Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / shpori_medu.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Регіональна структура міжнародної торгівлі України

За економічними потенціалами Україна входить до першої п’ятірки країн Європи, а за ефективністю його використання залишає першу сотню країн світу. В національній структурі українського експорту найважливішими є Донецький, Дніпропетровський райони, Запоріжжя, Полтава, Київ. У зовнішньоекономічному обороті України основну частку займають країни СНД. Основним торговельним партнером України залишається Російська Федерація.

Серед регіонів світу, з країнами яких Україна здійснює зовнішню торгівлю, перше місце посідає Європа (зокрема країни ЄС), Азія, Америка. Найбільші імпортні надходження до України здійснювалися з Російської Федерації, Китаю, Німеччини, Польщі, Білорусі та США.

Країни Азії посідають друге місце в зовнішній торгівлі України, сальдо торговельного балансу з ними додатне. Серед азіатської країни, що ведуть торгівлю з Україною, перше місце посідає Китай, далі йдуть Туреччина і Таїланд, а серед інших країн Азії в торгівлі з Україною виділяються Сірія, Ливан, Іран, Японія, Індія, Південна Корея. В торгівлі України з країнами Америки виділяють США, а також Бразилію, Канауа, Аргентину, Чилі, Венесуелу, Перу.

У регіональному аспекті одним із пріоритетних напрямків у зовнішньоторговельній діяльності України є співробітництво з країнами СНД, що обумовлено історичними зв’язками, подібністю економічних проблем.

У напрямі розвитку зовнішньої торгівлі з окремими регіонами світу велике значення мають зв'язки з Європейським Союзом в цілому та особливо з такими країнами як Німеччина, Італія, Велика Британія. Для України важливе значення мають торговельні зв'язки з країнами Чорноморського економічного співробітництва, перш за все з Туреччиною, Грецією, Болгарією та Румунією.

  1. Товарна структура зовнішньої торгівлі України

Традиційною основою українського товарного експорту становить продукція металургійної промисловості, машинобудування, хімічної та нафтохімічної промисловості, агропромислового комплексу, легкої, харчової промисловості. На 2010 рік в товарній структурі українського експорту переважають мінеральні продукти (32%), продукти рослинного походження (13%), готові харчові продукти (5%), рослинні жири і олії (4%), деревина, недорогоцінні метали, механічне обладнання. 1/4 українського експорту становить продукція АПК. За останні роки Україна займає перші позиції за експортом соняшникової олії та зерна. А потенційно можемо бути у лідерах за м’ясо-молочними виробами, фруктами, овочами і горілкою. Товарна структура імпорту є більш диверсифікованою. Тут переважають мінеральні продукти(34%), продукти рослинного походження (4%) , хімічна продукція(сировина) , полімери, 11% продукція машинобудування. В 2010 році в загальному обсязі імпорту товарів збільшилася частка електричних машин, наземних транспортних засобів(окрім залізничних), чорних металів. Зменшилася частка механічних машин, фармацевтичної продукції, паперу і картону.

У структурі споживання українців частка витрат на продукти харчування є досить великою – приблизно 60%. На купівлю непродовольчих товарів домогосподарства спрямовували приблизно 20% усіх сукупних витрат; а витрати на послуги становлять десяту частину бюджету домогосподарств.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС