Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори марк-г 1.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

68.Посередники як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Торгові посередники - це фірми, які допомагають компанії підшукувати клієнтів або безпосередньо продавати її товари. Вони можуть забезпечити замовникам більш зручне місце, час та процедури придбання товару з меншими витратами, ніж змогла б це зробити фірма.

Вибір торгових посередників і організація роботи з ними - важке завдання. Виробник часто співпрацює з великими постійно зростаючими посередниками. Все більше продукції продається через торгові підприємства великих фірмових мереж, через великих оптовиків і роздрібних торговців. Це потужні об'єднання, і вони можуть диктувати свої умови, а то і взагалі не допускати проникнення виробника на деякі ринки.

Та як на послуги витрачаються кошти, то це буде витратами виробника, тому він включить їх до ціни.

69.Законодавство як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Будь-яка фірма функціонує у певних соціально-політичних умовах і відчуває вплив наявної економіко правової бази, науково-технічні факторів і специфічної культурно-етичної середовища. Це необхідно враховувати в маркетинговій стратегії фірми. Головні фактори, які діють в макрооточення:

1. Демографічний.

2. Економічний.

3. Природний.

4. Технологічний.

5. Політико-законодавчий.

6. Культурний.

Взаємопов'язаний комплекс економіко-правових факторів є зовнішнє середовище функціонування фірми. Однак, як правило, економічна діяльність фірми формується в рамках існуючого законодавства.

Традиційно держава діє у ряді областей але на загальних інтересів: оборона, громадські послуги (транспорт, страхування, банки, освіта, енергетика, авіація ...).

Умовно, всю систему законодавчих актів і нормативів можна підрозділити на: які регулюють взаємовідносини зі споживачами; з іншими фірмами, постачальниками і посередниками; захищають вищі інтереси суспільства і формують економічний базис держави.

Держава впливає на економічне середовище через наступну систему законів та указів: Закон "Про оподаткування", закон "Про податок на додану вартість", закон "Про акцизний збір", закон "Про підприємства", закон "Про підприємництві", закон "Про власність", закон "Про господарські товариства", система митних мит.

70.Маркетингові цінові стратегії на нові товари: види та характеристика.

Розрізняють наступні види встановлення цін на новинки:

1)Встановлення ціни на справжню новинку.

Така фірма може обрати для встановл-я ціни або стратегію «зняття вершків» або стр-ю стабіл проникнення на ринок.

Стратегія «зняття вершків». Багато фірм, що створили захищені патентом новинки, спочатку встановлюють на них виоскі ціни, щоб «зняти вершки». Наприкл, корпорація «Дюпон». На свої нові винаходи – целофан, нейлон та ін. – вона встановлює найвищі ціни, які тільки можна запросити. Після того як початкова хвиля збуту загальмовує, корпорація знижує ціну, щоб привабити наступний потік клієнтів.

Використ-ся метод зняття вершків у наступ випадках: 1)існує високий рівень поточного попиту з боку великої к-ті покупців 2) витрати малосерійного виробництва не настільки великі, щоб перевищити фінансові вигоди компанії; 3)висока початкова ціна не буде приваблювати нових конкурентів 4)висока ціна підтримує образ високої якості товару.

Стратегія стабільного проникнення на ринок.

Ін фірми, навпаки, встановлюють на свою новинку порівняно низьку ціну з метою привабити більше покупців. Такою стратегією корист-ся корпорація «Тексас інструменте». Для цього необх наст умови: 1)ринок дуже чутливий до цін і низька ціна сприяє його розширенню; 2) з ростом обсягів вир-ва його витрати скорочуються; 3)низька ціна неприваблива для існуючих і потенційних конкурентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]