Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект по пл 2 / конспект по пл 2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.08.2013
Размер:
979.97 Кб
Скачать

Тема 4 виробництво продукції

4.1 Формування виробничої програми

4.2 Проблеми оптимізації виробничої програми

4.1 Формування виробничої програми

Головні завдання розробки даного розділу плану:

забезпечити виконання всіх поставлених завдань;

виявити можливості найкращого використання виробничих потужностей для найбільш повного задоволення потреб у продукції у відповідності з попитом;

знайти можливості підвищення питомої ваги продукції вищої категорії якості;

погодити плани виробництва й реалізації продукції.

Виробнича програма визначає необхідний обсяг виробництва продукції в плановому періоді у відповідній номенклатурі, асортименті та якості. Вона обумовлює завдання з введення в дію нових виробничих потужностей, потреби в матеріально-сировинних ресурсах, чисельності персоналу, транспорті. Цей розділ плану тісно пов’язаний з планом з праці та заробітній платі, планом з витрат виробництва, прибутку, фінансовим планом.

При плануванні виробничої програми необхідно використовувати наступні матеріали:

перспективний план виробництва продукції і послуг;

прогноз потреби у продукції підприємства, який складається на підставі досліджень змін ринкових елементів у часі, тобто попиту, пропозиції, цін, кількості конкурентів тощо;

державний контракт та державне замовлення на продукцію підприємства – якщо такі існують;

результати вивчення поточного попиту на продукцію;

договори на виробництво та постачання продукції, які укладаються в результаті вільного продажу виробів на гуртових ярмарках;

заходи щодо спеціалізації і кооперування виробництва;

заходи щодо збільшення виробничих потужностей підприємства;

дані про залишки нереалізованої продукції у попередньому періоді.

Відповідно до плану продажу визначається номенклатура й асортимент продукції, яка випускається підприємством

Номенклатура  виробництва – це перелік видів виробів, які треба виготовити на підприємстві в плановому періоді.

Асортимент  продукції характеризує співвідношення питомої ваги окремих видів виробів у загальному випуску продукції даної номенклатури.

Основні показники плану виробництва й реалізації продукції.

Натуральні показники плану (номенклатура, кількість) є основними й дають можливість контролювати завдання в перспективних і поточних планах (на планований рік). Вони є базою для формування вартісних показників, які дозволяють звести всю продукцію, що випускається, у єдиний узагальнюючий показник, установити баланс витрат і надходжень, запланувати грошові потоки, а також виробничі якісні показники, що характеризують ефективність роботи підприємства (підрозділу).

Вартісне вираження плану виробництва й реалізації продукції підприємства може визначатися показниками товарної, реалізованої й валової продукції. У практиці вітчизняного планування в першу чергу розраховується товарна продукція.

Товарна продукція (ТП) включає вартість продукції, що буде випущена в плановому періоді й підготовлена до реалізації, тобто прийнята відділом технічного контролю й здана на склад готової продукції.

Реалізованою продукцією (РП) вважається продукція, поставлена споживачам, замовникам і іншими суб'єктам, незалежно від оплати покупцем.

Показник реалізованої продукції в плані визначається як алгебраїчна сума:

,

де: - очікуваний залишок нереалізованої продукції відповідно на початок і кінець планованого періоду. Якщо залишки не змінюються, то обсяг товарної продукції дорівнює обсягу реалізованої продукції в ринкових цінах.

До складу товарної й реалізованої продукції включаються: призначені для реалізації всі види комплектної готової продукції й напівфабрикати власного виготовлення; роботи й послуги виробничого характеру, які виконуються для сторонніх організацій; продукція допоміжних господарств, призначена для відпустки на сторону.

Валова продукціяце вартість всієї промислової продукції підприємства незалежно від ступеня її готовності. Валова продукція включає товарну продукцію й зміну залишків незавершеного виробництва.

Незавершене виробництво – це вартість незакінченої продукції, що перебуває у виробництві на різних етапах виготовлення, напівфабрикатів і комплектуючих виробів.

де залишки незавершеного виробництва (напівфабрикатів власного виготовлення), відповідно на кінець і на початок року (періоду).

Валовий оборот (В) – це сукупна вартість валового випуску всіх видів продукції, незалежно від того, чи використовуються вони на тім же підприємстві або призначаються для відпустки на сторону; а також вартість робіт промислового характеру й послуг на сторону й свої цехи.

Внутрішньозаводський виробничий оборот (ВПО) – це вартість продукції й послуг ланок підприємства, що споживаються усередині підприємства іншими ланками. Цей показник включає: вартість напівфабрикатів власного виробництва, вартість електроенергії, пари, води, стисненого повітря, вентиляції, висвітлення, опалення цехів і т.ін.