Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вивчення ПТЕ повний.doc
Скачиваний:
2070
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Автоматичні системи сповіщення про наближення поїзда

6.38 Перегони з автоблокуванням та станції з електричною централізацією стрілок мають обладнуватися автоматичною системою сповіщення працівників, які виконують роботи на коліях, про наближення поїзда відповідно до планів, затверджених Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

З метою своєчасного сповіщення працюючих на перегонах, що обладнані автоматичним блокуванням, і на станціях з електричною централізацією стрілок і сигналів застосовуються пристрої звукового сповіщення.

У якості одного з таких пристроїв використовується система автоматичного попередження працюючих про наближення рухомого складу.

При наближенні поїзда до місця робіт на станції автоматично, за допомогою комп’ютерної програми, включається гучномовний зв’язок, який сповіщає працюючих працівників та чергового по станції про наближення поїзда.

Управління системою станційного сповіщення працюючих можливе не тільки черговим по станції, але і по каналах диспетчерської централізації поїзним диспетчером.

Пристрої автоматичного виявлення перегрітих букс

6.39 Пристрої автоматичного виявлення перегрітих букс у поїздах, які проходять, мають забезпечувати:

передавання машиністові локомотива і черговому по станції, до якої наближається поїзд, інформації про наявність у поїзді перегрітої букси;

реєстрацію переданої інформації на спеціальній стрічці.

Порядок розміщення, експлуатації і технічного обслуговування зазначених пристроїв визначається Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

До засобів автоматичного контролю технічного стану рухомого складу під час руху поїзда відносяться стаціонарні системи виявлення окремих видів несправностей рухомого складу під час руху поїзда, які є додатковими засобами підвищення безпеки руху поїздів. На залізницях України експлуатується апаратура ПОНАБ-3, ДИСК-Б, а також апаратура нового покоління на мікропроцесорній базі – КТСМ-01Д виробництва Росії та АСДК-Б вітчизняного виробництва.

До складу комплектів засобів контролю на кожному пункті входить перегінне та станційне обладнання. Зв'язок між модулями забезпечується по фізичній парі магістрального кабелю зв'язку.

Перегінне обладнання в свою чергу розподіляється на польове і постове, а станційне на реєструюче і сигналізуюче.

Польове обладнання засобів контролю встановлюється безпосередньо на залізничній колії і призначене для зчитування інформації з рухомого складу. Сигнали від польового обладнання надходять по кабелю до постового обладнання.

У момент виявлення засобами контролю несправних рухомих одиниць сигнали про це зі станційного або перегінного обладнання передаються на світловий сигнальний покажчик, установлений між перегінним обладнанням і вхідним світлофором станції (мал. 6.30), чи на мовний інформатор для повідомлення машиніста поїзда та чергового по станції. Одночасно відповідні сигнали з перегінного обладнання передаються на сигналізуючі та реєструючі пристрої станційного обладнання чергового по станції. Сигналізуючі пристрої видають звукові та світлові сигнали тривоги. В залежності від ступеня аварійності видаються сигнали тривоги:

”Тривога 0” - не потрібна зупинка поїзда;

“Тривога 1” – потрібна зупинка поїзда на станції (аварійний рівень);

“ Тривога 2” – потрібна зупинка поїзда на перегоні (критичний рівень).

Не зважаючи на наявність світлових сигнальних покажчиків та мовних інформаторів, основний обов’язок щодо передачі машиністу інформації про наявність несправностей у рухомому складі, виявлених засобами автоматичного контролю, та щодо його зупинки покладається на чергового по станції, а при диспетчерській централізації на поїзного диспетчера.

Апаратуру засобів контролю розміщують з інтервалом 25-35 км між постами контролю.

Інформація про стан буксових вузлів, що надходить з перегінного обладнання реєструється на стрічці за допомогою друкуючого обладнання (ПОНАБ, ДИСК), або на екрані монітору комп’ютера (КТСМ, АСДК-Б), з можливістю роздрукування на принтері.

Мал. 6.30 Покажчик наявності перегрітих букс

Під час появи на сигнальному покажчику смуг прозоро-білого кольору, що світяться, які сигналізують про наявність перегрітих букс у составі поїзда, машиніст зобов’язаний вжити заходів до повільного зниження швидкості під час підходу до станції з тим, щоб пройти вхідну стрілку із швидкістю не більше 20 км/год, а потім зупинити поїзд на колії приймання незалежно від показань вихідного сигналу.

Нормально покажчики не освітлюються і сигнального значення не мають.