Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1 (2).doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
800.26 Кб
Скачать

Алгоритм лабораторної роботи 2

  1. Маркують 6 пробірок (для різних осаджувачів) згідно з методикою експериментів

  2. Осаджують білки різними осаджувачами.

  3. Роблять висновки про дію на білок різних денатуруючих агентів.

Методика проведення експериментів

2 Незворотне осадження (денатурація) білків під впливом солей важких металів, концентрованих кислот, високої температури

2.1 Осадження солями важких металів

Принцип методу: солі важких металів (міді, свинцю, срібла, ртуті) осаджують білки з розчинів, утворюючи комплексні сполуки, що розчинні у надлишку цих солей, але нерозчинні у воді.

Це пояснюється тим, що надлишок іонів металу, адсорбуючись, спричиняє перезарядження білкового комплексу, внаслідок чого в розчин переходить комплекс зміненого білка з металом. Це явище називається адсорбційною пептизацією.

Властивість білка міцно зв΄язувати іони важких металів у вигляді нерозчинного осаду у воді використовується при отруєнні солями ртуті, міді, свинцю тощо. Рекомендують одразу ж після отруєння вживати білки молока або яєць до того часу, поки ці солі наявні ще в шлунку і не встигли всмоктатися. Після цього у хворого викликають блювання, щоб вивести отруту.

Хід роботи: у дві пробірки вливають по 5 крапель 1% розчину яєчного білка. Додають у першу пробірку 2-3 краплі 5% розчину сульфату міді; у другу – 2 краплі розчину ацетату свинцю. У всіх пробірках утворюється осад, нерозчинний у воді. Якщо потім у першу пробірку додати 5-10 крапель 1% розчину сульфату міді, спостерігають розчинення блідо-блакитного осаду у надлишку реактиву. У другій пробірці, коли додати 5 - 10 крапель 5% розчину ацетату свинцю, осад розчиняється теж.

2.2 Осадження концентрованими органічними і мінеральними кислотами

Принцип методу: при дії на білок концентрованих мінеральних і органічних кислот відбувається денатурація білка внаслідок дегідратації та утворення комплексних солей білка з кислотами.

У надлишку всіх мінеральних кислот, крім азотної, осад білка розчиняється. Тому реакція осадження концентрованою азотною кислотою лежить в основі кількісного визначення білка за методом Робертса-Стольнікова-Брандберга.

Хід роботи:

  • Осадження азотною кислотою (проба Геллера)

На 1 мл концентрованої азотної кислоти обережно нашаро-вують 1 мл 1% розчину білка. На межі розділу двох рідин утворюється осад у вигляді білого кільця.

  • Осадження сірчаною кислотою

До 1 мл 1% розчину яєчного білка обережно по стінці пробір-ки додають кілька крапель концентрованої сірчаної кислоти. Випадає осад.

  • Осадження трихлороцтовою та сульфосаліциловою кислотами

У дві пробірки вливають по 1 мл розчину білка. У першу до-дають 1 мл 20% розчину сульфосаліцилової, а в другу – 1 мл 10% розчину трихлороцтової кислот. Випадає осад білка. Осадження білків за допомогою трихлороцтової кислоти застосовують для повного видалення білків з біологічних рідин, оскільки вона осаджує тільки білки. Сульфосаліцилову кислоту використовують для якісного визначення білка у сечі.

2.3 Денатурація білків під впливом високої температури

Принцип методу: це явище пояснюється тим, що висока температура руйнує гідрофобні та водневі зв’язки. Відбувається перебудова структури білкової молекули. Білок втрачає свої нативні властивості і розчинність.

Реакція денатурації проходить поступово і прискорюється з підвищенням температури, тому короткочасне нагрівання може і не призвести до коагуляції.

Хід роботи: у пробірку вміщують 1 мл розчину білка, нагрівають і спостерігають за утворенням осаду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]