Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект по пл 2 / конспект по пл 2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
04.08.2013
Размер:
979.97 Кб
Скачать

5.3 Резерви зростання і використання виробничої потужності

В економічній  і методичній літературі розрізняють резерви зростання  і використання виробничої потужності, їх відмінність видно на рис 5.1.

Як видно із схеми, резерви зростання  і резерви використання виробничої потужності поділяються на екстенсивні та інтенсивні. Якщо екстенсивні резерви зростання виробничої потужності виражаються в збільшенні кількості встановленого устаткування (насамперед для ліквідації диспропорцій), що забезпечує продуктивніше використання всього технологічного устаткування і потенційного фонду часу його роботи, взятого в розрахунок виробничої потужності, то інтенсивні резерви поліпшення  використання виробничої потужності  виражаються в усуненні втрат часу в роботі устаткування, які були в звітному періоді. Ці втрати пов’язані, головним чином, із простоями устаткування через відсутність і запізнення робітників, позапланові ремонти, відсутність роботи, будь-які організаційно-технічні неполадки.

Рис.5.3. Резерви зростання  і використання виробничої потужності

Інтенсивні резерви зростання виробничої потужності – це резерви  зниження трудомісткості продукції або підвищення продуктивності устаткування. Впровадження нової техніки і технології, вдосконалення конструкції виробів, модернізація устаткування, застосування прогресивних пристроїв і інструментів – тобто все, що приводить до зниження трудомісткості продукції чи зростання продуктивності устаткування, означає і зростання величини виробничої потужності.

Інтенсивні резерви поліпшення використання виробничої потужності виражаються  в ступіні оволодіння в середньому всіма робітниками діючої та нової техніки і технології. Величину цього резерву можна виразити як різницю між нормою  трудомісткості (виробу, операції), яка  фактично досягнута в середньому всіма робітниками даної професії і технічною (прогресивною) трудомісткістю. Величина цього резерву значно залежить від стабільності кадрів робітників, рівня їхньої кваліфікації.

Наголошуючи на резервах поліпшення використання виробничої потужності, слід зазначити, що фактичне використання виробничої потужності в умовах ринкових відносин визначається факторами:

  • ринкової кон’юнктури;

  • конкурентоспроможності продукції;

  • матеріально-технічного забезпечення виробництва;

  • забезпечення робочою силою.

Практично рівень використання виробничої потужності часто не перевищує 60-70%, що в основному вважається нормальним, тому що  в умовах ринкової економіки важливо не просто максимально завантажити виробничу потужність, а випускати продукцію, яка буде реалізована. Крім того, завжди необхідно мати резерв виробничих потужностей для виконання додаткових замовлень.

Контрольні питання:

  1. Що розуміють під виробничою потужністю підприємства?

  2. Які фактори визначають виробничу потужність підприємства?

  3. Які Вам відомі резерви зростання використання виробничої потужності?

  4. Що відносять до екстенсивних та інтенсивних резервів зростання використання виробничої потужності?

Завдання на самостійну роботу.

        1. Від чого залежить вибір методу розрахунку показників виробничої потужності?

        2. Як розраховується виробнича потужність у багато-номенклатурному, одиночному та дрібносерійному виробництві?

Рекомендована література:

  1. Зінь Е.А., Турченюк М.О. Планування діяльності підприємства: Підручник. – К.: ВД ”Професіонал”, 2004. – 320 с.

  2. Ильин А.И., Синица Л.М. Планирование на предприятии: Учеб. пособие В2ч. Ч.2. Тактическое планирование/ Под общей ред. А.И Ильина. – Мн.: ООО «Новое знание», 2000. – 262 с.

  3. Орлов О.О. Планування діяльності промислового підприємства. Підручник. – К.: Скарби, 2002. – 336 с.

  4. Тарасюк Г.М., Шваб Л.І. Планування діяльності підприємства: Навч. Посіб. 2-е вид. – К.: Каравела, 2005. – 312 с.