Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lishilenko_BuhUch.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
16.64 Mб
Скачать

Розділ 9.

Облік доходів і результатів діяльності

Врозділі розглядаються наступні питання:

9.1.Визнання та класифікація доходів

9.2.Організація обліку доходів

9.2.1.Облік доходів від реалізації

9.2.2.Облік інших операційних доходів

9.2.3.Облік доходів від участі в капіталі

9.2.4.Облік інших фінансових доходів

9.2.5.Облік інших доходів

9.2.6.Облік надзвичайних доходів

9.2.7.Облік страхових платежів

9.2.8.Облік доходів майбутніх періодів

9.3.Облік фінансових результатів

9.1. Визнання та класифікація доходів

Нормативним документом, який визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства таїї розкриттяу фінансовій звітності є Положення(стандарт) бухгалтерського обліку 15 “Дохід”, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 р. № 290.

Норми цього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі — підприємства) незалежновідформвласності(крімбюджетнихустанов).

Дохід визначається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Kритерії визнання доходу, наведенні в Положенні (стандарті) 15, застосовуються окремо до кожної операції. Проте ці критерії потрібно застосовувати до окремих елементів однієї операції або до двох чи більше операцій разом, якщо це випливає із суті такої господарської операції (операцій).

Не визнаються доходами такі надходження від інших осіб:

519

1.Сума податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов’язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету й позабюджетних фондів.

2.Суманадходжень задоговором комісії, агентським таіншим аналогічним договором на користь комітента, принципала тощо.

3.Сума попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг).

4.Сума авансу в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг).

5.Сума завдатку під заставу або в погашення позики, якщо це передбачено відповідним договором.

6.Надходження, що належать іншим особам.

7.Надходження від первинного розміщення цінних паперів.

Доходи класифiкуються в бухгалтерському облiку за гру-

пами:

а) дохiд(виручка) вiдреалiзацiїпродукцiї(товарiв, робiт, послуг); б) iншi операцiйнi доходи;

в) фiнансовi доходи; г) iншi доходи;

д) надзвичайнi доходи.

Склад вiдповiдної групи доходів встановлено Положенням (стандартом) бухгалтерського облiку 3 “Звiт про фiнансовi результати”.

Дохiд (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, iнших активiв) визнається в разi наявностi всiх наведених нижче умов:

покупцевi переданi ризики й вигоди, пов’язанi з правом власностi на продукцiю (товар, iнший актив);

пiдприємство не здiйснює надалi управлiння та контроль за реалiзованою продукцiєю (товарами, iншими активами);

сума доходу (виручка) може бути достовiрно визначена;

є впевненiсть, що в результатi операцiї вiдбудеться збiль-

шення економiчних вигод пiдприємства, а витрати, пов’я- занi з цiєю операцiєю, можуть бути достовiрно визначенi. Дохiд не визнається, якщо здiйснюється обмiн продукцiєю

(товарами, роботами, послугами та iншими активами), якi є подiбними за призначенням та мають однакову справедливу вартiсть.

Дохiд, пов’язаний з наданням послуг, визнається, виходячи зi ступеня завершеностi операцiї з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовiрно оцiнений результат цiєї операцiї.

Результат операцiї з надання послуг може бути достовiрно оцiнений за наявностi всiх наведених нижче умов:

– можливостi достовiрної оцiнки доходу;

520

iмовiрностi надходження економiчних вигодвiднадання послуг;

можливостi достовiрної оцiнки ступеня завершеностi надання послуг на дату балансу;

можливостi достовiрної оцiнки витрат, здiйснених для надання послуг та необхiдних для їх завершення.

Оцiнка ступеня завершеностi операцiї з надання послуг проводиться:

вивченням виконаної роботи;

визначенням питомої ваги обсягу послуг, наданих на певну дату, у загальному обсязi послуг, якi мають бути наданi;

визначенням питомої ваги витрат, яких зазнає пiдприємство у зв’язку iз наданням послуг, у загальнiй очiкуванiй сумi таких витрат.

Сума витрат, здiйснених на певну дату, включає тiльки тi витрати, якi вiдображають обсяг наданих послуг на цю саму дату.

Якщо послуги полягають у виконаннi невизначеної кiлькостi дiй (операцiй) за визначений перiод часу, то дохiд визначається шляхом рiвномiрного його нарахування за цей перiод (крiм випадкiв, коли iнший метод краще визначає ступiнь завершеностi надання послуг).

Якщо дохiд (виручка) вiд надання послуг не може бути достовiрновизначений, то вiнвiдображаєтьсяв бухгалтерському облiку в розмiрi визначених витрат, що пiдлягають вiдшкодуванню.

Якщо дохiд (виручка) вiд надання послуг не може бути достовiрно оцiнений i не iснує iмовiрностi вiдшкодування зазнаних витрат, то дохiд не визнається, а зазнанi витрати визнаються витратами звiтного перiоду. Якщо надалi сума доходу буде достовiрно оцiнена, то дохiд визнається за такою оцiнкою.

Визначений дохiд (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) не коригується на величину пов’язаної з ним сумнiвної та безнадiйної дебiторської заборгованостi. Сума такої заборгованостi визнаєтьсявитратамипiдприємствазгiднозПоложенням(стандартом) бухгалтерського облiку 10 “Дебiторськазаборгованiсть”. Доходом визнається сума зобов’язання, яка не підлягає погашенню.

Цiльове фiнансування не визнається доходом доти, поки не iснує пiдтвердження того, що воно буде отримане та пiдприємство виконає умови щодо такого фiнансування.

Отримане цiльове фiнансування визнається доходом протягом тих перiодiв, в яких були зазнанi витрати, пов’язанi з виконанням умов цiльового фiнансування.

Цiльове фiнансування капiтальних iнвестицiй визнається доходом протягом перiоду корисного використання вiдповiдних

521

об’єктiв iнвестування (основних засобiв, нематерiальних активiв тощо) пропорцiйно сумi нарахованої амортизацiї цих об’єктiв.

Цiльове фiнансування, що отримане як компенсацiя витрат (або збиткiв), яких вже зазнало пiдприємство, або з метою негайної фiнансової пiдтримки пiдприємства без майбутнiх пов’язаних iз цим витрат, визнається доходом того перiоду, в якому утворилася дебiторська заборгованiсть, пов’язана з цим фiнансуванням.

Дохiд, який виникає в результатi використання активiв пiдприємства iншими сторонами, визнається у виглядi процентiв, роялтi та дивiдендiв, якщо:

iмовiрне надходження економiчних вигод, пов’язаних з такою операцiєю;

дохiд може бути достовiрно оцiнений.

Такий дохiд має визнаватися у такому порядку:

проценти (плата за використання грошових засобів, їх еквівалентівабосум, належнихпідприємству) визнаютьсяутомузвiтномуперiодi, доякоговониналежать, виходячизбазиїх нарахування та строку користуваннявiдповiдними активами;

роялтi (платежі за використання нематеріальних активів підприємства /патентів, торгівельних марок, авторського права, прогармних продуктівіт.ін./) визнаютьсязапринципом нарахування згiдно з економiчним змiстом вiдповiдної угоди;

дивiденди (частина чистого прибутку, розподілена між учасниками /власниками/ у відповідності з дольою їх участі у власному капіталі підприємства) визнаються у перiодi прийняття рiшення про їх виплату.

Дохiд вiдображається в бухгалтерському облiку в сумi справедливої вартостi активiв, що отриманi або пiдлягають отриманню. У разi вiдстрочення платежу, внаслiдок чого виникає рiзниця мiж справедливою вартiстю та номiнальною сумою грошових коштiв або їх еквiвалентiв, якi пiдлягають отриманню за продукцiю (товари, роботи, послугитаiншi активи), такарiзницявизнаєтьсядоходомувиглядi процентiв.

Сума доходу за бартерним контрактом визначається за справедливоювартiстюактивiв, робiт, послуг, що одержанi або пiдлягають одержанню пiдприємством, зменшеною або збiльшеною вiдповiдно насумупереданихабо одержаних грошових коштiвтаїхеквiвалентiв.

Якщо справедливу вартiсть активiв, робiт, послуг, якi отриманi або пiдлягають отриманню за бартерним контрактом, достовiрно визначити неможливо, то дохiд визначається за справедливою вартiстю активiв, робiт, послуг (крiм грошових коштiв та їх еквiвалентiв), що переданi за цим бартерним контрактом.

522

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]