Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вивчення ПТЕ повний.doc
Скачиваний:
2070
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
24.56 Mб
Скачать

Організація технічної роботи станції Загальні вимоги

15.1 Порядок використання технічних засобів станції визначається технічно-розпорядчим актом, що регламентує безпечне і безперешкодне приймання, відправлення та проходження поїздів через станцію, безпеку внутрішньостанційної маневрової роботи і дотримання вимог техніки безпеки.

Порядок, що встановлюється технічно-розпорядчим актом, є обов’язковим для працівників усіх служб.

Технічно-розпорядчий акт (ТРА) розробляється для кожного роздільного пункту з колійним розвитком.

Для позакласних та першого класу станцій, на яких в окремих парках або системах парків операції з приймання, відправлення поїздів певних призначень і виконання маневрової роботи здійснюються незалежно від інших парків або систем, можуть розроблятися окремі ТРА для кожного такого парку або системи.

Для станцій, що розташовані на дільниці з диспетчерською централізацією, ТРА розробляються з розрахунку роботи цих роздільних пунктів у режимі резервного управління. Порядок роботи таких станцій в умовах нормальної дії диспетчерської централізації визначається інструкцією про порядок користування пристроями диспетчерської централізації.

15.2 Технічно-розпорядчий акт станції складається начальником станції на підставі інструкції Державної адміністрації залізничного транспорту України й у повній відповідності з цими Правилами, Інструкцією з сигналізації та Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях.

Технічно-розпорядчий акт станції перевіряється помічником начальника (спеціалістом) відділу перевезень з безпеки руху і затверджується:

для станцій сортувальних і пасажирських, а також вантажних та дільничних позакласних і 1-го класу – начальником служби перевезень залізниці і, крім того, для зазначених станцій погоджується керівниками локомотивних та вагонних депо, дистанцій колії, сигналізації та зв’язку, електропостачання;

для решти станцій – начальником відділу перевезень дирекції залізничних перевезень (начальником служби перевезень залізниці).

До технічно-розпорядчого акта додаються масштабний або схематичний план станції, необхідні документи та інструкції.

Витяги з технічно-розпорядчого акта, а для чергового по станції - копії, засвідчені начальником станції, мають знаходитися в приміщеннях чергового по станції, маневрового диспетчера, чергових парків та сортувальних гірок, виконавчих постів централізації, стрілочних постів, чергового локомотивного депо та оглядачів вагонів. Витяги мають містити дані, необхідні для відповідних працівників.

Форма технічно-розпорядчого акта та інструкція з його складання розробляються та затверджуються Державною адміністрацією залізничного транспорту України.

Відповідно до Інструкції по складанню технічно-розпорядчих актів станції до ТРА повинні додаватись:

схематичний або масштабний план станції;

відомість під’їзних колій для роздільних пунктів, на яких є відповідні примикання (незалежно від їх належності);

інструкція про порядок подавання та прибирання вагонів на під’їзну колію, яка примикає до головних колій на прилеглому перегоні (додається до ТРА роздільних пунктів, які обмежують перегін);

відомість заняття приймально-відправних колій пасажирськими, поштово-багажними і вантажно-пасажирськими поїздами. Складається для пасажирських, сортувальних і дільничних станцій (крім тих, де пасажирські поїзди прямують відповідними головними коліями без заходу на інші приймально-відправні колії), станцій обертання пасажирських составів і моторвагонних поїздів, а також для тих проміжних станцій, де графіком руху передбачається обгін або схрещення пасажирських, поштово-багажних і вантажно-пасажирських поїздів з іншими поїздами тієї ж категорії;

інструкція про порядок користування пристроями СЦБ (для станцій, що обладнані залежністю маршрутів, стрілок і сигналів);

викопіювання із схеми живлення і секціонування контактної мережі (для станцій, що розташовані на електрифікованих дільницях);

інструкція про роботу сортувальної гірки для станцій, які мають такі пристрої;

відомості умовних звукових сигналів, які застосовуються під час маневрів (для станцій, де відповідно до Інструкції з сигналізації на залізницях України завдання сигналісту або черговому стрілочного поста про встановлення стрілок на ту чи іншу колію передається за допомогою таких сигналів);

регламент проведення переговорів по радіозв’язку і двосторонньому парковому зв’язку під час маневрової роботи;

місцева інструкція про порядок роботи з вагонами, що завантажені небезпечними вантажами класу 1 (вибуховими матеріалами).

У залежності від конкретних умов роботи станції до ТРА повинні додаватися й інші додатки. Наприклад: про порядок обслуговування переїздів у межах станції; про роботу контрольно-габаритних пристроїв на прилеглих до станції перегонах; у випадках, коли інформацію з реєструючих пристроїв знімає ДСП –інструкція з розміщення, встановлення та експлуатації засобів автоматичного контролю технічного стану рухомогг складупід час руху поїзда; про порядок роботи підштовхуючих локомотивів тощо.

Затверджений технічно-розпорядчий акт станції повинен бути вивчений всіма робітниками, які за родом своєї діяльності безпосередньо керуватись вказівками ТРА, після чого вони зобов’язані пройти встановленим порядком перевірку знань з записом у книгу РБУ-10. Інші нормативні документи (інструкції, технологічні процеси, зміни, доповнення тощо) - проведенням заліків і записом у спеціальному журналі.