Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вивчення ПТЕ повний.doc
Скачиваний:
2070
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Спорядження та обслуговування поїздів

15.44 Пасажирські, поштово-багажні, вантажно-пасажирські, військові та людські поїзди забезпечуються протипожежними засобами, засобами для надання першої медичної допомоги.

Состави пасажирських поїздів обладнуються радіостанціями для зв’язку начальника (техніка-бригадира) з машиністом поїзда.

Норми та порядок забезпечення поїздів зазначеними засобами затверджуються Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Постачання пасажирських поїздів протипожежними засобами здійснює пасажирська служба, а поїздів воїнських і людських – служба локомотивного господарства.

Протипожежний інвентар людських і воїнських поїздів знаходиться на локомотиві, а пасажирських, поштово-багажних і вантажно-пасажирських – у розпорядженні начальника поїзда.

У пасажирських поїздах кожний пасажирський суцільнометалевий вагон з водяним або комбінованим опаленням, вагон габариту “РІЦ”, багажний вагон повинні забезпечуватися одним водно-пінним вогнегасником місткістю 10 л і одним вуглекислотним місткістю 5 або 8 л, суцільнометалевий вагон з електричним опаленням 3000 В – одним водно-пінним вогнегасником місткістю 10 л і двома вуглекислотними вогнегасниками місткістю 5 або 8 л. Багажні вагони, крім того, повинні забезпечуватися однією сокирою і одним ломом.

Для надання першої медичної допомоги в поїздах, що перевозять людей, повинні бути аптечка і носилки, які знаходяться у розпорядженні начальника поїзда.

15.45 Локомотиви мають бути забезпечені двома переносними радіостанціями, засобами пожежогасіння, необхідними сигнальними пристроями, інструментами та іншим інвентарем згідно з нормами, що затверджені Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

У випадку обладнання локомотива дводіапазонною або тридіапазонною радіостанцією достатньо мати на локомотиві одну переносну радіостанцію.

Локомотиви та моторвагонні поїзди, крім того, мають бути забезпечені чотирма гальмовими башмаками на випадок необхідності закріплення состава на перегоні.

На ділянках з ухилом, крутішим 0,012, порядок закріплення состава вантажного та вантажно-пасажирського поїзда на перегоні у випадку псування автогальм визначається начальником залізниці.

Спеціальний самохідний рухомий склад повинен бути забезпечений приладами, пристроями та інвентарем у відповідності з переліком та нормами, що встановлені Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Локомотиви повинні бути забезпечені такими засобами пожежогасіння:

електровози – одним водно-пінним вогнегасником місткістю 10 л, одним порошковим вогнегасником місткістю 5 або 10 л, двома вуглекислотними вогнегасниками місткістю 5 або 8 л та двома пожежними відрами;

магістральні і маневрові тепловози – по одному водно-пінному вогнегаснику місткістю 10 л, порошковому вогнегаснику місткістю 5 або 10 л та вуглекислотному вогнегаснику місткістю 5 або 8 л, крім того магістральні тепловози забезпечуються двома пожежними відрами;

дизель-поїзди (на поїзд) – чотирма водно-пінними вогнегасниками місткістю 10 л, двома порошковими вогнегасниками місткістю 5 або 10 л, двома вуглекислотними вогнегасниками місткістю 5 або 8 л, чотирма пожежними відрами;

дванадцяти- і десятивагонні електропоїзди серій ЕР1, ЕР2, ЕР9 (на поїзд) - шістьма водно-пінними вогнегасниками місткістю 10 л, одним порошковим вогнегасником місткістю 2 л, двома порошковими вогнегасниками місткістю 5 або 10 л, одним вуглекислотним вогнегасником місткістю 2 л, двома вуглекислотними вогнегасниками місткістю 5 або 8 л, двома ящиками з піском і лопатами, чотирма пожежними відрами, двома сокирами і двома баграми;

восьмивагонні електропоїзди серій ЕР1, ЕР2, ЕР9 і ЕР22 – чотирма водно-пінними вогнегасниками місткістю 10 л, порошковими вогнегасниками місткістю 5 або 10 л, двома вуглекислотними вогнегасниками місткістю 5 або 8 л, двома пожежними відрами, двома ящиками з піском і лопатами, двома сокирами і двома баграми;

Крім того, локомотиви забезпечуються портативними радіостанціями, сигнальними приладдям (прапорцями, ліхтарями, петардами), гальмівними башмаками та іншим необхідним інвентарем.

Локомотиви, що видаються під людські поїзди, поїзди з небезпечними вантажами класу 1 (вибуховими матеріалами) додатково забезпечуються протипожежним інвентарем за встановленими нормами. У разі наявності в поїзді вагонів з отруйними речовинами усі працівники, які обслуговують поїзд, повинні забезпечуватися протигазами.

15.46 Поїзд обслуговується локомотивною бригадою або бригадою для керування спеціальним самохідним рухомим складом у транспортному режимі. Пасажирський поїзд, крім того, обслуговується провідниками вагонів та іншими працівниками відповідно до вказівок Державної адміністрації залізничного транспорту України.

На поїзди, з якими проводять маневрові роботи на проміжних станціях, для керівництва цими роботами згідно з вказівкою начальника дирекції залізничних перевезень (начальника залізниці) може призначатися головний кондуктор (складач поїздів) чи кондукторська (складальна) бригада. Керівництво переміщенням господарчих поїздів на перегоні здійснюється керівником робіт чи особою, яку він уповноважив. Обов’язки цих працівників визначаються Інструкцією з руху поїздів та маневрової роботи.

Для відпочинку локомотивних бригад та кондукторів у пунктах обертання мають бути спеціальні приміщення.

Порядок виконання маневрової роботи на проміжних станціях встановлюється начальником залізниці, у зв’язку з цим визначається склад поїзної бригади, який супроводжує збірні і вивізні поїзди – головний кондуктор (кондукторська бригада), складач поїздів (складальна бригада) або прямування поїзда здійснюється без супроводження з виконання маневрової роботи працівниками станції.

Для забезпечення нормального відпочинку локомотивних і поїзних бригад, що передбачений графіком руху поїздів, у пункті обороту повинні знаходитись спеціальні будинки. Будинки локомотивних і поїзних бригад повинні мати необхідні приміщення для відпочинку, санітарно-гігієнічного і культурно-побутового обслуговування (кімнати для сну, їдальні, кухні, сушильні, душові, пральні, куточки відпочинку тощо), а також необхідне обладнання, інвентар, постільну білизну, натільну білизну для індивідуального користування бригад.

Не допускається, щоб локомотивні бригади в пункті обороту під час відпочинку знаходились на локомотивах.