Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / shpori_medu.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Місце міжнародних технологічних послуг в структурі міжнародних послуг України

Див питання 40

За I квартал 2011 року обсяг експорту послуг становив 3185,2 млн.дол. США і збільшився по відношенню до I кварталу 2010 р. на 19,2%, обсяг імпорту — 1253 млн.дол. і зріс на 12%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі послугами склало 1932,2 млн.дол. (За I квартал 2010р .- 1553,2 млн.дол)

Зовнішньоторговельні операції послугами проводилися з партнерами 197 країн світу. Найбільшу питому вагу в загальному обсязі українського експорту складали транспортні (69,8%), різні ділові, професійні та технічні (13,7%) послуги.

У порівнянні з I кварталом 2010 р. експорт послуг зріс на 513 млн. дол, в т.ч.за рахунок збільшення об‘ємів різних ділових, професійних і технічних послуг — на 115,5 млн.дол. (На 36%), послуг залізничного — на 107,6 млн.дол. (На 33,6%) і трубопровідного транспорту — на 87 млн.дол. (На 9,1%), послуг з ремонту — на 73,7 млн.дол. (У 2,3 рази), повітряного транспорту — на 64,9 млн.дол.(На 27,5%), допоміжних транспортних послуг — на 13,7 млн.дол. (На 15,8%). Одночасно зменшилися обсяги експорту послуг зв’язку — на 7,8 млн.дол. (На 11%).

Обсяги експорту до країн СНД становили 33,6%, від загального обсягу експорту, Азії - 28,8%, Європи - 25,6% (у т.ч. до країн Європейського союзу -22,8%), Африки - 7,4%, Америки - 4,4%, Австралії і Океанії - 0,1%. У 2011 році приріст імпорту товарів та послуг прогнозується на рівні 11,4 відсотка (за методологією платіжного балансу), експорту - 10,3 відсотка. Зростанню експорту сприятиме подальша лібералізація торгової політики та використання переваг від членства України у СОТ через зменшення антидемпінгових розслідувань і полегшення вирішення спірних питань. Водночас зовнішньоекономічна кон'юнктура очікується сприятливою: зростатиме зовнішній попит на товари національного виробництва, помірними темпами збільшуватимуться ціни на світових товарних ринках.

  1. Участь України в сучасних проектах мнтс

України сьогодні – це близько 700 науково-дослідних інститутів (НДІ), конструкторських бюро (КБ) і заводів, які охоплюють практично всі напрямки досліджень, розробки технологій і організації виробництва сучасних видів озброєнь та військової техніки. В Україні досить розвинуті радіоелектронна, ракетно-космічна, авіаційна, танкова, суднобудівна та деякі інші підгалузі машинобудування. Від СРСР Україна отримала майже третину космічного потенціалу. Тільки до ракето- і супутникобудування безпосередньо залучено понад 140 підприємств та інститутів з 200 тисячами працівників.

Одним із найголовніших видів комерційних науково-технічних зв’язків у міжнародному масштабі вважаються великі міжнародні науково-технічні програми, через які реалізуються новітні науково-технічні ідеї. Участь України в таких програмах – важливий крок на шляху до інтеграції в світове господарство.

Міжнародні науково-технічні програми, в яких бере участь Україна:

1) „Морський старт” ( „Sea Launch”)

Найбільш успішним досягненням України можна вважвти участь Конструкторського бюро (КБ) “Південне” у Міжнародному проекті “Sea Launch” (“Морський старт”). Міжнародний проект “Sea Launch” було створено в 1995 році для виробництва та експлуатації ракетно-космічного комплексу морського базування. До складу спільного підприємства ввійшли американська компанія “Boeing”, (40% власності), норвезька судобудівна компанія “Kyaerner” (20%), російська ракетно-космічна компанія “Енергія” (25%).

„ЕВРИКА” EURECA – European Research Coordination Agency – це інформаційна мережа, що охоплює всю Європу і націлена на здійснення конкурентоспроможних на світовому ринку розробок та досліджень (R&D) невійськового призначення у галузях інформаційних технологій, медицини та біотехнологій, зв’язку, екології, енергетики, нових матеріалів, транспорту, робототехніки та виробничої автоматизації, лазерних технологій. EURECA є однією із програм, які сприяють інтеграції України в Європейське співтовариство.

Програма EURECA фактично є каталізатором європейських інновацій. Мета програми – створення та підтримка умов для ефективного міжнародного інноваційного співробітництва, а також сприяння встановленню контактів у сфері наукових досліджень та дослідницько конструкторських розробок, які мають за кінцеву мету комерціалізацією отриманих результатів.

Учасники програми. Учасниками програми EURECA є 35 держав та Європейський Союз.

Global Star” Інший не менш прибутковий та стратегічно важливий для України міжнародний проект “Global Star”, в якому беруть участь Україна, Росія, США та Італія. За проектом передбачено виведення на орбіту українськими “Зенітами” 36 з 48 супутників зв’язку. Перевагу надано саме українському ракетоносію за його унікальні якості – ракетоносій “Зеніт” може виводити на навколоземну орбіту до 12 супутників. Система “Global Star” – це прорив в області зв’язку. Поки що існує лише одна глобальна система супутникового зв’язку INMARSAT. Послуги її занадто дорогі: термінал коштує близько $10 тис.

Україна може залучатись до співпраці в рамках Наукової програми НАТО за будь-якими підпрограмами та використовувати будь-які механізми: чи це участь поряд з країнами-членами НАТО за традиційними механізмами підтримки чи це спільні дослідження за представленими Україною пріоритетними напрямками співробітництва. У будь-якому випадку ця співпраця є унікальною - це важливий механізм залучення України до загальноєвропейських інтеграційних процесів.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС