Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / лек № 1 - 5. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
691.2 Кб
Скачать

5. Загальні основи процесу навчання хімії.

Основні компоненти процесу навчання. З точки зору дидактики навчання характеризується єдністю двох діяльностей - викладання й учіння. Ця єдність у педагогічній практиці виступає у формі взаємодії вчителя й учнів, у процесі якої вчитель організовує засвоєння навчального матеріалу, а учень засвоює певний зміст освіти.

Озброєння учнів системою хімічних знань – головна частина змісту навчального процесу з хімії. Процес навчання хімії характеризується формуванням у учнів відповідних умінь і навичок, розвитком їх пізнавальних здібностей і творчих сил. Це досягається як змістом хімічної освіти, так і організацією і засобами навчання. Отже до основних компонентів процесу навчання хімії належать:

– зміст хімічної освіти;

– викладання, діяльність учителя хімії;

– учіння – діяльність учнів, які вивчають хімію;

– засоби навчання.

У реальному процесі навчання ці компоненти перебувають у певних зв'язках і відношеннях, і навчання характеризується єдністю змістової і процесуальної сторін.

Роль учителя в навчальному процесі. Функції вчителя хімії не зводяться до передавання знань учням. У навчальному процесі він виступає насамперед як організатор і керівник пізнавальної діяльності учнів. Адже знання, вкладені в голову учня набагато слабші, ніж здобуті самостійно Вчитель створює умови, за яких учні можуть найбільш раціонально і продуктивно вчитися. Це стосується і правильної організації як класної, так і домашньої роботи учнів, і навчальної дисципліни, і нормального психологічного клімату на уроці, і доцільного чергування прийомів і форм роботи, і забезпечення зв'язку з іншими предметами, тощо. При цьому слід пам'ятати, що рушійною силою процесу навчання є суперечність між пізнавальними і практичними завданнями, які виникають перед учнями в ході навчання, і наявним у них рівнем хімічних знань, умінь та розумового розвитку.

Учителю хімії необхідно турбуватися про розумовий розвиток учнів. З цією метою він повинен будувати навчальний процес так, щоб учні працювали на достатньо високому, але обов'язково посильному рівні труднощів. Відомо, що надто легка або надто важка, непосильна навчальна праця не сприяє розвитку здібностей і творчих сил учнів. Тому головне – це висування перед учнями таких завдань, які не є непосильними, але неодмінно вимагають активної розумової діяльності. Майстерність учителя полягає в тому, щоб у процесі озброєння учнів знаннями поступово підводити їх до розв'язання дедалі складніших завдань, які вимагають напруження думки і певних самостійних дій.

Важливим обов'язком учителя хімії є правильне визначення міри складності навчальних завдань, які можна дати учням для самостійного опрацювання.

Учитель хімії повинен чітко уявляти собі особливості викладання предмету на різних етапах навчання від 8 до 11 класів. Це допоможе йому навчати школярів різним прийомам і способам навчальної праці з підручником хімії, хімічним довідником, додатковою літературою, правильно формувати в учнів уміння здійснювати логічні операції при засвоєнні навчального матеріалу.

Учитель також здійснює контроль за засвоєнням учнями навчального матеріалу. Вчитель веде спостереження за учнями, аналізує уроки, власний досвід викладання курсу. Він повинен вміти досліджувати педагогічну ефективність нових елементів, які вносять у програму чи підручник, критично оцінювати методичні рекомендації, творчо підходити до розв'язання основних педагогічних проблем.

Діяльність учнів у процесі навчання хімії – це їх учіння. Суть цього процесу полягає в засвоєнні учнями основ хімії, його структури, за визначенням В.П. Гаркунова, складається з таких елементів:

а) сприймання учнями хімічної інформації, яка йде від учителя або засобів навчання;

б) осмислювання навчального змісту основ хімії і закріплення його в пам'яті;

в) застосування хімічних знань і умінь для засвоєння змісту предмета і розв'язання навчально-пізнавальних проблем;

г) словесне і термінологічне висловлення хімічної інформації.

Діяльність учителя

Діяльність учнів

1. Пояснення учням мети і завдань навчання.

1. Власна діяльність по створенню позитивних мотивів учіння

2. Ознайомлення учнів з новими знан­нями (явищами, подіями, предметами, законами)

2. Сприйняття нових знань, умінь

3. Управління процесом усвідомлення і набуття знань та вмінь

3. Аналіз, синтез, порівняння, систематизація

4. Управління процесом пізнання наукових закономірностей і законів

4. Пізнання закономірностей і законів, розуміння причинно-наслідкових зв’язків

5. Управління процесом переходу від теорії до практики

5. Набуття умінь і навичок і їх систематизація

6. Організація евристичної й дослідницької діяльності

6. Практична діяльність по самостійному вирішенні питань, що виникають

7. Перевірка, оцінка змін у навченості й розвитку учнів

7. Самоконтроль, самодіагностика досягнень

У процесі навчання хімії діяльність учителя і діяльність учнів повинна перебувати в нерозривній єдності і обов'язково поєднуватися з використанням засобів навчання.

Засоби навчання у навчальному процесі з хімії. Вчитель у процесі навчання впливає на учнів системою спеціальних засобів. Під терміном "засоби навчання хімії" слід розуміти весь арсенал засобів, які має в своєму розпорядженні вчитель. Насамперед це засоби подання хімічної інформації: підручник, збірник задач і вправ, довідник з хімії, а також хімічні реактиви й матеріали, хімічний посуд і прилади, колекції речовин, макети, тощо. В процесі викладання хімії широко використовуються графічні (малюнки, схеми, діаграми, графіки, таблиці) й технічні засоби подання хімічної інформації (комп’ютер, відеомагнітофон, діа-, епі-, графо- та кінопроектори, магнітофон та ін.). Незамінними засобами навчання залишаються класна дошка і крейда.

Дидактичні функції засобів навчання:

– забезпечувати точну інформацію про хімічні елементи, речовини, що вивчаються, та їх перетворення, хімічні виробництва і тим самим сприяти підвищенню якості навчання хімії;

– допомагати зацікавлювати учнів хімією, підтримувати в них пізнавальний інтерес;

– підвищувати наочність навчання хімії, внаслідок чого робити доступним для учнів такий навчальний матеріал, який без використання певних засобів навчання недоступний або важко сприймається учнями;

– інтенсифікувати навчальну працю учнів, що сприятиме підвищенню темпу оволодіння ними програмним матеріалом;

– збільшувати можливості для самостійної роботи учнів на уроках хімії.

Отже взаємодія між головними елементами навчання – змістом осовіти, діяльністю вчителя, діяльністю учнів і засобами навчання і являє собою процес навчання.