Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Підготовка падагогів-юристів для викладання курсу правознавства у школі

льно-гуманітарний факультет став першою такою струк­турою у ВНЗ України [224, с 160-180].

Найпоказовішим у цьому відношенні було становлення спеціальності "правознавство". Саме висококваліфікова­них викладачів правознавства з 1993 р. почав готувати цей факультет (спочатку 25 студентів) (10, с 103-104].

У 1997-1998 навчальному році на факультеті зробле­но набір студентів на заочну форму навчання за спеці­альністю "правознавство" (117 осіб). У 2003-2004 на­вчальному році на спеціальності "правознавство" на­вчалося вже 402 студенти, серед яких 240 стаціонару і 162 заочного відділення [12, с 11-12].

За 10 років свого становлення, тобто на 2003 р. соціа­льно-гуманітарний факультет випустив 330 висококва­ліфікованих фахівців - "юрист, викладач правознавства," здатних на належному рівні забезпечувати викладання правознавства у школі та ВНЗ. Ці фахівці працюють ви­кладачами правознавчих дисциплін у ВНЗ І—IV рівнів ак­редитації, учителями у школах, ліцеях, гімназіях право­вого профілю, державних органах.

Підготовка викладача правознавства на соціально-гуманітарному факультеті, який отримував також базову юридичну освіту, здійснювалася шляхом поєднання спе­ціалізованих знань з багатьох галузей права, а також су­міжних праву напрямів (філософсько-правового тощо), крім того, психолого-педагогічних дисциплін. Таким чи­ном, отримання юридичних і психолого-педагогічних знань забезпечувало випускника можливістю поєднувати їх, здійснювати кваліфіковану діяльність у цих двох на­прямах. Саме в кінці XX - на початку XXI ст. сфера за­стосування подібних знань була майже необмежена.

Мета, яку ставив перед собою факультет, не лише під­готувати висококваліфікованого правознавця, а й домог­тися того, щоб випускники поверталися у сферу освіти, обирали професію викладача, могли працювати юриста-

361

Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)

ми-консультантами, організаторами різноманітної діяль­ності у системі освіти і шкільної у тому числі.

За час існування соціально-гуманітарного факультету та його правонаступника Інституту політології та права цей підрозділ НПУ імені М. П. Драгоманова став одним із провідних в університеті, у якому сформувалася компле­ксна концепція та власна школа підготовки фахівців-правознавців, викладачів правознавства для загальноос­вітніх і ВНЗ України.

Інститут докладав чимало зусиль, щоб іти в ногу із за­гальнодержавною стратегією модернізації національної системи освіти, яка відбувалася з урахуванням інтегра­ційних процесів у європейський і світовий освітні прос­тори, упровадження інноваційних педагогічних техноло­гій, конкретної системи організації навчального процесу тощо. У руслі зазначених процесів в Інституті у 2006 р. Вченою радою НПУ імені М. П. Драгоманова розроблено і затверджено Концепцію розвитку Інституту політології та права у 2005-2015 pp. [10, с. 99]. Це свідчить про довго­термінові фундаментальні плани Інституту у напрямі під­готовки юридичних-педагогічних кадрів для вищої та се­редньої школи.

В Інституті утверджується думка, що кожен дипломо­ваний фахівець має бути конкурентноздатним не лише на українському трудовому ринку, але також і на глоба­льних ринках. Причому попит на випускників Інституту політології та права є не лише у загальноосвітніх і ВНЗ, а й в органах державної влади та управління, на підпри­ємствах, в установах й організаціях усіх форм власності.

Інститут політології та права у складі НПУ ім. М. П. Драгоманова був активним учасником ухо-дження України до Болонського процесу, ставши на шлях перебудови підготовки фахівців права, брав участь у всіх науково-методичних та організаційних заходах МОН України, у тому числі у педагогічному експерименті, який передбачав:

362