Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вивчення ПТЕ повний.doc
Скачиваний:
2070
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Ключова залежність стрілок та сигналів

6.33 Пристрої ключової залежності мають забезпечувати взаємне замикання стрілок та сигналів за допомогою контрольних замків.

Ключовою залежністю є система станційної централізації, в якій замикання стрілок забезпечується стрілочними контрольними замками, а відкриття світлофорів на дозволяюче показання можливе при умові замикання в апараті ключової залежності ключів від стрілок, що входять у маршрут. Пристрої ключової залежності не допускають переведення стрілок, що входять у маршрут, при відкритому сигналі.

При ключовій залежності стрілки обладнуються стрілочними контрольними замками Мелентьєва, а на стрілочних постах встановлюються апарати ключової залежності, які контролюють положення і замикання стрілок в маршрутах.

Виключення ворожих маршрутів і замикання рукояток стрілочних централізаторів здійснюється релейними пристроями, розташованими в приміщенні чергового по станції.

Розмикання маршрутних рукояток стрілочних централізаторів здійснюється після закриття світлофора і автоматичного контролю проходження поїзда по маршруту чи штучно.

6.34 Стрілочні контрольні замки мають допускати:

виймання ключа тільки при замкненій стрілці;

замикання стрілки тільки у положенні, яке вказане на вийнятому з замка ключі за умови щільного прилягання вістряка до рамної рейки;

неможливість замикання стрілки при зазорі між притиснутим вістряком і рамною рейкою 4 мм і більше.

Забороняється застосування стрілочних контрольних замків однієї і тієї ж серії у межах однієї станції, а на великих станціях - у межах одного стрілочного району й суміжних з ним стрілочних постів інших районів.

У якості типового стрілочного контрольного замка прийнятий замок системи Мелентьєва (мал. 6.23).

Мал. 6.23 Замок системи Мелентьєва

Замок установлюється з зовнішнього боку рамної рейки на кронштейні, що прикріплений до шийки рамної рейки.

До стрілочної тяги прикріплюється спеціальна залізна штанга (штаба), що має виріз.

При крайньому положенні гостряків виріз штанги точно підходить під вертикальний замикаючий ригель замка.

При повороті ключа вертикальний замикаючий ригель опускається і входить у виріз штанги, не допускаючи пересування гостряків стрілки. Якщо ж стрілка переведена в інше положення, замикаючий ригель цього замка не може опуститися, тому що виріз змістився у напрямку до осі колії на величину ходу гостряків, внаслідок чого вертикальний ригель упирається у кінець штанги і ключ із замка вийняти не можна.

Відповідно до вимог безпеки руху стрілочні тяги і штанги регулюються так, що ригелі входять у виріз штанги тільки при щільному приляганні гостряків. Якщо ж гостряк нещільно підійде до рамної рейки, виріз штанги не стане під ригелем і ключ із замка вийняти буде неможливо.

Стрілочні контрольні замки служать не тільки для запирання стрілочних переводів, але і для контролю за їх положенням. У справному стані ці замки гарантують щільність прилягання гостряків.

Стрілочні контрольні замки системи Мелентьєва є поодинокими. Кожен поодинокий замок запирає стрілку завжди в одному певному, заздалегідь вибраному, положенні. Для запиранні стрілки в обох положеннях на ній установлюють два окремі замки. Кожен ключ запирає стрілку в одному із крайніх положень і має, відповідний замкнутому положенню, напис. Якщо обидва ключі вставлені і повернуті у своїх личинках, стрілка відперта і може бути переведена у будь-яке положення. Якщо ж стрілка переведена у одне положення, то вона може бути замкнута у цьому положенні відповідним ключем, який може бути вийнятий із замка, другий ключ залишається у замку і вийняти його неможливо. Вийнятий ключ із контрольного стрілочного замка показує, що стрілка заперта і гостряк щільно прилягає до рамної рейки. За написом на вийнятому ключі черговий по станції або черговий стрілочного поста може установити, в якому з двох положень стрілка заперта - у плюсовому або мінусовому.

Не допускається застосування стрілочних контрольних замків однієї і тієї ж серії у межах однієї станції або суміжних районів на великих станціях, що гарантує від помилкового переведення і замикання стрілки ключем, який належить іншому стрілочному переводу.