Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
560.13 Кб
Скачать

Задача 4

Випадкові величини X та Y пов’язані співвідношенням pX + qY = c, де p, q та c – невипадкові величини, причому та . Знайти: а) коефіцієнт кореляції ; б) відношення середньоквадратичних відхилень .

ЗАВДАННЯ 4

ЗАДАЧА 1

З урни, в який a білих та b чорних кульок, винимають наугад кульки. Знайти ймовірність того, що друга в черзі кулька буде білою.

ЗАДАЧА 2

В лотереї N білетів, з яких L виграшних. Куплено K білетів. Знайти ймовірність того, що виграє хоча б один білет.

ЗАДАЧА 3

На колі радіусом R з центром в початку координат наугад кинута точка. Знайти математичне сподівання площі S квадрата зі стороною, що дорівнює абсцисі цієї точки.

ЗАДАЧА 4

Незалежні випадкові величини X та Y розподілені за законом Гаусса з параметрами , , , . Написати вираз для густини ймовірностей системи випадкових величин (X,Y).

ЗАВДАННЯ 5

ЗАДАЧА 1

На п’яти однакових картках написано цифри 1, 2, 3, 4, 5. Виймаються наугад одна за одною дві картки. Знайти ймовірність таких подій: а) сума цифр на вийнятих картках – непарне число; б) друга цифра менше за першу; в) друга цифра перебільшує першу рівно на одиницю.

ЗАДАЧА 2

Монету підкидають 5 разів. Знайти ймовірність того, що "герб" випаде: а) менше 2 раз; б) не менше 2 раз.

ЗАДАЧА 3

Миттєві значення амплітуди X сигналу, що приймається, описуються розподілом Релея , . Обчислити середнє значення та дисперсію випадкової величини X.

Задача 4

Термін X безвідмовної роботи обладнування є величина випадкова и має таку інтегральну функцію розподілу ймовірностей , . Знайти ймовірність безвідмовної роботи обладнування за час .

ЗАВДАННЯ 6

ЗАДАЧА 1

З колоди з 52 карт виймають одночасно три карти. Знайти ймовірність того, що серед вийнятих карт знайдеться хоча б одна червоної масті.

ЗАДАЧА 2

В урні 2 білих і 3 чорних кульок. Два гравця за чергою винимають з урні кульки, не перевіряючи їх. Виграє той гравець, який раніше отримає білу кульку. Знайти ймовірність того, що виграє перший гравець.

ЗАДАЧА 3

Густина ймовірностей двовимірної випадкової величини (X,Y) визначається формулою , . Визначити: математичні сподівання та ; дисперсії D[X] та D[Y] випадкових величин X та Y; кореляційну та нормовану кореляційну матриці.

Задача 4

Знайти ймовірність того, що подія A наступить рівно 80 разів в 400 іспитах, якщо ймовірність появи цієї події в кожному іспиті дорівнює 0,7.

ЗАВДАННЯ 7

ЗАДАЧА 1

В партії деталей є n стандартних та m бракованих. При контролю виявилось, що перші k деталі стандартні. Визначити ймовірність P того, що наступна деталь буде стандартною.

ЗАДАЧА 2

З чисел 1,2,…,n одно за другим обирають наугад два числа. Яка ймовірність того, що різниця між першим обраним числом і другим буде не менш за m (m > 0)?

ЗАДАЧА 3

Випадкова величина X має нормальний розподіл з параметрами , . Як зміниться густина розподілу ймовірностей , якщо параметри приймуть значення , ?

Задача 4

Неперервна випадкова величина X в інтервалі () задана густиною розподілу ймовірностей , (), поміж цього інтервалу . Знайти ймовірність того, що X прийме значення в інтервалі (1, 2).

ЗАВДАННЯ 8

ЗАДАЧА 1

Чотирьохтомне видання розміщено в випадковому порядку. Знайти ймовірність того, що томи розміщені в правильному порядку справа наліво або зліва направо.

ЗАДАЧА 2

На залізничній станції пасажир отримує сейф (індивідуальна камера збереження багажу). Цей сейф відкривається тільки при наборі деякого трьохзначного шифру (наприклад: 253, 009, 325 и т.д.). Пасажир набрав шифр, закрив сейф та пішов. Стороння людина, яка не знає шифру, намагається відкрити сейф, набираючи три цифри наугад (при цьому, природно, невдалі комбінації не повторюються). Знайти ймовірності подій:

A = {сейф відкриється з першої спроби};

B = {сейф відкриється після k спроб}.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]