Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

prysuhin_filosofiya_1

.pdf
Скачиваний:
699
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.68 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА

ББК 87

П 77

Рецензенти

В. Л. Чуйко, д-р філос. наук, проф. (Київський національний університет ім. Тараса Шевченка)

О. М. Семашко, д-р філос. наук, проф. (Державна академія керівних кадрів культури і мистецтва)

Редакційна колегія факультету банківської справи

Голова редакційної колегії M. I. Диба, д-р екон. наук, проф.

Відповідальний секретар І. Б. Івасів, канд. екон. наук, доц.

Члени редакційної колегії: В. Х. Арутюнов, канд. філос. наук, проф.; А.М. Герасимович, д-р екон. наук проф.; Т. В. Майорова, канд. екон. наук, доц.; A.M. Мороз, д-р екон. наук, проф.; А. А. Пересада, д-р екон. наук, проф.; M.I. Савлук, д-р екон. наук, проф.; В.М. Свінціцький, д-р філос. наук, проф.; І. В. Шамова, канд. екон. наук, доц.

Рекомендовано до друку Вченою радою КНЕУ Протокол № 3 від 29.09.05

Присухін С. І.

П 77 Філософія: Навч. посіб. — У 2 ч. Ч. І. Історія світової та української філософії у визначеннях, поясненнях, схемах, таблицях. — К.: КНЕУ, 2006. — 208 с.

ISBN 966–574–899–8

ISBN 966–574–843–2 (частина І)

Посібник розроблено відповідно до вимог навчальної програми курсу «Філософія» для економічних вищих навчальних закладів України. Для зручності використання та кращого засвоєння матеріал з історії розвитку філософії подається автором у вигляді логіко-структурних схем, виокремлення головних філософських категорій, понять і термінів, які віддзеркалюють основні етапи історії світової філософської культури.

Наприкінці кожного тематичного розділу розміщено короткі висновки, питання для самоконтролю, список літератури.

Цей навчальний посібник не є альтернативою іншим підручникам з історії філософії, він слугує для ефективної самопідготовки до семінарських занять і насамперед для успішного складання іспитів.

Посібник розраховано на студентів і аспірантів вищих навчальних закладів, а також на широке коло читачів, які цікавляться актуальними проблемами філософських знань та їх історією.

ББК 87

Розповсюджувати та тиражувати без офіційного дозволу КНЕУ заборонено

ISBN 966–574–899–8

© С. І. Присухін, 2006

ISBN 966–574–843–2 (частина І)

© КНЕУ, 2006

Навчальне видання

ПРИСУХІН Сергій Іванович

ФІЛОСОФІЯ

Навчальний посібник

У 2 частинах

Частина І

ІСТОРІЯ СВІТОВОЇ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ФІЛОСОФІЇ

у визначеннях, поясненнях, схемах, таблицях

Редактор Н. Підлужна

Художник обкладинки В. Мотовиловець Технічний редактор Т. Піхота Коректор С. Кирилаш

Верстка І. Андрієнко

Підписано до друку 17.05.06. Формат 60×84/16. Папір офсет. № 1. Гарнітура Тип Таймс. Друк офсет. Ум. друк. арк. 12,09.

Обл.-вид. арк. 13,13. Наклад 3000 пр. Зам. № 05-2967.

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1

Свідоцтво про внесення до Державного реєстру суб’єктів видавничої справи (серія ДК, № 235 від 07.11.2000)

Тел./факс (044) 537-61-41; тел. (044) 537-61-44 E-mail: publish@kneu.kiev.ua

ВСТУП

Становлення демократичної суверенної держави Україна є невід’ємним від якісної трансформації духовної культури. Саме тому сьогодні актуалізується потреба подальшого критичного переосмислення філософських знань та їх використання в нових історичних умовах.

На початку XXI ст. перед філософією як дисципліною, що вивчається у вищих навчальних закладах України, постало кардинально нове завдання — на європейському рівні сформувати в студентської молоді систему знань про світову філософську культуру як результат синтезу науково-технічних знань з духовнопрактичними цінностями сучасної цивілізації.

Світова філософія сконцентрувала в собі крім інтелектуального, морально-естетичний потенціал, який виявився ключовим у розвитку сучасної людини. Для сьогодення надзвичайно важливими стали пошуки сенсу й мети людського життя, утвердження найвищих життєвих істин та цінностей. Поза сумнівом, філософія і сьогодні-залишається узагальненою думкою людства про самого себе — «епохою, схопленою в думці» (Г. Геґель), а її вивчення стає важливою передумовою входження кожної молодої людини в суперечливий і часто драматичний навколишній світ.

Філософія утверджується у вищих навчальних закладах як одна з найнеобхідніших і самостійних галузей гуманітарного знання, як нормативна навчальна дисципліна. Її ключовому статусу сприяють розроблення більш змістовних навчальних програм, видання нових навчальних посібників, що спираються на сучасні знання, найпередовіші концепції філософської культури, а також досвід викладання гуманітарних дисциплін з огляду на вимоги Болонського процесу.

Прикладами високого рівня науково-дослідної, методичної роботи є навчальні посібники «Філософія» (за редакцією І.Ф. Надольного), «Історія філософії» (за ред. В. І. Ярошовця), «Історія філософської думки в Україні» І.В. Огородника, В.В. Огородника та

3

ін. Та незважаючи на значні досягнення у викладанні філософії, забезпеченні навчальними-посібниками є потреба у створенні нових підручників, які б ураховували специфіку навчального закладу, перелік тематичних завдань для самостійної роботи, а головне — сприяли ефективній підготовці студентів до підсумкового іспиту.

Цей навчальний посібник має на меті компенсувати наявні потреби у викладанні філософії в економічному навчальному закладі. Навчальний посібник з філософії складається з двох частин — «Історія світової та української філософії у визначеннях, поясненнях, схемах, таблицях» і «Система філософських знань у визначеннях, поясненнях, схемах, таблицях»

Кожна з частин посібника має чітку структуру, категоріальнопонятійний апарат. Так, в «Історії світової та української філософії» студенти мають можливість познайомитися з більш як двохтисячолітньою історією виникнення філософських ідей, зрозуміти внутрішню логіку їхнього розвитку, процес співвідношення філософських знань тощо. У кожній частині виокремлюються основні філософські категорії, поняття, терміни, які є ключовими в аналізі найважливіших проблем, що вирішуються історикофілософським знанням.

Згідно з історичними періодами посібник поділяється на теми: «Філософія Стародавнього Сходу: Індія, Китай»; «Філософія Стародавніх Греції та Риму»; «Філософія Середньовіччя»; «Філософія Відродження та Реформації»; «Філософія Нового часу та доби Просвітництва»; «Німецька класична філософія. Марксизм»; «Фрейдизм і неофрейдизм»; «Традиції та особливості розвитку філософської думки в Україні»; «Сучасна світова філософія».

Вивчення історії філософії згідно із зазначеними темами, як нам здається, надасть студентам можливість адекватно зрозуміти розвиток філософських знань, навчить орієнтуватись у безмежній кількості філософських напрямів, шкіл, ідей тощо. Оволодіння цими темами є одночасно школою сучасного мислення, без якої молода людина не може виробити гуманітарне ставлення до навколишнього світу, інших людей і самої себе.

Для кращого засвоєння тексту (матеріалу) цього навчального посібника автор підготував його у вигляді схем, таблиць, коментарів, висновків тощо. Загалом цей посібник не є альтернативою вже відомим підручникам, зорієнтованим на здобуття фундаментальних знань з філософії.

Використовуючи посібник, студент може самостійно, швидко та ефективно підготуватися до практичних занять і особливо до

4

складання підсумкового іспиту з курсу «Філософія» (в мінімальний термін систематизувати й конкретизувати вже набуті знання, зосередити увагу на основних категоріях, поняттях і термінах, розробити схему відповіді на можливі екзаменаційні питання). Наприкінці кожної теми запропоновано питання для самоперевірки та список рекомендованої літератури.

Під час написання цього посібника було враховано досвід викладання філософії викладачами кафедри філософії Київського національного економічного університету. Надалі автор пропонує використовувати цей посібник творчо, з обов’язковим урахуванням специфіки кожного факультету та окремих спеціальностей.

5

1

А

 

М

 

Е

 

Т

ФІЛОСОФІЯ, ЇЇ ПРИЗНАЧЕННЯ, ЗМІСТ І

ФУНКЦІЇ В СУСПІЛЬСТВІ. ІСТОРІЯ ФІЛОСОФІЇ

Схема 1

ФІЛОСОФІЯ ЯК РІЗНОВИД СВІТОГЛЯДУ

Світогляд — це сукупність поглядів та уявлень людини про світ, які визначають її ставленнядорізноманітнихявищдійсності, життєвупозиціютаціннісніорієнтації

ОСНОВНІ РІЗНОВИДИ СВІТОГЛЯДУ

Міфологія

Основні питання

Походження Всесвіту, Землі та людини

Пояснення причиннонаслідкових зв’язків у повсякденному житті

Визначення сенсу життя людини, життя та смерті, причиндіяльності й вчинків людини

Питання добра та зла, честі й обов’язку

Релігія

Функції релігії

Світоглядна

Компенсаторнотерапевтична

Комунікативна

Інтегративна

Дезінтегративна

Регулятивна

Легітимна

Філософія

Функції філософії

Світоглядна

Методологічна

Розумово-теоретична

Аксіологічна

Критична

Виховна, гуманістична

Прогностична

Система філософії

Онтологія

Гносеологія

Антропологія

Соціальна філософія

Історія філософії

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 1

 

ГОЛОВНІ КАТЕГОРІЇ ТА ПОНЯТТЯ ДО ТЕМИ

 

 

 

 

 

Буття

філософська категорія для позначення реально існуючої,

самостійної, об’єктивної, вічної, безкінечної субстанції, що

 

містить у собі все суще

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дуалізм

(від лат. dualis — «подвійний») — філософське вчення, яке

визнає рівноправне існування двох субстанцій — матеріальної

 

та ідеальної, духу й матерії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ідеалізм

філософський напрям, який у вирішенні основного питання

філософії стверджує, що дух, свідомість, мислення, ідеальне є

 

первинним, а буття, природа, матеріальне — вторинним

 

 

 

одна з форм світоглядного відображення об’єктивної

Картина світу

реальності

в

суспільній

свідомості,

суб’єктивний

образ

освоєної в процесі практичної діяльності навколишньої

 

 

дійсності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріалізм

філософський напрям, який у вирішенні основного питання

філософії стверджує, що буття, природа, матеріальне є

 

первинним, а дух, свідомість, ідеальне — вторинним

 

 

Метод

(від

грец.

«шлях

дослідження

чи

пізнання»)

 

спосіб

матеріального або духовного опанування дійсності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методологія

вчення про

способи

організації

й

побудови

теоретичної

та

практичної діяльності людини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Міфи

(від грец. «розповідь») — архаїчні розповіді про діяльність

героїв, богів, що віддзеркалювали фантастичні уявлення про

 

світ і богів, які ним керували

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

форма суспільної свідомості, світогляд первісного суспільства,

Міфологія

який є поєднанням фантастичних і реалістичних уявлень про

навколишній світ, у вузькому сенсі слова світ сприймається не

 

 

таким, яким він є, а таким, яким би хотілося

 

 

 

 

 

Натурфілософія

філософія

природи,

система

 

умоглядних

і

почасти

фантастичних уявлень про природу в її цілісності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наука

сфера діяльності

людей,

функцією

якої є

розроблення

й

теоретична систематизація об’єктивних знань про дійсність

 

 

 

Основне

традиційно вважається питання про відношення свідомості до

питання

буття й духовного до матеріального, проблема цього відношення

філософії

має два аспекти: 1) що первинне? 2) чи можна пізнати світ?

 

Пізнання

творча діяльність

суб’єкта, зорієнтованого

на

 

отримання

істинних знань про світ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

світовідчуття, світосприйняття та світорозуміння, а також

Релігія

відповідна

до

них

практика, в

основі

яких

лежить

віра в

існування надприродного трансцендентного абсолюту, який у

 

 

зрілих релігіях називається богом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Філософія

у широкому сенсі слова означає форму суспільної свідомості,

самопізнання людини, а загалом учення про загальні принципи

 

існування буття (за античною традицією)

 

 

 

 

 

 

Світогляд

сукупність

поглядів

та

уявлень

людини

про

світ,

що

визначають

її

ставлення

до різноманітних явищ

дійсності,

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

життєву позицію й ціннісні орієнтації

Філософія як різновид світогляду

Що таке філософія? Як і чому вона виникла? Чим пояснити те, що сьогодні існує безліч різноманітних філософських напрямів, окремих шкіл та вчень? Чому для одних людей вона є метою життя, а для інших — марнуванням часу?

Відповідінаці та багато інших питань можнаотриматив процесі вивчення курсу філософії у вищих навчальних закладах, а також під час обговорення філософських проблем на семінарських заняттях і самостійної роботи з філософськими першоджерелами та монографічними критичними дослідженнями проблем сучасної філософії.

Починаючи знайомство з філософськими знаннями, доцільно розкрити сутнісні характеристики філософії, специфіку її предмета, функції та значення для сучасної цивілізації.

Відомо, що слово «філософія» походить від грецьких слів «люблю»

та «мудрість» (любов до мудрості), у широкому сенсі — це форма самопізнання людини, суспільна свідомість

(можливість адекватного пізнання навколишнього світу), вчення про загальні принципи існування буття (за античною традицією). Дещо пізніше філософію стали трактувати як науку про найзагальніші закони розвитку природи, суспільства й мислення (у марксизмі).

Зауважимо, що цей термін ввели античні філософи. Одним з перших ним став послуговуватися Піфагор, який вважав, що мудрістю про істини світу володіє лише Бог, пересічна людина може лише любити цю мудрість і прагнути до неї. З огляду на це людей, які жили за такими принципами, стали називати філософами.

Подальший розвиток філософії пов’язаний з епохою європейського Середньовіччя, що розвивала цінності християнського віровчення в поєднанні з античною філософією Греції та Риму. Перегодом середньовічну філософію було критично переосмислено культурою Відродження (Ренесансу). А далі розпочався її новий етап розвитку в умовах Нового часу й епохи Просвітництва. У ХІХ — на початку ХХ ст. філософське знання отримало свої класичні форми в межах німецької класичної філософії й з ХХ ст. трансформувалося в так звані некласичні філософські системи, до яких належали марксизм,

8

емпіріокритицизм, філософія життя, фрейдизм тощо. А вже згодом з’являються найновіші сучасні філософські системи, до яких належать екзистенціоналізм, феноменологія, неофрейдизм, філософський антропологізм, філософська герменевтика та ін.

Таким чином, становлення й розвиток поняття «філософія» здійснювалося впродовж тривалого історичного часу, коли виникали й вирішувалися все нові й нові проблеми пізнання навколишнього світу та формувалися ті чи ті його картини.

Філософські знання, ідеї, учення, зрештою, становили узагальнюючу систему знань про світ, мета яких — пояснити закони й принципи навколишнього світу з необхідністю їх практичного використання.

Вищезазначене дає нам можливість запропонувати більш широке визначення поняття «філософія»: філософія є формою світоглядних знань (її найвищим теоретичним рівнем) про буття людини, найістотніші взаємовідносини з природою, суспільством і духовним життям у всіх основних формах його існування. Філософія раціональним способом прагне створити щонайбільш узагальнену картину світу й визначити в ній місце людини (що збігається з основним завданням світогляду).

Щоб якнайглибше зрозуміти сутність філософії та її генетичний взаємозв’язок зі світоглядом, необхідно докладніше зупинитися на розвитку основних різновидів світогляду.

Світогляд і його основні різновиди

Відомо, що розвиток філософської картини світу органічно випливає зі світогляду (як окремої людини, так і суспільства загалом). Головним питанням світогляду є питання про місце людини у світі та ставлення світу до неї. Відповідь на нього дає можливість сформувати певну картину світу, отримати узагальнені знання про світобудову, загальну структуру, закономірності виникнення й розвитку навколишнього світу. Світогляд у своїй основі, як і картина світу, має специфічні категорії. Поняття «світогляд» є набагато ширшим, ніж поняття «філософія». Як відомо, світогляд може бути міфологічним, релігійним, науковим тощо. Світогляд також може бути індивідуальним і суспільним.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]