Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / shpori_medu.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Структура франчайзингу у відкритій економіці України

Сьогодні франчайзинг як складова економіки України перебуває на початковому етапі розвитку. Значний відрив нашої країни від світової економіки виправданий тим, що вона лише не набагато більше 10 років тому перейшла у сферу ринкових відносин, у той час як у країнах Західної Європи і США франчайзинг існує вже понад століття. Але з кожним роком у цієї бізнес-технології усе більше прихильників. І як перспективна модель організації бізнесу франчайзинг є вже досить популярним у нашій країні. Усе більше українців хочуть побудувати своє життя, опираючись на власний бізнес, а значна частина успішних підприємців прагне до співробітництва з відомими торговельними марками, використовуючи схеми франчайзингу. Бізнесмени України усе чіткіше розуміють, що працювати під відомим брендом набагато вигідніше, ніж витрачати величезні кошти на розвиток власного бізнесу та підтримку його стабільності.

Перша сторона – франчайзер – є крупною фірмою, яка має широко відому торговельну марку і високий імідж на споживчому ринку та за визначену винагороду надає іншій стороні (франчайзі), право діяти на визначеній території на заздалегідь домовлених умовах і на певний строк від імені франчайзера та під його торговельною маркою.

Франчайзер у системі завжди один.

Друга сторона – франчайзі – є, як правило, малим підприємством або підприємцем (юридичною чи фізичною особою), що придбає у франчайзера виключне право на ведення комерційної діяльності від його імені під його торговельною маркою. В одній франчайзинговій системі можуть діяти декілька франчайзі.

Взаємодія франчайзера та франчайзі побудована на договірних відносинах, які містять основні права та обов'язки суб'єктів франчайзингу. Більша частина обов'язків франчайзера та франчайзі обмовляється у франчайзинговому договорі.

Обов’язки суб'єктів франчайзингу в кожному конкретному випадку можуть бути різними, але їх поєднує те, що вони є підставою успішного росту франчайзингової системи. Тому ефективність і стабільність системи франчайзингу набагато залежить саме від взаємовідносин франчайзера і франчайзі.

Таким чином, для успішної взаємодії і розвитку власного бізнесу франчайзеру й франчайзі необхідно не тільки усвідомлювати і декларувати наявність у них чітких обов'язків, але й ретельно виконувати їх.

Тільки взаємне дотримання цих обов'язків і основних принципів ведення бізнесу за допомогою франчайзингу дасть можливість досягти взаємовигідного співробітництва.

  1. Розвиток інжинірингових послуг у відкритій економіці України

Інжиніринг - інженерно-консультаційні послуги дослідного, проектно-конструкторського, розрахунково-аналітичного характеру, підготовка техніко-економічних обґрунтувань проектів, вироблення рекомендацій у галузі організації виробництва і управління, тобто комплекс комерційних послуг з підготовки і забезпечення процесу виробництва і реалізації продукції, з обслуговування та експлуатації промислових, інфраструктурних та інших об'єктів

Інжинірингові послуги зазвичай надають спеціалізовані інженерно-консультаційні (інжинірингові) фірми. Інколи їх надають будівельні та виробничі компанії.

У міжнародній практиці виділяють такі види інжинірингових фірм:

інженерно-консультаційні — надають послуги без наступних поставок обладнання;інженерно-будівельні — можуть надавати весь комплекс послуг, які пов'язані зі створенням промислових та ін. об'єктів на умовах «під ключ»;консультативні — надають послуги з управління підприємствами, комп'ютерним технологіям, організації виробництва, збуту, фінансів; інженерно-дослідницькі — спеціалізуються на розробці технологічних процесів та технологій виробництва нових матеріалів.

Ринок інжиніринговихпослуг в Українірозвивається і, в основному, за допомогою залучення іноземного капіталу. В Україні функціонує чимало відомих компаній, діяльність яких прямо чи опосередковано пов'язана з наданням інжинірингових послуг як на території України, так і за її межами. Серед них можна назвати «Універсалінжиніринг», «Південтеплоенергомонтаж», «Авалон Інжиніринг», Українська інвестиційно-інжинірингова компанія, «Теплоелектропроект» Інжиніринговафірма

Головна роль в системі інжинірингових послуг в Україні належить проектуванню. За даними ліцензійного комітету при Держбуді України на сьогодні біля 3,768 тис. організацій мають ліцензії на виконання проектних робіт.

У 2009 році було реалізовано інжинірингових послуг на суму 6,7 млрд. грн., що становить 91,4% від обсягу реалізації таких послуг у 2008 році і 126,11% від обсягу у 2007 році.

Хоча останні роки ринок проектних послуг в Україні розвивається, він характеризується наявністю багатьох системних проблем, ключовими з яких є: дефіцит кваліфікованих кадрів, неякісне виконання робіт, застаріла нормативна база, недосконала система визначення вартості проектних робіт, корупційні явища на стадії погодження та експертизи документації, низький рівень автоматизації проектних робіт.

В нашій країні поки ще не створена система персонального ліцензування спеціалістів, яка практикується у всьому світі. У подальшій перспективі в Україні, як і у розвинутих країнах, повинна удосконалюватися система навчання фахівців відповідно до нових напрямків у діяльності інжинірингових фірм. Серйозна увага повинна приділятися підготовці фахівців із впровадження інновацій. Вони повинні вміти швидко адаптуватися до умов економіки і кон’юнктури будівельного ринку, щобезупинно змінюються.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС