Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
560.13 Кб
Скачать

Сумський Державний Університет

Кафедра моделювання складних систем

З а в д а н н я

по дисципліні

“Теорія ймовірностей і математична статистика”

(п’ятий семестр)

МОДУЛЬ 1

Суми – 2011

Завдання по дисципліні “Теорія ймовірностей і математична статистика” для студентів факультету електроніки та інформаційних технологій очної форми навчання – Модуль 1.

Укладач – проф. Мазманішвілі О.С., професор кафедри моделювання складних систем.

Затверджено на засіданні кафедри моделювання складних систем СумДУ (протокол № 8 от 28.05.2011 г.)

ЗАВДАННЯ 1

ЗАДАЧА 1

В урні a білих и b чорних кульок. З урни взяли одну кульку та (не дивлячись на нею), відклали в бік. Ця кулька виявилася білою. Після цього з урни беруть ще одну кульку. Знайти ймовірність того, що ця кулька також буде білою.

ЗАДАЧА 2

Є 3 урни: в першої a білих кульків і b чорних; в другий c білих кульок и d чорних; в третьої k білих кульок (чорних немає). Обрана наугад урна та з неї взята одна кулька. Вона з’явилася білою. Знайти ймовірність того, що ця кулька з першої, другої або третьої урни.

Задача 3

Написати закон розподілу дискретної випадкової величини X – кількості появ "герба" при двох киданнях монети.

ЗАДАЧА 4

В колі густина розподілу системи (X,Y) наступна: ; понад кола . Знайти: а) сталу A; б) ймовірність влучення випадкової точки (X,Y) в коло радіусом r = 1 з центром в початку координат, якщо R = 2.

ЗАВДАННЯ 2

ЗАДАЧА 1

В урні a білих та b чорних кульок. З урни взяли одну кульку та (не дивлячись) відклади в бік. Після цього з урни взяли ще одну кульку. Вона з’явилася білою. Знайти ймовірність того, що перша кулька – також біла.

ЗАДАЧА 2

Три стрільця незалежно виконали по одному пострілу. Дві пулі попали в мішень. Знайти ймовірність того, що в мішень попав третій стрілець, якщо ймовірність влучення першим, другим і третім стрільцем відповідно дорівнюють 0,6, 0,5 та 0,4.

ЗАДАЧА 3

Однотипні деталі в залежності від точності виготовлення розрізняються за формою як круглі та овальні, а за вагою – як легкі та тяжкі. Ймовірності того, що взята наугад деталь з’явиться круглою та легкою, овальною та легкою, круглою та тяжкою, овальною та тяжкою, відповідно дорівнюють , , та . Знайти математичне сподівання і дисперсії: а) кількості круглих деталей X; б) кількості легких деталей Y; в) коефіцієнт кореляції між кількістю круглих і кількістю легких деталей, якщо = 0.40; = 0,05; = 0,10.

ЗАДАЧА 4

Дві точки обрані наугад на суміжних сторонах прямокутника зі сторонами a та b. Знайти математичне сподівання відстані L між цими точками.

ЗАВДАННЯ 3

ЗАДАЧА 1

В урні a білих і b чорних кульок. З урни винимають одна за іншою всі кульки, опріч одної. Знайти ймовірність того, що остання кулька буде білою.

ЗАДАЧА 2

В домі включили в 2k нових електричних лампочок. Кожна лампочка за рік перегорає з ймовірністю r. Знайти ймовірність події: А = {за рік не менш половини підключених лампочок буде потрібно замінити новими}.

ЗАДАЧА 3

На відрізок довжиною L наугад кинути дві точки. Знайти математичне сподівання та дисперсію відстані S між ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]