Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Підготовка педагогів-юристів для викладання курсу правознавства у школі

педагогічних та науково-педагогічних працівників, на ос­нові інтеграції традиційних педагогічних та новітніх муль­тимедійних навчальних технологій, а також створення но­вого покоління дидактичних засобів;

  • запровадження двоциклової підготовки педагогіч­них працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра і магістра;

  • удосконалення системи відбору молоді на педагогічні спеціальності, розширення цільового прийому та запрова­дження підготовки вчителя на основі договорів;

  • удосконалення мережі вищих навчальних закладів і закладів післядипломної педагогічної освіти з метою створення умов для безперервної освіти педагогічних працівників [208].

Відповідно до вищезазначеного документа система педагогічної освіти стала складовою системи вищої осві­ти і включала ВНЗ усіх форм власності, заклади післяди­пломної педагогічної освіти й органи управління в галузі вищої освіти.

Підготовку педагогічних працівників здійснювали пе­дагогічні коледжі, педагогічні університети, класичні уні­верситети й інші ВНЗ за умови виконання ними вимог галузевих стандартів вищої педагогічної освіти.

Із цією метою педагогічні училища (технікуми) реорга­нізовувалися в педагогічні коледжі, які функціонували за двома моделями:

  • педагогічні коледжі як структурні підрозділи педаго­гічних або класичних університетів;

  • педагогічні коледжі як самостійні ВНЗ.

Разом із цим було регламентовано, що у педагогічних коледжах здійснювалася підготовка педагогічних пра­цівників освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра (на основі повної загальної середньої освіти) за напрямом підготовки "Освіта" з окремих спеціальностей ("Дошкіль­на освіта", "Початкова освіта", "Музичне мистецтво",

327

Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)

"Образотворче мистецтво", "Технології", "Фізичне вихо­вання", "Професійна освіта") [208].

У педагогічних університетах - підготовка та перепід­готовка педагогічних працівників - фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра та професіоналів осві­тньо-кваліфікаційного рівня магістра.

У класичних університетах - підготовка та перепідго­товка педагогічних працівників - фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра та професіоналів осві­тньо-кваліфікаційного рівня магістра за напрямом підго­товки "Освіта", а також за іншими напрямами, за якими передбачається здобуття педагогічної кваліфікації. Кла­сичні університети могли створювати педагогічні інсти­тути як структурні підрозділи [208, 215].

Підготовка педагогічних працівників також здійсню­валася в інших ВНЗ за умови виконання ними вимог га­лузевих стандартів вищої педагогічної освіти. ВНЗ та за­клади післядипломної педагогічної освіти могли об'єдну­ватися в навчальні, навчально-наукові та навчально-науково-виробничі комплекси.

В університетах здійснювалася також підготовка та перепідготовка науково-педагогічних працівників шля­хом їх навчання в аспірантурі та докторантурі.

За умови виконання вимог галузевих стандартів вищої педагогічної освіти підготовку педагогічних працівників у класичних університетах та інших ВНЗ можна було здійс­нювати за напрямами підготовки та спеціальностями, за якими передбачено присвоєння кваліфікації вчителя, тобто і вчителя правознавства.

Оскільки в Україні протягом досліджуваного періоду й особливо у сільській місцевості, де загальноосвітні навча­льні заклади не були забезпечені педагогами окремих спеціальностей, наприклад, іноземні мови, правознавст­во тощо, то з метою підготовки педагогічних працівників до викладання двох і більше навчальних предметів і здій­снення ними інших навчально-виховних функцій було передбачено поєднання педагогічних спеціальностей і

328