Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ кр по мен. / МУ кр по мен..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
253.44 Кб
Скачать

4. Зразок виконання контрольної роботи.

1. Обґрунтуйте, яким чином може впливати на стан всіх інших елементів внутрішнього середовища організації зміна завдань працівникам низової ланки управління.

Працівники низової ланки управління - це організаційний рівень над іншими працівниками (які не керують). Молодші начальники, як правило, здійснюють контроль за виконанням виробничих завдань для безперервного забезпечення безпосередньою інформацією про правильність виконана цих завдань. Керівники цієї ланки часто відповідають за безпосереднє використання виділених їм ресурсів, таких як сировина й устаткування. Типовою назвою посади на даному рівні є керівник сектора, групи, майстер, майстер зміни, сержант, завідувач відділом, старша медсестра, завідувач кафедрою управління в школі бізнесу. Більша частина керівників взагалі - це керівники низової ланки. Більшість людей починають свою управлінську кар'єру в цій якості.

Зміна завдань працівникам низової ланки управління позначиться на таких внутрішніх змінних, як завдання, організаційна структура, технологія й люди.

Якщо змінюються завдання керівнику низової ланки, то можуть змінитися принципи (керівні правила) управлінської діяльності. Наприклад, отримане завдання зниження енергоресурсів на ділянці виробництва хімреактивів (раніше було раціональне використання), звідси витікає, що керівник посилює контроль, вводить проміжний контроль, розробляє оргплани, оптимізує облікові документи й інше.

Може підвищуватися (знижуватися) трудова активність, мотивація праці в результаті зміни завдання. Погіршуватися (поліпшуватися) взаємини між підлеглими й керівником. Змінюватися стиль управління з демократичного на авторитарний (отримане завдання в стислий термін провести капітальний ремонт аварійної технологічної установки).

Характерною рисою є спеціалізований поділ праці - закріплення даної роботи за фахівцями, тобто тими, хто здатний виконати її краще інших з погляду організації, як єдиного цілого. Зміна завдання може викликати перегрупування обов'язків між фахівцями підрозділу, тому що може бути, що для вирішення нових поставлених завдань необхідно змінити обсяги й напрямки робіт.

Обсяг управління. Вертикальний поділ праці, тобто відділення роботи з координації від безпосереднього виконання завдань, необхідно для успішної групової роботи. Навмисний вертикальний поділ праці в організації дає в результаті ієрархію управлінських рівнів. Центральною характеристикою цієї ієрархії є формальна підпорядкованість осіб на кожному рівні. Особа, яка знаходиться на вищій сходині управління, може мати у своєму підпорядкуванні декількох керівників середньої ланки, що представляють різні функціональні області. Ці керівники середньої ланки, у свою чергу, можуть мати декількох підлеглих із числа лінійних керівників (механікові підпорядковані майстри ремонтної ділянки, енергоділянки й інше.). Зміна завдання може змінити структуру поділу праці, наприклад, лінійні керівники, будуть відповідати за інші види робіт, та стануть підпорядковані іншим керівникам. При цьому можуть виникнути проблеми з координацією - без відповідної чітко налагодженої координації різні рівні, функціональні зони й окремі особи легко можуть зосередитися на забезпеченні власних інтересів, а не на інтересах організації в цілому.

Крім цього, зміна завдання працівникам низової ланки управління може порушити виконання вже поставлених завдань підлеглим (робітникам та службовцям). Завдання - це запропонована робота, серія робіт або частина роботи, що повинна бути виконана заздалегідь установленим способом та у заздалегідь обговорений термін. З технічної точки зору, завдання приписується не працівникові, а його посаді. На основі рішення керівництва про структуру, кожна посада включає ряд завдань, які розглядаються як необхідний внесок у досягнення цілей організації. Вважається, що, якщо завдання виконується таким способом і в такі строки, як це приписано, організація буде діяти успішно. Якщо завдання змінилися, а відповідних інструкцій з виконання не надійшло - створюється невизначеність, або, попросту говорячи, хаос в організації.

Технологія. Ця важлива внутрішня змінна має більш широке значення, чим традиційно вважається. Завдання й технологія тісно пов'язані між собою. Виконання завдання включає використання конкретної технології як засіб перетворення вихідного матеріалу у закінчену форму. Зміна завдання працівникам низової ланки управління також може вплинути й на технологію, у тому випадку, якщо поставлене завдання та його виконання вимагає більш нових та удосконалених способів технологічного устаткування й виробництва, а також на технологію управління - будуть потрібні більш удосконалені процедури, алгоритми, методи, засоби, інструменти прийняття управлінських рішень та управлінського впливу.

Зі зміною завдання може зміниться глибина діяльності й розмах діяльності менеджера.

Глибина діяльності - це рівень контролю, що менеджер здійснює над своєю діяльністю. Глибина пов'язана зі свободою планування та організації своєї роботи, працювати на своєму власному місці, переміщатися навколо свого робочого місця й взаємодіяти з іншими. Там, де правила суворі, робота в основному здійснюється відповідно до сталої практики й за менеджерами ретельно спостерігають, глибина діяльності невелика. Розмах діяльності визначається довжиною в часі й циклу діяльності й кількістю операцій, що до неї входять. Робота, що включає мало повторень і більше операцій, має більш високий розмах.

Різні частини діяльності можуть змінюватися по своїй глибині й розмаху. Наприклад, глибина діяльності більш важлива, коли майстер самостійно ухвалює рішення щодо лімітування матеріальних ресурсів, а не тоді, коли тільки виконує дане рішення. Чим менше глибина й розмах, тим більше робота спеціалізована.

Зміна завдань спричиняє зміну діапазонів повноважень, сфери й системи контролю, оцінки роботи підлеглих. Також це відображається на збільшенні (зменшенні) комунікацій з функціональними фахівцями цеху, виробництва, відділу, департаменту (зміна формальних зв'язків). Зміниться система винагород, тому що не потрібно буде, щоб вона була сфокусована на зусиллях працівників саме по виконанню даних завдань. Зміняться завдання - не потрібні будуть навички (персонал), необхідні для виконання конкретних завдань або навпаки необхідно буде здобути ці навички. Наприклад, впровадження автоматизованого обліку складських запасів, вимагає вміння працювати на комп'ютері із програмним продуктом обліку.

У тому випадку, якщо нові делеговані завдання важливі, стосуються розподілу ресурсів, розвитку підрозділу, то збільшується ступінь децентралізації управління.

Таким чином, зміна завдання керівників нижнього рівня спричиняє тією чи іншою мірою зміну кожної внутрішньої змінної.