Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вивчення ПТЕ повний.doc
Скачиваний:
2070
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Спеціальний рухомий склад і знімні рухомі одиниці

Спеціальний рухомий склад колійних машин класифікується за ознаками: видом ходового обладнання, способом виконання робіт, призначенням, типом приводу та способом пересування.

За видом ходового обладнання розрізняють машини на залізничному ходу (електробаластери, колієукладачі, виправно-обробні машини тощо) і на гусеничному ходу (щебенеочисні машини типу БМС, планувальники баластного шару, прорізокопачі, що змонтовані на базі гусеничного трактора тощо).

За способом виконання робітрозрізняють машини важкого типу (незнімні) і легкого типу (знімні).

Машинами важкого типу називаються ті, які під час виконання колійних робіт займають перегін, для пропуску поїздів їх відправляють на станцію, а ті машини, які займають колію тільки під час роботи і для пропуску поїзда можуть бути убрані з колії на обочину, належать до машин легкого типу.

За призначеннямколійні машини поділяються на групи: для ремонту земляного полотна (колійний струг, прорізокопачі); укладання колії (рейкоукладачі, колієукладачі, рихтувальні машини), баластування колії (баластери, колієпідйомники); очищення баластного шару; контрольно-вимірювальні та дефектоскопні вагони; для боротьби із сніговими заносами (плугові та роторні снігоочисники, снігоприбиральні машини); транспортні і вантажно-розвантажувальні засоби для колійних робіт (хопер-дозатори, дрезини, мотовози).

За типом привода робочих органіврозрізняють машини з електричним, пневматичним і гідравлічним приводами, а також з двигуном внутрішнього згоряння з механічною передачею.

За способом пересування у робочому станімашини поділяються на самохідні (колієукладачі ВПР-1200, снігоприбиральні СМ-3, СМ-4 та інші) і несамохідні (причіпні електробаластери, щебенеочисні машини ЩОМ-Д тощо).

Електробаластери використовуються для дозування баласту та піднімання колії.

У колійному господарстві використовують три типи електробаластерів: ЕЛБ-1, ЕЛБ-3 і ЕЛБ-3М, що відрізняються один від одного конструкцією окремих вузлів та потужністю ферм. Електробаластери ЕЛБ-3 і ЕЛБ-3М більш потужні, ніж ЕЛБ-1 (рис. 9.48).

Рис. 9.48 Електробаластер ЕЛБ-1:

1 - господарська будка; 2 – рейкові щітки; 3 – дозаторний пристрій; 4 – ферма № 2; 5 – міжфермовий шарнір; 6 – центральний пост управління; 7 – шпальні щітки; 8 – запобіжний захват; 9 – баластна рама; 11 – підіймальний пристрій; 11 - ферма № 1; 2 – електростанція.

Електробаластер складається із двох ферм, одна з яких (ферма № 2) є консольною і обпирається на два ходові візки, а друга (ферма № 1) одним боком обпирається на ходовий візок, а іншим з’єднана з фермою № 2 міжфермовим шарніром, що забезпечує можливість вписування машини у криві в плані і профілі. Така конструкція створює вільний проліт 26 – 28 м між ходовими візками, що дозволяє піднімати рейкошпальну решітку до 350 мм та зсувати її у горизонтальній площині до 250 мм, не створюючи у рейках напруги вище допустимої.

Джерелами живлення електродвигунів, механізмів, приладів і магнітів служить установлена на машині електростанція ЕЕС-100 потужністю 100 кВт змінного струму напругою 380 В.

Пересування електробаластера здійснюється локомотивом.

Рихтування коліїздійснюється чотириточковим рихтувальним пристроєм, який установлюється на електробаластері ЕЛБР (рис. 9.49).

Рис. 9.49 Чотириточковий пристрій системи МІІТ на електробаластері:

1, 6 – кінцеві візки контрольного стелографа; 2, 12 – механізми натягування тросів контрольного і робочого стелографів; 3 – вимірювальний візок контрольного стелографа; 4, 13 – кінцеві візки робочого стелографа; 5 – віброущільнювач плеч баластової призми; 7, 10 – вимірювальні візки робочого стелографа; 8 – нижня кабіна управління; 9 – притискувальний пристрій; 11 – механізм зсуву колії; 14 – масштабний каток; 15 – розпушувач баласту біля торців шпал; 16 – компресорна установка.

Для виправки колії при поточному утриманні, комплексно-оздоровчому, середньому, капітальному ремонтах і модернізації колії використовують машини циклічної дії ВПР-1200 (рис. 9.50) та інші.

Рис. 9.50 Виправно-підбивно-рихтувальна машина ВПР-1200:

а – схема машини; б – кінематична схема машини; 1 – платформа; 2 – автозчеп; 3, 6 – кабіна управління; 4, 15, 17 – троси; 5 – дизель; 7, 13, 16, 18 – візок; 8, 12 – ходові візки; 9 – колієпіднімально-рихтувальний пристрій; 10 – підбивний блок; 11 – віброущільнювач; 14 – масштабний каток; 19 – головна передача; 20, 28, 29 – гідравлічні подвійні насоси; 21 – компресори; 22 – дизель; 23 – гідравлічний масляний радіатор; 24 – генератор; 25 – диференціальна розподільна передача; 26 – гідродвигун робочого привода ходового механізму; 27 – шестиступінчаста коробка швидкостей.

Хопер-дозатори використовуються для перевезення баласту і вивантаження його рівним шаром заданої товщини.

Хопер-дозатор являє собою відкритий вагон, торцеві частини якого нахилені під кутом 450. Нижня частина вагона утворює два бункери, що запираються чотирма кришками 4 і 5 (рис. 9.51).

Рис. 9.51 Хопер-дозатор:

а – загальний вигляд; б – транспортне положення; в – вивантаження на обидва боки колії; г – вивантаження на міжколійя; д – вивантаження на усю ширину колії; е – вивантаження на середину колії; є – вивантаження на обочину.