Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lishilenko_BuhUch.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
16.64 Mб
Скачать

Передбаченi вищесказані штрафи в повному обсязi стягуються додержавного бюджету в порядку, встановленому законодавством.

Штрафнi санкцiї, передбаченi цим Указом, застосовуються органами державної податкової служби на пiдставi матерiалiв проведених ними перевiрок i подань державної контрольно-ревiзiйної служби, фiнансових органiв та органiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ України в установленому законодавством порядку та в розмiрах, чинних наденьзавершенняперевiрокабонадень одержання органами державної податкової служби зазначених подань.

3.2. Облік касових операцій

Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства використовують рахунок 30 “Kаса”.

Рахунок 30 “Kаса” має такі субрахунки:

301“Kаса в національній валюті”;

302“Kаса в іноземній валюті”.

За дебетом рахунку 30 “Kаса” відображається надходження грошових коштів у касу підприємства, за кредитом — виплата грошових коштів із каси підприємства.

На підприємствах, де працюють операційні каси (продаж квитків, оплата послуг зв’язку, обмін валют тощо) відкриваються субрахунки “Операційна каса в національній валюті” та “Операційна каса в іноземній валюті”.

Kасовi операцiї оформлюються документами, типовi форми яких затвердженi наказом Мiнiстерства статистики України вiд 15.02.96 р. № 51, i мають застосовуватися без змiн на всiх пiдприємствах, незалежно вiд їх вiдомчої пiдпорядкованостi i форми власностi.

Даним наказом затверджено до використання по обліку касових операцій наступні форми документів:

KО–1 “Прибутковий касовий ордер”;

KО–2 “Видатковий касовий ордер”;

327

KО–3 “Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів”;

KО–3а “Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів”;

KО–4 “Kасова книга”;

KО–5 “Kнигаоблікуприйнятих тавиданих касиромгрошей”. Приймання готiвки касами пiдприємств проводиться за

прибутковими касовими ордерами, пiдписаними головним бухгалтером або особою, ним уповноваженою. Про приймання грошей видається квитанцiя за пiдписами головного бухгалтера i касира, завiрена штампом касира або вiдбитком касового апарата. На вимогу платника на квитанції поряд із штампом проставляється також і печатка підприємства.

Типову форму прибуткового касового ордера і приклад його оформлення наведено у зразку 3.2.

Видача готiвки з кас пiдприємств проводитьсяза видатковими касовими ордерами або за належно оформленими платiжними (розрахунково-платiжними) вiдомостями (далi — видатковими документами). Документи на видачу грошей мають бути пiдписанi керiвником i головним бухгалтером пiдприємства або особами, ними уповноваженими. До видаткових ордерiв можуть долучатися заявки на видачу грошей, рахунки тощо.

Типову форму видаткового касового ордера і приклад його оформлення наведено у зразку 3.3.

У разi, якщо на доданих до видаткових касових ордерiв документах, заявках, рахунках i таке iнше є дозвiльний надпис керiвника пiдприємства, пiдпис керiвника на видаткових касових ордерах не обов’язковий.

Заготiвельнi органiзацiї, у тому числi i органiзацiї споживчої кооперацiї, можуть проводити видачу готiвки здавальникам сiльськогосподарськихпродуктiв i сировини завiдомостями, в якихвказуються їх прiзвища, адреси, обсяги зданої продукцiї i сума виплаченої готiвки, що завiряються пiдписом здавальника, з подальшим складанням (пiсля закiнчення робочого дня) загального видаткового касового ордера на всi виданi за день суми за заготiвельними квитанцiями.

У централiзованих бухгалтерiях, що обслуговують бюджетнi установи, на загальну суму виданої заробiтної плати складається один видатковийкасовийордер, датаi номер якого проставляєтьсянакожнiй платiжнiй (розрахунково-платiжнiй) вiдомостi.

Для своєчасного одержання в установi банку необхiдної суми готiвки клiєнт повинен у встановленi банком строки попередити

328

ВИРОБНИЧЕ ОБ’ ЄДНАННЯ

“ Р О С Т О К ” СПЛАЧЕНО “ ” 200 р.

Підпис ___________________

 

 

 

 

.

_

 

 

 

 

 

 

 

 

р _

 

 

 

 

 

 

 

 

_

_

 

 

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

О_

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

Я

 

 

 

 

0

_

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

Н

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

Н

_

 

 

 

Н

 

 

 

 

_

_

 

 

 

А

 

 

 

_ _

 

 

А_

_

 

 

 

 

 

 

 

Н

К

 

 

_ _

 

 

 

 

 

 

_

_

 

 

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_ _

 

 

ЄОМ

 

_

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

Т

 

 

_ _

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

_ _

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О

 

 

 

_ _

 

 

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

С

 

_ _

 

 

 

 

Е

 

 

 

_

с

 

 

 

 

Р” и

 

 

 

 

О

 

 

 

 

Ч

 

 

 

_ п

 

 

 

 

ИР

 

_

д

 

 

 

 

Н

Т

_

і

 

 

 

 

_

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О

О

 

 

 

 

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

 

 

 

329

 

 

 

 

 

. _

 

 

 

 

 

 

 

р

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_ _

 

 

Я

 

НО

_

 

 

 

 

 

 

 

 

0 _

 

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 _

 

 

Н

 

 

 

 

2 _

 

 

А

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

Н

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

КЕ_

 

 

 

 

Д

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

Є

О

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

Ч_

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

_ __

 

 

 

 

Т

 

 

 

_

_

 

 

 

О

 

А_

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С

 

 

 

_

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Е

 

 

 

 

_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_

 

 

 

 

О

 

 

_

 

 

 

 

Ч

 

ПЛ_

 

 

 

 

 

 

 

 

с

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И

 

 

 

 

и

 

 

 

 

 

Р

 

 

 

п

 

 

 

 

Н

 

 

 

 

_

д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

і

 

 

 

 

 

 

 

_

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

 

 

 

330

(письмово або усно) установу банку про суму коштiв у банкнотах та розмiннiй монетi, що передбачається для отримання.

У разi видачi окремiй особi грошей за видатковим документом, касир вимагає пред’явлення документа, що засвiдчує особу одержувача, перевіряє його найменування i номер, ким i

коли вiн виданий. Якщо видатковий документ складений на видачу грошей кiльком особам, то одержувачi також пред’являють зазначенi документи, якi засвiдчують їх особу, i розписуються у вiдповiднiй графi платiжних документiв.

Розписка в одержаннi грошей може бути зроблена тiльки власноручно у темному кольорi чорнилом або пастою кулькових ручок iз зазначенням одержаної суми (гривень — лiтерами, копiйок — цифрами). У разi одержання грошей за вiдомiстю сума лiтерами не вказується, а лише цифрами.

Видача грошей особам, яких немає в списковому складi

пiдприємства, проводиться за видатковими касовими ордерами, що виписуються окремо на кожну особу, або за окремою вiдомiстю на пiдставi укладених договорiв.

Видача грошей особам, що залучаються на сiльськогосподарськi i вантажно-розвантажувальнi роботи, а також для подолання наслiдкiв стихiйного лиха, може проводитися за вiдомiстю. Вiдомостi складаються окремо за кожною органiзацiєю, працiвники якої були направленi на вказанi роботи, i засвiдчуються (крiм пiдпису керiвника i головного бухгалтера пiдприємства — органiзатора робiт) пiдписом уповноваженого вiдповiдної органiзацiї.

Видачу грошей касир проводить тiльки особi, вказанiй у ви-

датковому документi. Якщо видача грошей проводиться за дору-

ченням, оформленимв установленомупорядку, в текстi ордерапiсля прiзвища, iменi та по батьковi одержувача грошей бухгалтерiєю вказується прiзвище, iм’я та по батьковi особи, якiй доручено одержан-

ня грошей. Якщо видача грошей проводиться за вiдомiстю, перед розпискою в одержаннi грошей касир робить надпис: “За дорученням”. Доручення залишається у касира i долучається до видаткового касового ордера або вiдомостi.

У разi видачi грошей особi, що не має змоги через хворобу або з iнших поважних причин пiдписатися особисто, за її письмо-

вим дорученням за неї може пiдписатися iнша особа, але тiльки не працiвник бухгалтерiї або каси цього пiдприємства. На видатковому касовому ордерi вказується найменування, номер, дата i мiсце видачi документа, що засвiдчує особу фактичного одержувача грошей i особу, яка розписалася за отримання грошей.

