Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы / МЕДУ - ГОС / shpori_medu.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Україна в системі прикордонної торгівлі та співробітництва євро регіонів

Під прикордонною торгівлею слід розуміти вид міжнародного товарообміну, що здійснюється торгівельними організаціями і підприємствами прикордонних регіонів з іноземними партнерами сусідніх держав; форма взаємовигідної співпраці, що сприяє зростан­ню товарообігу.

Ми можимо прослідкувати становлення прикодонної торгівлі в Україні, виявити чинники еволюції та умовно поділити її на 4 етапи:

Перший етап — кінець 80-х років. Зародження прикордонної торгівлі в Україні відно­ситься до епохи ліберизації економіки та розвитку міжнародного туризму кінця 80-х років.

Другий етап — початок 90-х років. Економічна криза в 1990-х роках - сильний чинник, який стимулював населення до здійснення прикордонної торгівлі. Прикордонна торгівля в якості стратегії, використовують жителі Європи в постсоціалістичному просторі, як засіб амор­тизаційного потрясіння.

На даному етапі прослідковуєм недосконалість митного законодавства. На товари, які ввозились в державу фізичними особами, довгий час не накладались мита, водночас, аналогічні товари, які ввозили в Україну юридичні особи (імпортери), обкладались досить високими ставками мита;

Третій етап — кінець 90-х років. Здійснені митні реформи, при ввезенні на митну терито­рію України звільняються від оподаткування товари, сукупна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 200 євро;

Грошова реформа введення в обіг національної валюти України гривні, що сприяє прове­денню радикальних ринкових реформ в Україні. Податкові реформи спрощена система опо­даткування - фізичні особи мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку.

Четвертий етап—початок 2000-х років. Інтеграція сусідніх країн в ЄС та в Шенгенську зону. Введення в дію правил малого прикордонного руху значно пожвавило прикордонну торгівлю.

Що до обсягу прикордонної торгівлі то її можливо оцінити також шляхом порівняння офіційних експортно/імпортних даних України із сусідніми державами. Динаміка обсягів прикордонної торгівлі зумовлюється ситуацією на ринку - у кризові чи не стабільні роки - обсяги зростають, у інші періоди - утримуються в межах 12-16 % зовніш­ньоторговельного обороту двох країн.

Напрямки прикордонних потоків формуються відповідно з економічною ситуацією у кож­ній державі. Вчора більше українців їздило у Польщу, Румунію, сьогодні ситуація змінилася наслідок значної диференціції цін на ринках європейських держав і України.

Визначаючи прикордонну торгівлю як закупівлю товарів та послуг для власних потреб, або потреб місцевих ринків - отримуємо постійно існуюче явище не залежно від цивілізаційного розвитку держави та кризових ситуацій.

Преференції СОТ стосуються саме такого виду прикордонної торгівлі і регулюють обсяги валюти, які можна вивозити/ввозити для власних потреб, кількості та видів товарів, які можуть перевозитися через кордон без мита, або інші механізми, визначені угодами з прикордонної торгівлі.

Соседние файлы в папке МЕДУ - ГОС