Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори марк-г 1.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.5 Mб
Скачать

66.Споживачі як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Будь-яка фірма функціонує у певних соціально-політичних умовах і відчуває вплив економіко-правової бази, наук-техн факторів і специфічної культурно-етичної середовища.

Тенденції розвитку чинників роблять значний вплив на спожив-я. Демографія - наука, що вивчає населення з точки зору його чисельності, щільності і т. д. Населення - потенційні споживачі продукції фірми. У зв'язку з тим, що відбувається демографічним вибухом особливу увагу привертають 2 проблеми:

1. Обмеж-ть прир ресурсів планети і зрослі вимоги до рівня життя.

2. Нерівність демографічного зростання (В залежності від країн, що розвиваються одна ситуація, в розвинених - інша).

Темп демографічного зростання має істотне значення для ділового світу. Зростання народонаселення спричиняє зростання потреб - розвиток ринку (проте, якщо купівельна здатність виявиться недостатньою, настане спад і відбудеться звуження ринків). Але коли зростання чинить істотний тиск на існуючі ресурси, ціни мають тенденцію підвищуватися, а конкурентоспроможність падати.

Старіння - означає істотна зміна структури суспільства за віком. Падіння народжуваності - загроза для одних сфер діяльності і благо для інших.

Зростання бессемейной господарств - існують різні форми: самотні, безшлюбні господарства, проживання громадою. Такі зміни породжують різноманітні потреби.

Географічна міграція - урбанізація, зростання передмість.

Збільшений рівень освіти - з ростом освіти збільшується попит на товари високої якості і підприємства дозвілля.

Структуризація по етичним групам.

Інформаційною базою тут можуть бути дані державної статистики, поштового відомства, переписів, опитувань, спеціальних вибіркових обстежень.

У рамках короткострокових і серстрокових періодів демогр тенденції є виключно надійними факторами зміни ринку

Вивчення навколишніх умов дозволяє виявити як наявні можливості, так і труднощі для підприємства.

67.Конкуренти як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Сутність ринкової економіки полягає у конкуренції. Для того, щоб вижити і добитися успіху, підприємства повинні знати своїх конкурентів і їх успіхи, особливо, коли мова йде ключові критерії. Оскільки конкуренти прямо і опосередковано впливають на збут продукції і прибуток підприємства, необхідно ретельно вивчити їх під час аналізу ринку.

Роль ціни залежить від типу ринку. Найбільшою є її роль на ринку монополістичної (недосконалої) конкуренції, де кількість конкурентів відносно невелика, їхні сили приблизно однакові, але товари достатньо диференційовані. Монополістична конкуренція спонукає підприємства використовувати стратегію диференціації, яка базується на зовнішніх конкурентних перевагах, тобто відмітних якостях товарів, котрі створюють відповідну вигоду для покупців, а отже, мають бути запропоновані споживачам за відповідними цінами.

Дещо менша роль ціни на олігопольному ринку. Невелика кількість продавців, які негайно реагують на цінову політику конкурентів, труднощі проникнення на такий ринок призводять до того, що кожен підприємець, бажаючи змінити ціну, орієнтується передовсім на можливу реакцію у відповідь інших підприємств.

Незначною є роль ціни і на ринку чистої (досконалої) конкуренції. Головна причина цього — наявність ринкової ціни, яка встановлюється автоматично завдяки великій кількості продавців та покупців, актів купівлі-продажу, співвідношення попиту та пропонування. Головне завдання маркетингової політики на такому ринку — простежити за обсягами попиту і пропонування, динамікою цін.

Мінімальною є роль на ринку чистої монополії. Тут, ураховуючи те, що на ринку домінує один товаровиробник, якому протидіє велика кількість покупців, наявність державних обмежувальних нормативів, ціна може бути як нижчою, так і значно вищою за собівартість товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]