Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lishilenko_BuhUch.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
16.64 Mб
Скачать

О.В. ЛИШИЛЕНКО

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ

ОБЛІК

ПІДРУЧНИК

Третє видання, перероблене і доповнене

Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник

для студентів вищих навчальних закладів

КИЇВ ЦЕНТР УЧБОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2009

УДК 657

ББК 65.052.011.1 Л 67

Затверджено Міністерством освіти і науки України

(Лист № 1.4/18–1329 від 11.06.2008 р.)

Рецензенти:

Доктор економічних наук, професор, академік УААН,

Заслужений діяч науки і техніки України

Саблук Петро Трохимович

Доктор економічних наук, професор

Герасимович Анатолій Михайлович

Доктор економічних наук, професор

Шевчук Володимир Олександрович

Лишиленко О.В.

Л67 Бухгалтерський облік: Підручник. – 3-тє вид., перероб. і доп. – Київ: Вид-во “Центр учбової літератури”, 2009. – 670 с.

ISBN 978-966-364-844-6

Підручник створено у відповідності із програмою курсу “Бухгалтерський облік”. У ньому розкриті питання теоретичних основ бухгалтерського обліку, а також організації і практики ведення обліку на підприємствах України. Враховано вимоги чинного законодавства, застосування нового Плану рахунків, а також Положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Призначений для студентів вищих навчальних закладів економічних спеціальностей усіх рівнів акредитації, слухачів системи підвищення кваліфікації, бухгалтерів-практиків, фінансистів, економістів, менеджерів, аудиторів, а також тих, хто самостійно вивчає бухгалтерський облік.

 

УДК 657

 

ББК 65.052.011.1

ISBN 978-966-364-844-6

© О.В. Лишиленко, 2009

 

© Центр учбової літератури, 2009

ПЕРЕДМОВА

Входження України в світову економічну систему включає, поряд з іншим, необхідність побудови бухгалтерського обліку із урахуванням вимог міжнародних стандартів обліку.

Виходячи із об'єктивної потреби трансформації обліку, за останні роки в Україні були зроблені суттєві кроки у даному плані: прийнято Закон “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, затверджено Міністерством фінансів України відповідні Положення (стандарти) бухгалтерськогообліку іновийПлан рахунківбухгалтерського обліку активів капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємствтаорганізаційі інструкціюпройого застосування. Вказані зміни зробили суттєвий поступ у переосмисленні місця і ролі бухгалтерського обліку в системі управління як підприємством, так і економікою країни в цілому.

Підручник написано у відповідності з програмою вивчення курсу “Бухгалтерський облік” і з урахуванням змін у законодавчих і нормативних актах, які врегульовують питання ведення обліку на підприємствах всіх форм власності та видів діяльності. В ньому у розрізі тем висвітлено облік необоротних активів, запасів, оплати праці, витрат виробництва, грошових коштів, фінансових інвестицій, власного капіталу, розрахунків, а також доходів і результатів діяльності підприємства.

Висвітлення передбаченихзмістомтем здійснюєтьсяунайбільш доступній для сприйняття читачем формі, оскільки поряд із теоретичними викладками у підручнику в значній кількості наводяться приклади, які сприяють засвоєнню матеріалу, а також широко представлені первинні облікові документи і облікові регістри, знання типових форм і вимог, щодо оформлення яких, є теж дуже важливим для майбутнього спеціаліста з обліку. З метою полегшення користування підручником основні поняття, терміни і ключові моменти в тексті виділено напівжирним шрифтом.

3

ЧАСТИНА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Розділ 1.

Загальна характеристика і суть бухгалтерського обліку

Врозділі розглядаються наступні питання:

1.1.Види господарського обліку, їх диференціація та інтеграція

1.2.Функції бухгалтерського обліку та вимоги до нього

1.3.Вимірники, які застосовуються в обліку

1.1. Види господарського обліку, їх диференціація та інтеграція

Для забезпечення отримання різнобічної інформації, необхідної для здійснення управління як окремим підприємством, окремою галуззю або економікою країни в цілому використовують три взаємопов’язані види обліку:

оперативно-технічний;

бухгалтерський;

статистичний.

