Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / shpori_medu.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Участь міжнародних валютно-фінансових організацій в процесах економічної трансформації в Україні.

Трансформаційні процеси в Україні супроводжувалися глибокою економічною кризою. У зв'язку з цим різко загострилися питання ресурсного забезпечення економічного розвитку, особливо його фінансової складової.

Розбалансованість фінансової системи, платіжна криза, спричинена насамперед переходом до світових цін на енергоносії, відсутність необхідних внутрішніх нагромаджень, об'єктивно обумовили потребу в зовнішніх коштах для відновлення господарської рівноваги, забезпечення сталого економічного зростання.

Сучасний етап розвитку України характеризується значними економічними і політичними труднощами. Після періоду експериментів у перші роки незалежності в країні розпочалися спроби ринкових реформ. Ці ініціативи були підтримані міжнародними фінансовими організаціями, зокрема - Міжнародним валютним фондом (МВФ), Світовим банком (СБ), Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР).

  1. Співробітництво України з мвф.

Міжнародний Валютний Фонд - міжурядова організація, призначена для регулювання валютно-кредитних відносин між державами-членами і надання їм фінансової допомоги при валютних утрудненнях, викликуваних дефіцитом платіжного балансу, шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. Фонд - спеціалізована установа ООН - практично є інституціональною основою світової валютної системи. МВФ був заснований на міжнародній валютно-фінансовій конференції ООН, що проходила з 1 по 22 липня 1944 року в Бреттон-Вудсі (США, штат Нью-Гемпшир)

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (15,35 млрд дол за поточним курсом) наприкінці липня. Київ у серпні 2010 рокуотримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. У грудні 2010 Україна одержала другий транш кредиту на SDR1 млрд.

Згідно з проектом Меморандуму про співпрацю з МФВ, який було надіслано фонду влітку 2010 року, Україна має намір поступово підвищувати ціни на газ для населення і теплокомуненерго доти, доки внутрішні ціни на газ і ціни імпорту не досягнуть паритету.

З 1 серпня 2010 року на 50% збільшено відпускні ціни на природний газдля населення і ціну газу для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалювання і гаряче водопостачання населення. Додаткове підвищення цін для населення і комунальних установ буде проводитися у квітні та червні 2011 року.

Відповідно до Меморандуму з МВФ, Україна також має намір реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити необхідний для пенсії стаж і зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків. Україна, отримавши від Міжнародного валютного фонду (МВФ) торік два транші нового кредиту stand by на загальну суму SDR2,25 млрд, наростила свої зобов'язання перед Фондом до SDR9,25 млрд (14,12 млрд дол за поточним курсом).

Згідно з оприлюдненими МВФ даними, станом на 6 січня цього року Україна утримує з серпня-2010 другу позицію в світі за розміром заборгованості перед Фондом. Найбільшим боржником МВФ є Румунія - SDR9,8 млрд, а третє місце посідає Греція - SDR9,13 млрд.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС