Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори марк-г 1.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

38.Функції маркетингової товарної політики та їх характеристика.

1.Визначення попиту на товар, його прогнозування. 2)Сегментація ринку. 3)Забезпечення якісних відповідних хар-к товару пипиту споживачів. 4) Розробка концепції життєвого циклу товарів 5)Визначення конкурентоспрмож­ності товарів, їх підвищення. 6) Управління товарним асортиментом. 7)Зняття з в-ва застарілих виробів. 8)Управдіння товарною масою і упаковкою.

Завдання маркетингової товарної політики:

• формування ідеї та реальне створення ексклюзивного товару, стосовно якого решта факторів маркетингу мала б виключно додатковий (обслуговуючий) характер;

• розроблення нового товару та оновлення тих виробів, що вже існують на ринку;

• розроблення товарного асортименту, упаковки та товарних марок;

• забезпечення якості та конкурентоспроможності товарів;

• позиціонування товарів на ринку;

• аналіз та прогнозування життєвого циклу товарів.

39.Рівні товару в маркетингу та їх характеристика

Товар – це продукт праці, що має цінність та пропонується ринком.

З погляду маркетингу товар — це сукупність матеріальних і нематеріальних хар-к, які пропонуються для задоволення потреб і забезпечують очікувані вигоди як для споживачів, так і для товаровиробників. Для товаровиробників вигода від товару полягає в отриманні доходів та прибутку, або в досягненні інших ринкових цілей у тому разі, зрозуміло, коли товар буде проданий. Для споживачів товар — це сукупність властивостей, яка здатна задовольняти їхні потреби, розв'язувати певні конкретні проблеми.

5 рівнів товару за КотлеромЗгідно з концепцією Ф.Котлера товар розглядається як 5-рівнева система. Кожен рівень підвищує споживчу цінність товару. Усі разом вони створюють ієрархію споживчої цінності

1-й рівень становить основу товару, бо є тією ключовою цінністю, яку купує споживач. Наприклад, покупець автомобіля, заінтересований у тому, щоб отримати засіб пересування (бажано престижний), а не просто впорядковану сук-ть металевих, пластмасових та ін деталей.

2-й рівень — це основний товар, тобто набір тих чи інших його функціональних характеристик.

3-й рівень — очікуваний товар (набір характерних ознак, котрі споживач очікує отримати, і умов, за яких він погоджується придбати товар).

4-й рівень — поліпшений товар (що перевершує за ознаками реальні очікування споживачів).

5-й рівень — потенційний товар (наявні можливості по­ліпшення товару в майбутньому).

40.Специфіка товару в маркетингу.

Товар- це сук-ть матеріальних та нематер-х хар-к і властивостей, які пропонуються споживачу для задово­лення потреб, вирішення його проблем. Продукт праці, властивості якого задовольняють потреби покупця., це засіб за допомогою якого можна задовольнити певну потребу. Товар класифікують:1)за часом викор-я (короткот-ве, тривал вик-я, послуги) 2)В зал-ті від типу споживача (спживчі, промисл-го призн-я) 3)За типом зр-я ринк попиту(впроваджені на ринок вперше, товари на які попит підвищ-ся, високорентабельні товари, товари попит на які зменш-ся).

З погляду маркетингу товар (фізична одиниця або процес)  — це сукупність матеріальних і нематеріальних характеристик, які пропонуються для задоволення потреб і забезпечують очікувані вигоди як для споживачів, так і для товаровиробників. Для товаровиробників вигода від товару полягає в отриманні доходів та прибутку, або в досягненні інших ринкових цілей у тому разі, зрозуміло, коли товар буде проданий. Для споживачів товар — це сук-ть властивостей, яка здатна задовольняти їх потреби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]