Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори марк-г 1.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

26.Сучасні трактування концепції “4Рs”: сутність та критика.

В останні роки ця концепція доповнюється ще такими «Р»: people (люди, споживачі), physical evidence (матеріальні свідоцтва), process (процес надання послуг), partnership (дружні стосунки зі споживачами), preferred suppliers (тривалі стосунки з найліпшими постачальниками), profit (прибуток), packing (упаковка), positioning (позиціювання товару).

Але, на думку багатьох маркетологів, таке розширенння поняття комплесу маркетингу невиправдане і піддається критиці.

По-перше, такі елементи, як (упаковка) і (зв'язки з громадськістю) є складовими частинами, піделементи комплексу маркетингу. Перший є піделементи «Product», а другий - частиною «Promote». По-друге, елемент «People» (люди). Це елемент зовнішнього середовища. Саме на споживачів спрямований комплекс маркетингу. Через цінову політику, якість продукції, зручне географічне розташування, а також за допомогою інструментів реклами та PR, компанія впливає на своїх споживачів. Тому споживачів як елемент комплексу маркетингу розглядати не доцільно. Швидше потрібно розглядати їх як об'єкт, на який спрямований комплекс маркетингу.

По-третє, personal (персонал). Природно, персонал впливає на результати діяльності компанії на всіх стадіях виробництва продукції чи послуг і донесення їх до кінцевих споживачів. Проте варто розглядати цей елемент не в комплексі маркетингу, а як ресурс, який використовують при реалізації комплексу маркетингу

По-четверте, пропонований елемент probe (дослідження, опробирование) варто розглядати не як елемент комплексу маркетингу, а як інструмент, за допомогою якого розробляється і реалізується комплекс маркетингу.

27.Види маркетингу в залежності від стану попиту.

Відповідно до хар-ру попиту виділяють декілька типів М. кожний з них передбачає конкретну програму, спрямовану на досягнення конкретної марк.мети.

1) Конверсійний М. – мета – створити попит, програма передбачає різні заходи жормування попиту та стимулю­вання збуту.

2) Стимулюючий М. мета – стимулювати попит. За­ходи різноманітні – від ознайомлення спживачів з можли­востями товару до зміни об’єктивних умов, що стимулю­ють його викор-ня.

3) Синхромаркетинг. Мета – регулювання попиту при його коливаннях (пільгові ціни на туристичні путівки взимку).

4) Підтримуючий М. Мета –підтримати задовільний попит. Інструмени– продумана політика цін, контоль витрат на М.

5) Ремаркетинг. Мета – відновити попит, що знизився. Методи: надання товару ринкової новізни, переорієнтація під-ва на нові ринки.

6) Демаркетинг. Мета – зменшити надмірний попит. Програма реалізується через підвищення цін, скорочення або припинення реклами, продаж ліцензій на право в-ва товарів.

7) Протидіючий М. Мета – звести нанівець попит, який суперечить інтересам сус-ва, п-ва припиняють в-во таких товарів, контрольні органи вилучають їх із торговлі , через засоби масової інф-ії кампанії проти споживання товару (алкогольні напої, тютюнові вироби).

28.Сутність, принципи та практичні приклади застосування соціально-етичного маркетингу

Концепція соціально-етичного маркетингу – передбачає, що засобом досягнення мети фірми є визначення незадоволених потреб цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності їх продуктивніше, ніж конкуренти, з одночасним збереженням або зміцненням добробуту споживача та суспільства в цілому (задоволення потреби споживача + прибуток фірми + інтереси суспільства).

Головним принципом соціально-етичного маркетингу є досягнення балансу інтересів бізнесу, громадян і суспільства в цілому. Саме тому впровадження даної концепції в економіку повинно відбуватися системно і комплексно.

Як приклад для даного типу концепції маркетингу можна привести широко розрекламований шведський електромобіль: шведи розробили і практично уже впровадили таку модель, що відповідає всім вимогам сучасності, плюс відсутність вихлопних газів. Концепція соціально-етичного маркетингу ще тільки починає знаходити свою ринкову нішу в практиці маркетингової діяльності, і вона достатньо перспективна. Однак очевидна ринкова слабкість її в тому, що зокрема ціна електромобіля, як правило, у два рази вище, ніж ціна легкового автомобіля на бензиновому двигуні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]