Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / shpori_medu.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Іноземні та зарубіжні інвестиції в міжнародній економічній діяльності України

Обсяг прямих іноземних інвестицій на одного мешканця України зріс з 34 $(2001) до 872,6.

З країн ЄС надійшло 71,3% аг обсягу інвестицій, СНД- 18,9%, з інших країн- 9,8.

З урахуванням переоцінки, утрат і курс різниці приріст сукупного обсягу іноз капіталу склав 4410 млн. $, що становить 72,6 % рівня попер року.

Інвестиції надійшли з 125 країн світу:

-Кіпр – 8 млрд

-Німеччина -6 млрд

-Нідерланди -4 млрд 2 млн

-РФ – 2 млрд 684 млн

-Австрія – 2 млрд 604 млн

-ВБ- 2 млрд

-Франція – 1 млрд. 640

-США – 1 млрд. 387 млн

-Вірг острови – 1 млрд

-Швеція

Прямі інвестиції з України здійснено до 51 країни, переважна частка на Кіпр. 6 млн – заг обсяг інцест. з Укр

95%- ЄС, 3,5%- СНД, 1,5- інші

Україна на сьогодні застосовує всі канали зовнішнього фінансування: прямі інвестиції, портфельні інвестиції, кредити СБ, кредити МВФ, кредити ЄБРР, держ кредити під гарантії КМУ, приватні.

Форми здійснення іноземних інвестицій - іноземні інвестиції можуть здійснюватись у таких формах:

-часткової участі у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки діючих підприємств;

-створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам, філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств повністю;

-придбання не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна, включаючи будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у вигляді акцій, облігацій та інших цінних паперів;

-придбання самостійно або за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів на території України;

-придбання інших майнових прав;

-в інших формах, які не заборонені законами України, зокрема без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

  1. Особливості впливу глобалізації фінансових ринків на економіку України

Глобалізаційні процеси мають свої позитивні та негативні наслідки, які віддзеркалюються по різному на країнах світу в залежності від стану їх економічного розвитку. Тому необхідним є створення стратегій розвитку національних економік, що відповідали б умовам глобалізації. Загальними напрямами таких стратегій повинні стати політика протекціонізму та підтримки національного виробника, ефективна міжнародна політика, державний вплив на розподіл ресурсів та прибутку між галузями виробництва, підтримка соціальних галузей, контроль за діяльністю ТНК, ефективна антимонопольна політика.

Україна сьогодні постала перед необхідністю розробки оптимальної стратегії розвитку національної економіки, моделі участі в світовому глобалізаційному процесі.

1черговими проблемами є реформування структури нац вва, інституціональної структури е-ки, підвищення конкуренто-ті нац тов та посл на між ринку, покращання інвест клімату, реформування податкової політики, наближення критеріїв розвитку до євр стандартів.

Вирішення цих проблем повинно вивести У на новий рівень економічного розвитку, зміцнити зв’язки з країнами світу та розкрити перспективи до участі в основних світових організаціях.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС