Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / shpori_medu.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Товарна структура українського імпорту

Товарна структура українського імпорту є досить диверсифікованою. Вона складається з таких статей: живi тварини,продукти тваринного походження; продукти рослинного походження; жири та олії тваринного або рослинного походження; готові харчовi продукти; мінеральнi продукти; продукцiя хiмiчної та пов’язаних з нею галузей промисловостi; полімерні матеріали, пластмаси та каучук;  шкiряна i хутряна сировина та вироби з них; деревина і вироби з деревини; текстиль та вироби з текстилю; взуття, головнi убори, парасольки; вироби з каменю, гiпсу, цементу, кераміки, скла; дорогоцінне або напівдорогоцінне каміння, дорогоцінні  метали та вироби з них; недорогоцінні метали та вироби з них; механічне обладнання; машини та механiзми, eлектрообладнання та їх частини; транспортні засоби та шляхове обладнання.

В товарній структурі імпорту України переважають мінеральні продукти (сiль, сiрка, штукатурнi матерiали, цемент, нафта, газ, руди) - 34%. Також значну частину складає хімічна продукція, полімери (11%). Частка готових харчових продуктів (продукти з м`яса, риби цукор і вироби з цукру, какао,тютюн, оцет, алкогольні та безалкогольні напої, тощо) сягає 3% . продукти рослинного походження (живі рослини та продукти квітництва, овочі, коренеплоди, кава, чай, прянощі, зернові культури) - 4%. Також значну частину складає продукція машинобудування(низькотехнічні товари та трн\анспорт). Проте можна відмітити, що на сьогоднішній день також зростає і частка вимсооктехнічної продукції. Понад 30% від загального обсягу імпорту становлять енергетичні матеріали; нафта та продукти її перегонки і близько 20% - природний газ.

  1. Географічна структура українського імпорту

Найбільшу частину в структурі українського експорту становить імпорт з країн СНД (понад 40% від загального обсягу, 18516439,3 тис дол. США, сальдо від`ємне ), Європи (зокрема з країн ЄС – понад 30%,5376686,8 тис дол. США, сальдо від`ємне), Азії (2770083,4 тис дол. США, сальдо додатнє), Америки (868243,6 тис дол. СШA, сальдо від`ємне). Найбільші імпортні надходження до України здійснювалися з Російської Федерації (8044041,9 тис дол США). До 2004 року частка імпорту з Росії дорівнювала 60%. Проте поступово ця цифра зменшується. Також досить значні надходження з Китаю (1236013,7 дол США), Німеччини (1431665,7 дол США), Польщі (632408,7 дол США), Білорусі (707143,4 дол США) та США(577168,3). Відсоток імпорту з країн ЄС поступово збільшується. Збільшується також і частка імпорту з Азіі (до 2009 року цей показник становив 9%, а на сьогоднішній день – вже близько 14%). У загальному обсязі імпорту товарів збільшилася частка електричних машин, наземних транспортних засобів(окрім залізничних), чорних металів. Зменшилася частка механічних машин, фармацевтичної продукції, паперу і картону.

Отже, можна зробити висновок, шо відбулося посилення впливу ЄС на формування динаміки зовнішньоторговельного обороту України, проте частка СНД у зовнішньоторговельному обороті України залишається високою.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС