Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Підготовка педагогів-юристів для викладання курсу правознавства у школі

рівня мобільності студентів, випускників, науково-педагогічних працівників і науковців ВНЗ на ринку осві­тніх послуг і ринку праці, підвищення економічності та результативності системи вищої освіти;

  • створення умов для ефективної освітньої діяльності через формування необхідного ресурсного забезпечення, посилення ролі університетів як осередків інтеграції си­стеми вищої освіти у європейський і світовий освітній простір;

  • посилення соціального партнерства та сприяння ін­теграційним процесам з іншими освітніми галузями, на­уковими установами, роботодавцями;

  • розширення доступу громадян до здобуття вищої освіти тощо.

Розпочалася робота над удосконаленням механізму розподілу випускників, які здобули вишу освіту за на­прямами і спеціальностями педагогічного профілю за кошти державного бюджету, поетапно запроваджуючи систему стимулювання таких випускників, першим ро­бочим місцем яким є посада вчителя в сільському загаль­ноосвітньому, дошкільному, позашкільному навчальному закладі, удосконалилися механізми цільової підготовки фахівців для потреб села [41].

Також забезпечено реалізацію стратегії орієнтації галу­зі на збереження та розвиток наукових і педагогічних шкіл, упровадження механізму об'єктивної оцінки та ви­знання здібностей викладачів до наукової і педагогічної діяльності, удосконалення механізму управління просу­ванням по службі та посилення мотивації до науково-педагогічної діяльності.

У ході опитувань, проведених серед студентів ВНЗ України неюридичного профілю, близько двох третин відповіли негативно на запитання, чи орієнтуються вони у законодавстві.

331

Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)

Такі дані були оприлюднені у ході засідання ВМКМР з правової освіти населення, яке відбулося 8 червня 2007 р. в Києві [26].

Опитування показало, що значний відсоток респонде­нтів не орієнтувалися у системі органів місцевого само­врядування. Значна кількість опитаних не знала, які ор­гани в Україні формуються шляхом виборів. Чимало сту­дентів неюридичних ВНЗ вважали, що до виборних ор­ганів в Україні належать місцеві державні адміністрації та Кабінет Міністрів.

У цьому контексті у ході засідання Ради було наголо­шено, що ВНЗ, особливо регіональні, часто не мали мож­ливості доступу до електронної бази законодавства. Ра­зом із тим, у вузівських бібліотеках нерідко використову­вали підручники та спеціальну юридичну літературу, які були повністю або частково застарілими.

Зокрема, більшість підручників із правознавства видані до 2005 р. Виявлено підручники з основ конституційного ладу в Україні 1999 р. випуску, які базувалися на поло­женнях першої редакції Конституції. Крім того, у бібліоте­ках ВНЗ використовувалися закони, що втратили чин­ність через ухвалення нових редакцій: Кримінальний ко­декс, 1993 р. видання; Цивільний кодекс, 2000 р. видан­ня; науково-практичний коментар до Конституції, 1999 р. видання тощо. Виявлено підручники "Законодавство про захист прав споживачів", які ґрунтувалося на старій ре­дакції Закону "Про захист прав споживачів" [26].

ВМКМР з правової освіти населення ухвалила резолю­цію, де передбачається підготувати та подати на затвер­дження до Кабінету Міністрів України план заходів щодо удосконалення організації правоосвітнього та правови-ховного процесу в навчальних закладах України [208].

Розв'язанню цього важливого завдання сприяє розви­ток правової освіти як у своїх спеціальних, так і в зага­льних формах. Ідеться і про підготовку фахівців-правознавців за найвищими світовими стандартами, і

332