Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2011-veres-Zaklyuchne--Biohimiya

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
16.83 Mб
Скачать

Кролі і гризуни при споживанні іїі здатні до копрофагії (так званого повторного перетравлювання їжі через споживання власних фекаліїв).

131

Такі тварини як слони, коали, панди і гіпопотами в молодому віці споживають фекалії матерів з метою збагачення власного травного тракту відповідними мікрооганізмами, оскільки народжуються із «стерильним» травним трактом (в якому відсутня мікрофлора).

132

Порожни́нне травлення́

гідролітичні процеси, які здійснюються в порожнині тонкої кишки за рахунок ферментів підшлункової залози, печінки, кишечника, які гідролізують високомолекулярні речовини.

Мембранне́ (пристінко́ве) травлення́ — кінцевий етап травлення, який відбувається безпосередньо на поверхні кишечника

Травна система людини

133

Будова стінки кишки, де перетравлюється їжа, абсорбується і таким чином потрапляє в організм.

134

Моногастричні (наприклад, люди, собаки, свині) і жуйні (наявність чотирьохкамерного шлунку) тварини. 4-х камерний шлунок: рубець, сітка, книжка, сичуг (відповідно: rumen, reticulum, omasum, abomasum).

У перших двох відділах (рубці і сітці) чотирьохкамерного шлунку їжа змішана із слиною розділяється на рідку і тверді харчові грудки.

Харчові грудки «виригуються» для повторної обробки у ротовій порожнині. У передшлунках волокна, особливо целюлоза і геміцелюлоза руйнуються до трьох летких жирних кислот: етанової, пропанової і 3-гідроксибутанової кислот, з допомогою мікрооганізмів (бактерії, археа і протозойні мікроби та гриби). Тут же ферментується також протеїни і неструктурні вуглеводи (петин, цукри, крохмаль).

135

6

 

1

2

4

3

 

5

1- стравохід, 2 – рубець, 3 – сітка, 4 – книжка, 5 – сичуг, 6 – тонка кишка

136

137

Травні гормони

5 гормонів регулюють травну систему у ссавців. Є певні відмінності в регуляції травлення у хребетних, наприклад птахів.

Гастрин (Gastrin) – є в шлунку, він стимулює

шлункові

залози

секретувати пепсиноген

(неактивна

форма

пепсину)

і HCl. Секреція

самого гастрину стимулюється поступанням їжі у шлунок. Секреція гастрину інгібується низьким значенням pH .

138

Секретин (Secretin) – є у 12-палій кишці, він дає сигнал для секреції натрію бікарбонату в підшлунковій залозі та стимулює секрецію жовчі в печінці. Цей гормон відповідає на кислотність хімусу.

Холецистокінін (Cholecystokinin; CCK) – є в 12-

палій кишці, він стимулює вивільнення травних ензимів у підшлунковій залозі та жовчі з жовчного міхура. Цей гормон секретується у відповідь на появу жиру в хімусі.

Шлунковий інгібіторний пептид (Gastric inhibitory peptide; GIP) – є в 12-палій кишці, він знижує травну активність шлунку у відповідь на звільнення перетравлюваної маси з нього. Інша його функція – індукція секреції інсуліну.

Мотилін (Motilin) – є в 12-палій кишці, він підвищує «мігрування» міоелектричного комплексного компоненту шлунково-кишкової рухливості та стимулює продукцію пепсину.

139

Травні гормони

140