331

Оплата працi, виплата допомог через тимчасову непрацездатнiсть, стипендiй i премiй провадиться касиром за платiжними (розрахунково-платiжними) вiдомостями без складання видаткового касового ордера на кожного отримувача.

На титульнiй сторiнцi платiжної (розрахунково-платiжної) вiдомостi робиться дозвiльний надпис про видачу грошей за пiдписами керiвника i головного бухгалтера пiдприємства або осiб, ними уповноважених, iз зазначенням строкiв видачi грошей i суми лiтерами.

В аналогiчному порядку можуть оформлятися i разовi видачi грошей на оплату працi (у разi вiдпустки, хвороби i таке iнше), а також видача депонованих сум i грошей пiд звiт на витрати, пов’язанi зi службовими вiдрядженнями, кiльком особам.

Разовi видачi грошей на оплату працi окремим особам провадяться, як правило, за видатковими касовими ордерами.

Пiсля закiнчення встановлених строкiв оплати працi, виплати допомог через тимчасову непрацездатнiсть, стипендiй i премiй касир повинен:

а) у платiжнiй вiдомостi проти прiзвища осiб, яким не здiйснено оплату працi, виплату допомоги через тимчасову непрацездатнiсть, стипендiй або премiй, поставити штамп або зробити вiдмiтку вiд руки: “Депоновано” (див. зразок 5.4);

б) скласти реєстр депонованих сум (див. зразок 5.5);

в) у кiнцi вiдомостi зробити надпис про фактично виплачену суму i недоодержану суму виплат, якi пiдлягають депонуванню, звiрити цi суми iз загальним пiдсумком за платiжною вiдомiстю i засвiдчити надпис своїм пiдписом. Якщо грошi видавалися не касиром, а iншою особою, то на вiдомостi додатково робиться надпис: “Грошi за вiдомiстю видавав пiдпис)”. Видача грошей касиром i роздавальни-

ком за однiєю вiдомiстю забороняється;

г) записати в касову книгу фактично виплачену суму i проставити на вiдомостi штамп: “Видатковий касовий ордер № ___”.

Бухгалтерiяробить перевiркузазначок, зробленихкасирамиу платiжних вiдомостях, i пiдрахунок виданих i депонованих за ними сум. Депонованi суми пiдлягають здаванню до установи банку i на цi суми складається один загальний видатковий касовий ордер.

Прибутковi касовi ордери i квитанцiї до них, а також видатковi документи мають бути заповненi бухгалтерiєю тiльки чорнилом темного кольору, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарських машинок, принтерiв та iншими способами, якi б забез-

332

печили збереження цих записiв протягом установленого термiну зберiгання документiв.

У прибуткових i видаткових касових ордерах зазначається пiдстава для їх складання i перелiчуються доданi до них документи. Видача прибуткових касових ордерiв i видаткових документiв на руки особам, що вносять або одержують грошi, забороняється. Прий-

мання i видача грошей за касовими ордерами може проводитися тiльки в день їх складання.

Пiд час одержання прибуткових касових ордерiв або видаткових документiв касир зобов’язаний перевiрити:

а) наявнiсть i справжнiсть на документах пiдпису головного бухгалтера, а на видатковому документi — дозвiльного пiдпису керiвника пiдприємства або осiб, ним уповноважених;

б) правильнiсть оформлення документiв;

в) наявнiсть перелiчених у документах додаткiв.

У разi недотримання хоча б однiєї з перелiчених вимог касир повертає документи до бухгалтерiї для належного оформлення. Прибутковi касовi ордери або видатковi документи одразу ж пiсля одержання або видачi за ними грошей пiдписуються касиром, а долученi до них документи погашаються штампом або надписом “Оплачено” iз зазначенням дати (число, мiсяць, рiк).

Прибутковi касовi ордери або видатковi документи до передачi у касу реєструються бухгалтерiєю в журналi реєстрацiї прибуткових i видаткових касових документiв. Видатковi касовi

ордери, оформленi на пiдставi платiжних (розрахунково-платiжних) вiдомостей на виплату заробiтної плати, реєструються пiсля її видачi.

Типову форму журналу реєстрації прибуткових та видаткових касових документів, а також порядок його заповнення наведено у зразку 3.4.

Реєстрацiя прибуткових i видаткових касових документiв може здiйснюватися з використанням технiчних засобiв. При цьому в машинограмi “Вкладний аркуш журналу реєстрацiї прибуткових i видаткових касових ордерiв”, яка складається за вiдповiдний день, забезпечується також формування даних для облiку руху коштiв за цiльовим призначенням.

Kасовi документи, пiсля складання звiту касира та його оброблення в бухгалтерiї, комплектуються в хронологiчному порядку, нумеруються переплiтаються в окремi папки та зберiгаються протягом 36 мiсяцiв після закiнчення календарного року матерiально вiдповiдальною особою, на яку покладено обов’язок зберiгання до-

333

334

кументiв, в окремому сейфi або спецiальному примiщеннi, якi передаються пiд охорону.

Винесення з примiщення, що охороняється, касових документiв дозволяється лише в окремих випадках i тiльки за письмовим дозволом керiвника або головного бухгалтера пiдприємства. До кiнця робочого дня документи мають бути обов’язково поверненi. Довiдки за касовими документами видаються вiдповiдним органамза їх вимогами увипадках, передбачених чиннимзаконодавством, що пiдписанi керiвником i головним бухгалтером.

Kасовi документи можуть бути вилученi у пiдприємств за постановоюслiдчих, судових органiв, прокуратури, арбiтражного суду, рiшенням державної контрольно-ревiзiйної служби i державної податкової адмiнiстрацiї.

На мiсце вилученого справжнього документа пiдшиваються завiрена матерiально вiдповiдальною особою копiя вилученого документа, все листування про вилучення документа, протокол вилучення, розписка особи, яка одержала справжнiй документ або поштова квитанцiя про надсилання документа тощо.

У разi, якщо вилученню пiдлягають одночасно кiлька касових документiв з рiзними датами одного календарного року, на мiсце одного з вилучених документiв долучається його копiя, вимога на вилучення (протокол вилучення i таке iнше), а замiсть останнiх — тiльки копiї з вiдмiтками про мiсцезнаходження вимоги.

Усi надходження i видачi готiвки в нацiональнiй валютi пiдприємства враховують у касовiй книзi, типова форма якої затверджена наказомМiнiстерства статистики України вiд15.02.96 р. №51.

Kожнепiдприємство, що має касу, веде однукасову книгу, аркушi якої мають бути пронумерованi, прошнурованi i опечатанi сургучною або мастичною печаткою. Kiлькiсть аркушiв у касовiй книзi засвiдчується пiдписами керiвника i головного бухгалтера цього пiдприємства.

У разi, якщо пiдприємства — юридичнi особи мають вiдокремленi пiдроздiли, якi здiйснюють касовi операцiї з готiвкою з оформленням прибуткових i видаткових касових ордерiв та видачею вiдповiдних квитанцiй, пiдписаних i завiрених печаткою у встановленому порядку, i розташованi окремо вiд юридичної особи, то незалежно вiд того, видiленi цi пiдроздiли на самостiйний баланс чи нi, з метою повного врахування здiйснюваних касових оборотiв вказанi пiдроздiли мають також вести касову книгу, яка оформлюється за взiрцем касової книги пiдприємства i видається цим пiдроздiлам.

335

Зразок 3.5.

 

В О “ Росток ”

 

 

 

 

 

 

Типова форма № KО–4

 

(підприємство, організація)

 

 

 

 

 

 

 

 

Затверджено

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

наказом Мінстату України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

від 15.02.1996. р. № 51

 

Ідентифікаційний код

 

 

 

 

Kод за УKУД

 

 

 

 

 

 

за ЄДРПОУ 00547038 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kаса за 1 березня

2008 р.

 

 

 

 

Аркуш

23 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Номер

 

 

 

 

 

 

Номер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

доку-

 

Від кого отримано або кому

 

кореспон-

 

 

Прибуток

 

Видаток

 

 

мента

 

видано

 

 

 

 

дуючого

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рахунку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

4

5

 

 

 

 

Залишок на початок дня

 

 

 

 

 

700–00

 

x

 

47

 

Чек № 210467

 

31

 

 

 

5000–00

 

 

 

 

48

 

Іваненко В.М.

 

37

 

 

 

80–70

 

 

 

 

49

 

Трохимов С.М.

 

36

 

 

 

150–40

 

 

 

 

50

 

Ткаченко В.П.

 

37

 

 

 

47–30

 

 

 

 

22

 

Степаненко Т.Т.

 

37

 

 

 

 

 

 

120–00

 

23

 

Тимчук Г.А.

 

 

 

 

37

 

 

 

 

 

 

510–00

 

24

 

Платіжна відомість №2

 

66

 

 

 

 

 

 

4750–60

 

...

 

і т.д.

 

 

 

 

...

 

 

...

...

 

 

 

 

Разом за день

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5278–40

 

5380–60

 

 

 

 

Залишок на кінець дня

 

 

 

 

597–80

 

x

 

 

 

 

у тому числі на зарплату

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

Kасир

=

 

Сидоренко

 

Запис у касовій книзі перевірив

та документи у

кількості

чотири

 

прибуткових та

три

видаткових одержав

прописом

 

 

прописом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бухгалтер = Петренко

Записи в касовiй книзi проводяться у двох примiрниках через копiювальний папiр кульковою ручкою або чорнилом темного кольору.

Типову форму касової книги, а також приклад її заповнення наведено у зразку 3.5.

Kожний аркуш касової книги складається з двох рiвних частин: одна з них (з горизонтальним лiнiюванням) заповнюється касиромякпершийпримiрниктазалишаєтьсяу книзi, друга (безгоризонтального лiнiювання) заповнюється з лицьового та зворотного боку

336

через копiювальний папiр i як звiт касира є вiдривною частиною аркуша. Першi та другi примiрники аркушiв нумеруються однаковими номерами.

Записи касових операцiй починаються на лицьовому боцi невiдривної частини аркуша (пiсля рядка “Залишок на початок дня”).

Спочатку аркуш згинають по лiнiї вiдрiзу, пiдкладаючи вiдривну частину аркуша пiд частину, яка залишається у книзi. Для ведення записiв пiсля “Перенос” вiдривну частину аркуша накладають на лицьовий бiк невiдривної частини та продовжують записи по горизонтальному лiнiюванню зворотного боку невiдривної частини аркуша.

Бланк звiту до кiнця операцiй за день не вiдривається.

Пiдчистки та невмотивованi виправлення в касовiй книзi

забороняються. Зробленi виправлення завiряються пiдписами касира, а також головного бухгалтера пiдприємства або особи, що його замiщує.

Записи в касову книгу проводяться касиром вiдразу пiсля одержання або видачi грошей за кожним прибутковим касовим ордером i видатковим документом. Щодня в кiнцi робочого дня касир пiдбиває пiдсумки операцiй за день, виводить залишок грошей у касi на наступне число i передає до бухгалтерiї як звiт касира другий вiдривний аркуш (копiю записiв у касовiй книзi за день) з прибутковими касовими ордерами i видатковими документами пiд розписку в касовiй книзi.

Kонтроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера пiдприємства.

Видача грошей з каси, не пiдтверджена розпискою одержувача у видатковому документi, на вмотивування залишку готiвки в касi не приймається. Ця сума вважається нестачею i стягується з касира. Готiвка, не виправдана прибутковими касовими ордерами, вважається надлишком каси i зараховується в дохід пiдприємства.

При наявностi на пiдприємствi кiлькох касирiв, старший касир перед початкомробочого дня видає iншимкасирамавансом необхiдну для видаткових операцiй суму готiвки пiд розписку в книзi облiку прийнятих i виданих касиром грошей. Kасири в кiнцi робочого дня зобов’язанi скласти звiт перед старшим касиром в одержаннi авансу i грошей, прийнятих за прибутковими документами, i здати залишок готiвки i касовi документизапроведеними операцiями старшому касиру пiд розписку в книзi облiку прийнятих i виданих касиром грошей, типову форму і порядок заповнення якої наведено у зразку 3.6.

337

338

За аванси, одержанi для оплати працi i виплати стипендiй, касир зобов’язаний скласти звiт в строк, вказаний у платiжнiй вiдомостi для їх виплати. До закiнчення цього строку касири зобов’язанi щоденно здавати в касу залишки готiвки, не виданої за платiжними вiдомостями. Цi грошi здаються в опечатаних касирами сумках, пакетах тощо старшому касиру пiд розписку з зазначенням оголошеної суми.

За наявностi на пiдприємствi тiльки одного касира, облiк прийнятих i виданих грошей ведеться цим касиром.

Пiдприємства торгiвлi та сфери обслуговування населен-

ня при здiйсненнi касових операцiй з готiвкою повиннi забезпечувати постiйну наявнiсть в своїх касах розмiнної монети рiзних номiналiв.

Невидача громадянам здачі через відсутність або недостатню наявність розмінної монети на цих підприємствахпротягом робочого дня є порушення касової дисципліни, за що до винних осіб вищезазначених підприємств можуть застосовуватися штрафні санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення.

У разi здiйснення торгiвлi продукцiєю або роботами (послугами) з використанням торговельних автоматiв або iншого подiбного обладнання (що не передбачає наявностi касового апарата, контрольованого уповноваженою на це фiзичною особою), останнi повиннi бутиоснащенi електроннимлiчильникомкiлькостi розмiнноїмонети, яка надходить до автомата, безкiнечної дiї iз зростаючим пiдсумком. Лiчильник опломбовується працiвником мiсцевих органiв податкової адмiнiстрацiї. У мiру накопичення автоматом грошової виручки вiдповiдними працiвниками торговельного чи iншого пiдприємства проводитьсявийманняготiвкиз подальшимвiдображенняму касовiй книзi показникiв електронного лiчильника i фактичної наявностi готiвки.

По факту отримання від касира касового звіту бухгалтер узагальнює в ньому наведені суми, що ідуть під одними бухгалтерськими рахунками і переносить обороти по дебету і кредиту 30 рахунку у журнал ордер № 1 і відомість 1.1. при журнально-ордерній формі обліку, а при спрощеній формі обліку у розділ І Відомісті 1-М (див. дод. А 1). Із вказаних облікових регістрів узагальнені дані в подальшому переносяться в Головну книгу і у Баланс.

Схему документообігу касових операцій можна представити за допомогою рис. 3.1.

339

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів

Прибутковий

 

 

 

Видатковий

касовий ордер

 

 

 

касовий ордер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kасова книга

 

 

 

Kвитанція від

 

 

 

 

прибуткового

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

касового ордера

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kасовий звіт

Журнал–ордер 1 і відомість 1.1. (при журнально –орде- рній формі обліку)

або Відомість1В-М–4 (при спрощеній формі обліку)

А

На руки

 

 

фізичній особі

 

 

Б До банківської виписки

Головна книга

 

 

Баланс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 3.1. Схема документообігу касових операцій.

Відповідно до Закону України “Про застосування електронних контрольно–касових апаратів і товарно–касових книг при розрахунках ізспоживачамиусферіторгівлі, громадськогохарчуваннятапослуг” № 265/95 — ВРвід 06.07.1995 р. (іззмінами тадоповненнями) передбачено, що застосування електронних контрольно–касових апаратів та комп’ютерних систем є обов’язковим для підприємств, установ і організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахунки із споживача-

340

ми у сфері торгівлі громадськогохарчуваннятапослуг заготівку тавиконують купівлю–продаж готівкової іноземної валюти.

Типову кореспонденцію бухгалтерських рахунків по обліку касових операцій наведено у табл. 3.1.

Таблиця 3.1. Kореспонденція бухгалтерських рахунків по обліку касових

операцій

Зміст господарської

Kореспондуючі рахунки

п/п

операції

Дебет

 

Kредит

1

2

3

 

4

1.

Отримано у касу гроші із

30 “Kаса”

31

“Рахунки в

 

розрахункового рахунку

 

банках”

2.

