Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори марк-г 1.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

15.Принципи маркетингу та їх характеристика.

Маркетинг як спосіб діяльності підприємців і специфічний підхід до господарювання за ринкових умов ґрунтується на відповідних принципах. Серед них треба насамперед назвати такі.

Свобода вибору, тобто пошуку і визначення власної мети, стратегії і тактики функц-я та розвитку, сфер д-ті, цільових ринків та методів їх освоєння, асортименту та номенклатури товарних позицій... Безумовно, така свобода є обмеженою.

Напрямленість на споживачів. Означає, з одного боку, пристос-я підпр д-ті до реальних потреб, побажань і в цілому поведінки споживачів, намагання розв’язати їхні проблеми, а з другого – активний цілеспрямований вплив на споживачів з метою форм-я належного попиту на товари чи послуги.

Спрямованість на кінцевий результат виробничо-збутової діяльності – прибуток і водночас на тривалу перспективу розвитку.

Активна політика. Маркетингова д-ть передбачає постійний пошук нових ринків і товарів, сфер д-ті, наступальні стратегії розвитку, випередження конкурентів тощо.

Науковий підхід до розв’язання маркетингових проблем. Його використання обґрунтовує відповідні рішення щодо маркетингових алгоритмів та дій, створює реальні передумови досягн-я підприємствами своїх бізнесових цілей.

Комплексність дій. Маркетингова діяльність має стати органічною частиною загальної стратегії підприємства.

Оптимальне поєднання централізації та децентралізації управління маркетинговою діяльністю.

Гнучкість у досягненні поставлених цілей. Діяльність потребує розроблення відповідних варіантів досягнення поставлених цілей, їх своєчасного використання, відповідних організаційних структур, здатних до швидкої трансформації.

Висока вартість. Маркетинг потребує значних коштів на проведення досліджень, підготовку та перепідготовку кадрів, провед-я рекламних кампаній, стимул-я збуту, розробку нових товарів тощо.

Наявність відповідної інфраструктури та фахівців. Позитивних результатів маркет-ї д-ті можна досягти лише за наявності фахівців, озброєних відпов знаннями і досвідом.

16.Цілі маркетингу та їх характеристика.

Загальними цілями М. є:

1) досягн-я макс-о можливого високого спож-я, що створює умо-ви для максимального зрост-я вир-ва, зайн-ті, багатства;

2) досягнення максимальної споживчої задоволеності;

3) надання найширшого вибору, гранич-ної можливої різноманітності товарів;

4) максимальне підвищення якості життя (якість, кількість асортименту, доступ-ність і вартість товарів; якість фізичного сережовища; якість культурного життя);

5) взаємна вигода споживача і вироб-ка.

17.Стратегічні задачі маркетингу.

Найважливішими стратегічними завданнями маркетингу є визначення генеральної програми дій підприємства, визначення і освоєння цільових ринків, орієнтація виробництва на задоволен-ня потреб, запитів споживачів, створення комунікаційних та роз-подільних систем тощо.

Інакше кажучи, основні стратегічні завдання маркетингу по-лягають у знайденні відповідей на такі запитання:

— хто? … дійсні і потенційні споживачі, клієнти, постачаль-ники, посередники, конкуренти;

— що і скільки? … продукувати, продавати;

— коли і як? … продукувати, рекламувати, здійснювати збут;

— за скільки (за якою ціною)? … пропонувати товари;

— навіщо? … створювати чи розвивати підприємство, розши-рювати виробництво, нарощувати обсяги реалізації продуктів.

СЗ також мають місце при організації фізичного пере­міщення товару до споживача. До них відносяться задачі маркетинг-логістики, які пов”язані з вибором оптимальних каналів та шляхів збуту, розміщення складів (їх функції, кількість та ємкість), а також з розробкою М-х заходів з ефективного супроводження товарних потоків від вироб­ника до споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]