Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ кр по мен. / МУ кр по мен..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
253.44 Кб
Скачать

Варіант № 17

1.Поясніть в чому полягають нові сутнісні зміни функції планування та охарактеризуйте основні типи планів.

2. Поясніть, чим принципово відрізняються такі види комунікаційних мереж, як "колесо" і "зірка".

3. Виберіть правильні відповіді:

Заключний (підсумковий) контроль дозволяє:

а) оцінити ефективність організаційних рішень;

б) виключити відхилення від намічених планів;

в) запобігти розвитку кризової ситуації;

г) зробити висновки про реалістичність планів;

д) підготувати дані для винагороди персоналу.

4. Нинішній етап історичного розвитку називають періодом складних політичних, соціальних і економічних процесів. Зміни, що відбуваються, мають відношення до керування не тільки в області навколишнього середовища, техніки й економіки, але й в області соціального і політичного розвитку. У такій обстановці винятково важливе значення набуває вмілий і своєчасний облік вищим ешелоном керуючих цих змін і прийняття ними відповідних мір.

Які заходи доцільно, на Вашу думку, здійснювати топ-менеджером Вашого підприємства, щоб вчасно реагувати на несподівані зміни ситуації?

5. На машинобудівному підприємстві, що має у своїй структурі шість основних цехів; допоміжні ділянки: оснащення, інструментальну, ремонтну; спеціальне конструкторське бюро; велику технологічну службу і розвинену систему керування, на черговий плановий рік намічене освоєння трьох нових виробів з кодами 010043, 031076, 084096. З метою забезпечення успішного впровадження нових виробів запропонуйте систему керування, виділивши організаційну структуру керування, методи і принципи керування, інтеграційні механізми.

Варіант № 18

1. Обґрунтуйте, яким чином можуть впливати на стан всіх інших елементів внутрішнього середовища організації:

а) скорочення чисельності керівників середньої ланки;

б) зміна цілей організації.

2. Укажіть, якими повноваженнями володіють: директор фірми, начальник планового відділу, головний бухгалтер, юрист, фахівець служби маркетингу, голова комісії з вироблення умов тарифної угоди на наступний рік, член ревізійної комісії акціонерного товариства.

3. Виберіть правильні відповіді:

Які загальні ознаки мають формальні і неформальні організації:

а) створюються за планом;

б) ієрархія;

в) лідери;

г) норми поводження;

д) причини утворення.

4. Якщо один з Ваших співробітників перевищує свої повноваження, що Ви зробите для виправлення ситуації? Підкріпіть відповідь прикладами з практики керування.

5. Складіть схеми лінійно-функціональної структури керування типового виробничого підприємства для різних організаційно-правових форм його функціонування.

Варіант № 19

1. Укажіть, для яких з нижче перерахованих сфер бізнесу вище рівень складності, рухливості і невизначеності зовнішнього середовища (роздільно по кожній характеристиці зовнішнього середовища):

а) виробництво автомобілів;

б) виробництво лікарських препаратів;

в) страхування;

г) видобуток вугілля;

Встановіть ранг і дайте обґрунтування.

2. Приведіть на основі власних спостережень перешкоди, з якими доводиться зіштовхуватися при обміні інформацією і проранжуйте їх за критерієм небезпеки.

3. Виберіть правильні відповіді:

Класифікацію стилів керування сформулював наступний підхід до розуміння суті лідерства:

а) підхід з позиції особистих якостей;

б) поведінковий підхід;

в) ситуаційний підхід.

4. На машинобудівному підприємстві, що має у своїй структурі 6 основних цехів; допоміжні ділянки: оснащення, інструментальну, ремонтну; спеціальне конструкторське бюро; велику технологічну службу і розвинену систему керування, на черговий плановий рік намічене освоєння трьох нових виробів з кодами 010043, 031076, 084096. З метою забезпечення успішного впровадження нових виробів запропонуйте систему керування, виділивши організаційну структуру керування, методи і принципи керування, інтеграційні механізми.

5. Проілюструйте можливі інформаційні процедури на Вашому підприємстві. Запропонуйте заходи для удосконалення інформаційного обміну на підприємстві.