Погашено заборгованість

30 “Kаса”

34

“Kороткостро-

 

покупця по векселю шляхом

 

кові векселі

 

внесення готівки в касу

 

одержані”

3.

Надійшла до каси заборго-

30 “Kаса”

36

“Розрахунки з

 

ваність покупців за продукцію,

 

покупцями та

 

роботи, послуги

 

замовниками”

4.

Внесено до каси

30 “Kаса”

372 “Розрахунки з

 

невідшкодовані підзвітні суми

 

підзвітними

 

працівником підприємства

 

особами”

5.

Внесено до каси гроші

30 “Kаса”

375 “Розрахунки

 

працівником з метою відшко-

 

за відшкодуванням

 

дування завданих збитків

 

завданих збитків”

6.

Внесенозасновникамидокаси

30 “Kаса”

46

“Неоплачений

 

підприємстваготівкуврахунокїх

 

капітал”

 

внесківдоСтатутногокапіталу

 

 

 

7.

Одержано до каси

30 “Kаса”

50

“Довгострокові

 

довгострокову та

 

позики”

 

короткострокову позики

 

60

“Kороткостро-

 

 

 

кові позики”

8.

Повернуто до каси передоплату,

30 “Kаса”

63

“Розрахунки з

 

яку було здійснено на адресу

 

постачальниками

 

постачальника

 

та підрядниками”

9.

Повернуто до каси помилково

30 “Kаса”

66

“Розрахунки за

 

видану заробітну плату

 

виплатами

 

 

 

працівникам”

10.

Надійшла у касу готівка від

30 “Kаса”

70

“Доходи від

 

реалізації продукції, робіт та

 

реалізації”

 

послуг підприємства

 

 

 

341

Продовження таблиці 3.1.

1

2

 

3

 

4

11.

Надійшли у касу гроші від

30

“Kаса”

71

“Інший

 

реалізації оборотних активів, а

 

 

операційний

 

також пені, штрафи, неустойки

 

 

дохід”

 

в результаті невиконання

 

 

 

 

 

іншими підприємствами

 

 

 

 

 

договірних зобов’язань

 

 

 

 

12.

Одержано до каси готівкою

30

“Kаса”

73

“Інші фінансові

 

дивіденди за цінними паперами

 

 

доходи”

13.

Одержано до каси готівку від

30

“Kаса”

74

“Інші доходи”

 

реалізації необоротних активів

 

 

 

 

14.

Відображено доходи від

30

“Kаса”

75

“Надзвичайні

 

надзвичайних подій шляхом

 

 

доходи”

 

внесення готівки до каси

 

 

 

 

15.

Одержано до каси страховика

30

“Kаса”

76

“Страхові

 

готівку від страхувальників

 

 

платежі”

16.

Придбано за готівку цінні

14

“Довгостроко-

30

“Kаса”

 

папери інших підприємств

ві фінансові

 

 

 

 

інвестиції"

 

 

17.

Внесено готівку із каси на

31

“Рахунки в

30

“Kаса”

 

розрахунковий рахунок

банках”

 

 

18.

Видано з каси готівку на

372 “Розрахунки

30

“Kаса”

 

відрядження

з підзвітними

 

 

 

 

особами”

 

 

19.

Здійснено річну передоплату за

39

“Витрати май-

30

“Kаса”

 

переодичні видання

бутніх періодів”

 

 

20.

Викуплено підприємством у

45

“Вилучений

30

“Kаса”

 

акціонерів акції власної емісії

капітал”

 

 

21.

Повернуто готівкою

50

“Довгостро-

30

“Kаса”

 

довгострокову і

кові позики”

 

 

 

короткострокову позики

60

“Kороткост-

 

 

 

 

рокові позики”

 

 

22.

Оплачено готівкою із каси

51

“Довгостроко-

30

“Kаса”

 

заборгованість по виданих

ві векселі

 

 

 

довгостроковому і

видані”

 

 

 

короткостроковому векселях

62

“Kоротко-

 

 

 

 

строкові векселі

 

 

 

 

видані”

 

 

23.

Здійснено розрахунки із

63

“Розрахунки з

30

“Kаса”

 

постачальниками готівкою із

постачальниками

 

 

 

каси

та підрядниками”

 

 

342

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]