Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Підготовка педагогів-юристів для викладання курсу правознавства у школі

за державним замовленням, так і за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб. Крім того, зроблено спробу визначити реальну потребу і забезпечувати підготовку необхідної кількості викладачів правових дисциплін для загальноосвітніх, професійно-технічних і витих навчальних закладів.

Разом із цим, одним з елементів підготовки викладачів правових дисциплін загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів стало проведення навча­льно-методичних семінарів із залученням наукових пра­цівників та фахівців-практиків у галузі права.

Найповніше проблеми підготовки юридичних кадрів для навчальних закладів були викладені у Постанові Уря­ду - "Програма розвитку юридичної освіти на період до 2005 р." [268].

Цим документом було визначено програму розвитку юридичної освіти на період до 2005 p., а також особли­вості вдосконалення системи юридичної освіти, приве­дення її у відповідність зі світовими вимогами, створен­ня умов для задоволення потреб громадян у сучасній юридичній освіті та реалізація права на працю за здобу­тою спеціальністю, повне забезпечення потреб органів державної влади, правоохоронних органів, інших сфер юридичної практики у фахівцях-юристах.

У Програмі розвитку юридичної освіти на період до 2005 р. також зауважувалося про проблеми підготовки юридичних кадрів для навчального процесу [268]. Від­повідно до рішень цієї програми було розширено прак­тику створення у школах-інтернатах класів з поглибле­ним вивченням правових дисциплін, особливо у сільсь­кій місцевості.

З метою оновлення змісту юридичної освіти було ви­значено базові вищі навчальні заклади і кафедри, де за­проваджено постійно діючі наукові і науково-методичні семінари для педагогічних, наукових і науково-педагогічних працівників.

325

Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)

Порушувалося також питання створення у провідних ВНЗ III—IV рівнів акредитації інститутів (факультетів) підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, які викладають правознавчі навчальні дисципліни. Для підготовки викладачів право­знавчих дисциплін у Програмі було визначено мережу провідних ВНЗ III—IV рівнів акредитації.

Чимало уваги приділялося розробленню і виданню но­вого покоління якісних підручників, навчально-методичних посібників, дидактичних засобів навчання з юридичних навчальних дисциплін.

Концептуальні засади розвитку педагогічної освіти України та її інтеграція в європейський освітній простір визначили систему педагогічної освіти, яка на основі на­ціональних надбань світового значення й усталених єв­ропейських традицій забезпечувала підготовку педагогі­чних працівників, здатних здійснювати професійну дія­льність на демократичних і гуманістичних засадах, реалі­зовувати освітню політику як пріоритетну функцію дер­жави, що спрямовувалася на розвиток і самореалізацію особистості, задоволення її освітніх і духовно-культурних потреб, а також потребу бути конкурентноспроможними на ринку праці [208].

Відповідно до цього документа основними завданнями розвитку педагогічної освіти стали:

  • забезпечення професійно-особистісного розвитку майбутнього педагога на засадах особистісної педагогіки;

  • приведення змісту фундаментальної, психолого-педагогічної, методичної, інформаційно-технологічної, практичної та соціально-гуманітарної підготовки педа­гогічних і науково-педагогічних працівників до вимог інформаційно-технологічного суспільства та змін, що відбувалися у соціально-економічній, духовній і гумані­тарній сфері, у дошкільних та загальноосвітніх навчаль­них закладах;

  • модернізація освітньої діяльності вищих педагогічних навчальних і наукових закладів, які здійснюють підготовку

326