Оперативно-технічний облік являє собою збір поточної інформації про хід господарської діяльності підприємства, а також контроль за здійсненням окремих операцій безпосередньо в період їх виконання. Дані про хід виконання тих чи інших робіт в оперативнотехнічному обліку фіксуються як можна простіше з тим, щоб була можливість швидко передати зібрану інформацію керівництву. Передача такого роду даних може здійснюватися за допомогою телефону, телеграфу, у письмовій або уснійформі. Треба зазначити, що абсолютну точність даний вид обліку не забезпечує.

4

Бухгалтерський облік являється основним видом обліку. Особливістю такого обліку є узагальнене відображення всіх наявних напідприємствігосподарських засобіві джерелїх утворення, атакож здійснюваних господарських операцій. Відмінною рисою бухгалтерського обліку є строго документальне відображення (за допомогою бухгалтерських документів) господарських засобів і господарських процесів, що в свою чергу надає обліковим даним юридичної сили. Треба зауважити, що для аналізу витрат підприємства, а також планування його розвитку у майбутньому необхідно безпосередньо використовувати інформацію бухгалтерського обліку.

Статистичнийоблікздійснюєтьсязметоювивчення масових суспільних явищ і процесів. За допомогою статистичного обліку вивчається динаміка заробітної плати, продуктивності праці, рентабельності виробництва і т.ін. як в окремих галузях економіки, так і країни в цілому. Дані статистичного обліку широко використовуються державними органами як законодавчої, так і виконавчої влади з метою здійснення перспективного планування і прогнозування соціальноекономічного розвитку країни. Виходячи із цього, треба зауважити, що оперативний і бухгалтерський облік підпорядковані завданням державної статистики.

Таким чином, оперативний, бухгалтерський і статистичний види обліку тісно взаємопов’язані між собою та доповнюють один одного, а в комплексі складають єдину систему народногосподарського обліку.

1.2. Функції бухгалтерського обліку та вимоги до нього

Діяльність кожного суб’єкта господарювання базується на постійному підвищенні рівня використання матеріальних і грошових ресурсів, а також трудового потенціалу підприємства.

Виходячи ізвимогкерівництва щодо реалізації поставлених завдань, виділяються наступні функції бухгалтерського обліку:

1)контрольна;

2)інформаційна.

Kонтрольна функція бухгалтерського обліку пов’язана із забезпеченням виконання планових завдань і досягнення заплано-

5

вих показників діяльності підприємства шляхом здійснення їх порівняння.

Інформаційна функція бухгалтерського обліку полягає у забезпеченні керівництва як структурних підрозділів, так і підприємства вцілому інформацією, яка необхідна для здійснення контролю, планування і прийняття оперативних управлінських рішень.

Для успішної реалізації функцій бухгалтерського обліку до нього висуваються наступні вимоги:

порівняльність показників обліку з показниками плану;

своєчасність обліку;

точність і об’єктивність;

повнота і аналітичність облікових даних;

ясність і доступність;

економічність обліку.

Вимога до бухгалтерського обліку щодо порівняльності по-

казників обліку з показниками плану полягає у тому, що зібрана і узагальнена інформація повинна забезпечувати можливість контролю виконання планових завдань як у цілому по підприємству, так і у розрізі його структурних підрозділів. Поряд з тим система показників обліку будується відповідно до показників, передбачених у плані.

Забезпечення прийняття оперативних управлінських рішень неможливе без чітко організованої системи збору і обробки облікових даних, що в свою чергу висуває таку вимогу до бухгалтерського обліку, як своєчасність обліку.

Вимога до бухгалтерського обліку про точність і об’єктивність визначаєтьсянеобхідністю представленняправдивоїі неупередженої інформації як для внутрішніх (менеджери, акціонери та ін.), так і для зовнішніх її споживачів (податкові органи, органи державної статистики і т.ін.). Треба зазначити, що за приховування доходів, а також подання недостовірної звітності, законодавством України передбачено застосування до порушників відповідних стягнень.

Інформація, яка надходить із первинних підрозділів до бухгалтерії підприємства, а також від бухгалтера до менеджера, повинна відповідати принципу повноти і аналітичності, тобто бути деталізованою в такій мірі, щоб на її основі можна було провести належний аналіз і прийняти необхідні рішення. Надмірна деталізація облікової інформації може призводити до ускладнення проведення аналізу і, як наслідок, до втрати оперативності при прийнятті тих чи інших рішень.

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]