Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / shpori_medu.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Нетарифні інструменти торгівельної політики України

Нетарифні - методи адм. впливу -ефектив-й засіб регул-ня зовн.ек діял-ті шляхом станов-ня певних вимог до суб’єктів господ діял-ті при здійсн-ні зовн.ек-ної діял-ті. Метою запровадь-ня певних заборон та обмежень при регул-ні ЗЕД є захист вітчиз-го тов. вироб-ка та викон-ня певних м/н забов’язань кр-ни. Існують такі інструменти нетарифного реголювання : 1.Кількісні обмеження: Квотування – кільк-й нетариф-й засіб обмеж-ня експорту або імпорту товару певною кіл-тю або сумою на певний проміжок часу. Квоти бувають як експортні, так і імпортні. Ліценз-ня – регул-ня зовн.ек-ної діял-ті через дозвільний пакет докум-в, що видається держ. органами на право експорту або імпорту товару у визнач-них кіл-тях на певний проміжок часу. Ліцензії бувають генеральні (дозвіл без обмежень обсягу та вартості) та індивід-ні (однораз-й дозвіл на одну торг-ну операцію). Добровільне обмеж-ня експорту – це кіл-сне обмеж-ня, що грунт-ся на забов’язанні одного з партнерів обмежити (не розшир-ти) обсяг експорту, взятому на себе в рамках офіційної міждерж. угоди про станов-ня квот на експорт товару. 2.Приховані методи: Тех-ні бар’єри – вимога дотрим-ня нац-них стандар-в, одерж-ня сертиф-тів якості на імпортну прод-цію, спеціф-го маркув-ня та пакув-ня тов-в, дотрим-ня сан.-гігієн-них норм, фітосан-го контролю, еколог-го контролю з метою зах-ту навкол-го серед-ща та інші вимоги, встанов-ні закон-вом кр-ни. Внутрішні податки і збори спрямовані на підвищення внутрішньої ціни імпортного товару і скорочення тим самим його конкурентоспроможності на внутрішньому ринку. Політика держ закупівель – державні органи та підприємства купують певні товари лише у національних виробників, навіть якщо ціни вище аналогічних імпортних товарів. 3. Фінансові методи: - субсидії – грошова виплата, яка спрямована на підтримку національних виробників та непряме обмеження імпорту (прямі, непрямі, внутрішні, експортні); експортні кредити – фінансове стимулювання державою розвитку експорту національними фірмами (національним експортерам, іноземним імпортерам. 4. Неекономічні заходи – торгові договори; правові режими (національний, найбільшого сприяння тощо).

  1. Тендери в міжнародній економічній діяльності України

Міжнародні тендер є методом МТ, сутність якого полягає в конкурентному відборі зарубіжних постачальників і підрядників через організованих товарних ринок шляхом залучення до певної, заздалегідь встановленої дати пропозиції від зарубіжних і національних постачальників та підрядників, проведення конкурсу (порівняння) представлених проектів (умов) та укладання контракту з тим з них, пропозиції якого найповніше задовольняють потреби і вимоги імпортерів-замовників.

“тендер”— офіційна пропозиція, замовлення на підряд та to tender — подавати замовлення (заявку) на участь у торгах. Посередником між покупцем і продавцем при цьому методі торгівлі є тендерний комітет, який утворюється імпортером. Основною функцією його є організація надходження замовлень на участь у торгах та робота з ними. Слід також мати на увазі, що термін “тендер” включає п’ять основних понять.

Найпоширенішими об’єктами тендерів у міжнародній торгівлі є: підряди на спорудження підприємств, будівель і споруд виробничого і невиробничого призначення, в т.ч. тих, що споруджуються “під ключ”; виконання комплексів будівельних і монтажних робіт та іх окремих видів; виконання комплексу пуско-налагоджувальних робіт; постачання комплектного устаткування; концесії на розробку корисних копалин;• імпортні закупівлі; проекти на основі підприємств з іноземними інвестиціями; надання державних кредитів;• розробка проектів і виконання робіт у сфері природоохоронної діяльності; залучення експертів і консультантів; поставки, підряди, закупівля для створення об’єктів національної екон.

Саме тендери на сьогодні дуже поширені в світовій практиці торгівлі, особливо на ринках машинно-технічної продукції (за оцінками експертів, вартість замовлень на поставку обладнання та об’єктів капітального будівництва, отриманих за допомогою проведення торгів, становить близько 1/3 загальної вартості експорту машинно-технічної продукції з промислово розвинутих країн).

"ОСТРА-КИЇВ" першою серед вітчизняних страхових компаній виграла престижний міжнар тендер на забезпечення страхових послуг у ході реконструкції столичного міжнар пасажир аеропорту "Бориспіль" - першого в Укр інвестиційного проекту Європейського банку реконструкції і розвитку.

Українська національна компанія НАК „Нафтогаз Укр”, на постійній основі бере участь у проведенні міжнародних тендерів в алжирі з отримання ліцензій на розвідку вуглеводнів в АНДР. Компанія отримала документацію на тендер з будівництва південної ділянки трубопроводу в рамках міжнародного проекту “Медгаз”, яким передбачається спорудження газопроводу від узбережжя Алжиру до іспанського міста Альмерія

Міжнар тендер на постачання устаткування для Іллічівського порту виграв в 2006 р. Український державний науково-технічний центр “Енергосталь” (Харків). У тендері брали участь 6 організацій, серед яких підприємства Росії і Німеччини. “Енергосталь” отримав право постачити установки для утилізації твердих побутових відходів, які вивантажуються з суден, що прибувають до порту міста Іллічівська.

В липні 2004 р. фірма NECSO Entrecanales Cubiertas S.A. (Іспанія) виграла міжнародний тендер на право будівництва концесійної дороги “Львів-Краковець”. За умовами концесії та відповідно до договору термін концесії складе – 49 років, на 50-ий рік компанія повинна провести капітальний ремонт дороги на передати її у державну власність.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС