але учні не завжди можуть виділяти основне, суттєве. Тому на це слід завжди звертати їх увагу. Так, при вивченні насичених вуглеводнів слід звернути увагу на те, що характерними реакціями для них є реакції заміщення, а для ненасичених – приєднання. Для ароматичних – внаслідок утворення p-електронної системи більш характерні реакції заміщення, а не приєднання, хоча вони і ненасичені вуглеводні.

При вивченні явища ізомерії слід показати учням, що суттєвим є порядок сполучення атомів у молекули, а не спосіб зображення на папері.

З абстрагуванням тісно пов’язане узагальнення – мисленнєве об’єднання предметів або явищ, подібних за будь-якими ознаками.

Так, вивчивши насичені вуглеводні на прикладі метану і абстрагувавши ознаки: насиченість валентних зв’язків, відсутність реакцій приєднання, типовість реакцій заміщення, всі ці ознаки будуть узагальнені і перенесені на всю групу насичених вуглеводнів.

Індукція і дедукція. Розповідь, бесіда, лекція можуть бути побудовані як індуктивно так і дедуктивно. За індуктивним методом спочатку наводяться факти, а потім роблять висновок і формулюють загальне положення. За дедуктивним – спочатку дають загальне положення, а потім наводять факти, що його підтверджують.

Індуктивний метод більш доцільний на початку вивчення матеріалу, особливо у 8 класі. Так при вивченні водню учням спочатку демонструють хімічні досліди, тобто наводять експериментальні факти, а потім формулюється висновок про властивості водню.

*Із зростанням теоретичної спрямованості навчання зростає роль дедуктивного методу. На основі хімічних теорій можливі дедуктивні умовиводи, тобто, передбачення, з наступним підтвердженням їх за допомогою експериментів. Так, наприклад, при вивченні органічної хімії спочатку вивчається теорія будови органічних речовин, а на протязі всього вивчення органічної хімії проходить підтвердження її.

Аналогія – форма умовиводу, коли на підставі подібностей окремих властивостей і відношень двох або декількох речовин, предметів і явищ роблять висновок про можливу подібність і інших їх властивостей. Наприклад, вивчаючи взаємодію лужних металів з водою, учні бачать, що в результаті реакції натрію з водою утворюється гідроксид і водень. На основі аналогічної будови робиться висновок, що всі лужні метали будуть так взаємодіяти з водою.

Але інколи на основі аналогії робляться неправильні висновки. Так, за аналогією з НСl і H2SO4(розб.) HNO3(розб.) повинна взаємодіяти з активними металами з витісненням водню. Тому на основі аналогії роблять лише припущення.

Загальні методи навчання.

Пояснювально-ілюстративний – учитель повідомляє учням готові знання, використовуючи часткові і конкретні методи навчання – пояснення, робота з книгою і т.п. При цьому використовується наочність (експеримент, моделі таблиці, екранні посібники і т.п.). Може бути використаний і лабораторний експеримент, але як ілюстрація до слів учителя. Діяльність учнів репродуктивна. Він частіше використовується на початку вивчення хімії.

Частково-пошуковий (евристичний) – метод здійснюється при активній участі вчителя. Учитель додатковими питаннями наводить учнів на правильний шлях розв’язання проблеми. Наприклад, порівнюючи активність галогенів проводять дослід взаємодії йодиду калію з хлорною водою. Учні роблять висновок, що хлор витискує йод з розчину йодиду калію. Отже активність галогенів буде зменшуватись згори вниз у групі.

Дослідницький – від учнів вимагається максимум самостійності і затрачується більше часу. Перед учнями ставиться якась проблема і вони самі її розв’язують, використовуючи різні методи мислення, абстрагування, порівняння і т.п. а також хімічний експеримент. Наприклад, перед учнями ставиться проблема, як змінюється активність галогенів із збільшенням відносної атомної маси. Учні самі передбачають зміну активності і підтверджують самостійним хімічним експериментом.