Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_shpori_vsi.docx
Скачиваний:
449
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
203.24 Кб
Скачать

46.Філософські ідеї у 14- 16 ст.

Філософія епохи Відродження датується періодом кінця 14-16 ст.

Відродження  - це період розвитку країн Західної і Центральної Європи (14-16 ст.) коли відбувся перехід від середньовічної культури до культури Нового Часу. Епоха Відродження знаменується розвитком промисловості, торгівлі, мореплавання, військової справи, тобто матеріального виробництва, а, отже, розвитком техніки, природознавства, механіки, математики. З'являються зачатки капіталістичного способу виробництва.  Для цієї доби характерно як би друге народження ідей античної філософії, перш за все - та ж спрямованість до людини. Потреби суспільно-історичної практики стали потужним імпульсом розвитком природничих і гуманітарних наук, заклавши основи дослідного природознавства Нового часу. Видатними представниками цього часу були: Нікколо Макіавеллі, Микола Кузанський, Микола Коперник, Джордано Бруно, Мішель Монтень, Піко делла Мірандола, Якоб Беме, Томас Мюнцер, Томас Мор, Томмазо Кампанелла.

Основними рисами епохи Відродження є :

1.              Антропоцентризм – принцип, відповідно до якого людина є завершенням еволюції світобудови і головною категорією філософії.

2.              Пантеїзм – принцип розуміння Бога, як безособового начала, який править світом.

3.              Гуманізм – людина є вищою цінністю світобудови.

47.Філософія Києво-Могилянської академії.

У Києво-Могилянській Академії вперше в Україні розпочалася викладатися філософія. Це був перший вуз в Західно-Східній Європі в якому викладалася філософія. Навчання проводилося за класичними канонам. Викладання естетики, фізики й метафізики проводилося з точки зору Арістотеля. Видатні мислителі, які закінчили КМА – Прокопович:У своїй науковій діяльності Ф. Прокопович свідомо прагнув звертати увагу на явища суспільного життя людей. Особливо значущими Прокопович вважав теоретичні принципи «натурального права», «природного складу», «природного закону». Закінчив КМА і читав у ній лекції з філософії. Йому належать декілька філософських робіт. Гогоцький-релігійний філософ. Філософія Гогоцького була цілком присвячена захисту православ'я, і ​​тому завдання філософії він бачив у зображенні ідеї Бога як розумного і творчого початку і природного, морального світу. Знання Бога вважав вродженим, але глибоко осягаються лише за допомогою віри. Ідея Бога, за Гогоцьким, невіддільна від людського пізнання, яке є похідним від досвіду, переконання, віри. Викладав філософію в КМА. Викладання філософії в Україні почалося раніше, ніж у Росії. КМА готувала мислителів \ філософів. Для КМА виписували викладачів з-за кордону для розповсюдження в Україні філософій різних країн. Києво - Могилянська Академія - важливий етап розвитку філософії України. Один з найвидатніших філософів КМА минулого століття - Памфіл Данилович Юркевич, він аналізує філософські погляди Платона, ідеї якого становлять вищий щабель розвитку античної філософії та філософську систему Канта, яке є центральним пунктом розвитку новітньої філософії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]