Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори марк-г 1.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

33.Методи збору маркетингової інформації: сутність та характеристика.

Маркетингова інформація – це вихідний елемент маркетингових досліджень і найцінніший ринковий продукт.

Основними методами збирання первинної інформації є опитування, спостереження, експеримент та імітація.

Опитування (90%) – це інтерв’ю, узяте в респондента під час особистої зустрічі, телефоном чи поштою за допомогою опитувального листка (анкети).

За формою проведення буває:

анкетування; інтерв’ювання

За способом зв’язку з аудиторією поділяється на:

  • особисте опитування (індивідуальне і групове);

  • поштові опит-я(у т.ч. анкети в газетах, журналах);

  • телефонні опитування.

За охопленням: суцільні і вибіркові (репрезентативні).

Об’єкти опитування: реальні та потенц споживачі; продавці та ін категорії торгівельних посередників; експерти-фахівці…

Спостереження – це реальна оцінка ситуації за допомогою систематичного обліку поведінки суб’єктів без словесної чи іншої комунікації і без впливу на об’єкт спостереження. Об’єктом спостереження є, як правило, споживач, його поведінка в крамниці, перед вітриною, рекламним оголошенням, його реакція на ті чи інші події. Перевагами спостережень проти опитувань є їх незалежність від бажання чи небажання об’єкта співпрацювати, можливість реєстрації неусвідомленої поведінки, а також урахування впливу чинників навколишнього бізнес-середовища. Недоліки: складність забезп-я репрезентативності вибірки, суб’єктивізм спостерігача, неприродність поведінки об’єкта спостереження (якщо він здогадується про спостереж-я).

Експеримент – це отримання інформації про взаємозв’язок між залежними і незалежними змінними, наприклад, між графіком рекламування і кількістю клієнтів, рівнем цін і обсягом продажу тощо. Об’єктами експериментів можуть бути ринки чи їхні сегменти, товари, ціни, процеси збуту, реклама та ін., а Ії місцем – як реальні умови, так і спеціальні лабораторії.

Імітація – це відтворення дії різних маркетингових чинників за допомогою економіко-математичних моделей та ЕОМ. Саме імітація, незважаючи на певні складності (потреба у висококваліфікованих фахівцях, спеціальному обладнанні, програмах) останнім часом набуває пріоритетного значення в маркетингових дослідженнях.

34.Маркетингові дослідження ринку: види, напрями, методи

Маркетингове дослідження – це визначення кола даних, необхідних для прийняття маркетингових рішень, їх збір, аналіз та звіт про результати.

Маркетингові дослідження ринку спрямовані на основі хар-ки та темпи р-ку, попит та про-ня, умови їх оптимального співідношення, місткість ринку, сегментування ринку, частки ринку, сан і тенденції розвитку конкуренцї, прогнозні дослідження збуту, дослідження поведінки субктів ринку.

Маркетингові дослідження ринку дасть підприємцеві чітке розуміння того, наскільки перспективним буде втілення в життя його бізнес - ідеї. Чи варто взагалі братися за цей почин в даному конкретному місці? Чи буде в цьому регіоні попит на Ваш товар? Чи не задавлять Вас сильніші конкуренти? На якій конкурентній перевазі Вашого продукту (ціна, якість, рівень обслуговування і так далі) треба зіграти, аби відбити клієнтів у конкурента?

Існує декілька класифікацій маркетингових досліджень ринку за показниками або системою проведення. Найбільш популярних – дві.

Перша ділить дослідження на:

1. кількісні: опит, спостереження, експеримент, аудит роздрібної мережі. Вони дають числові або процентні показники.

2. якісні: фокус-група, глибинне інтерв'ю, "таємний покупець". Вони – показують, чому купують саме цей товар.

Друга група ділить дослідження на:

1. кабінетні, проводяться за відкритими джерелами, не виходячи з кабінету, допомагають вивчити: об'єми ринку, попит, асортимент, структуру вжитку і так далі.

2. польові, проводяться з виходом у відкрите середовище: опити, спостереження, експерименти, "таємний покупець",інтерв'ю, home-тести, hall-тести і так далі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]