Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора І.DOC
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.21 Mб
Скачать

71.Особливості становлення та розвитку ринкового господарства в Україні (друга половина хіх – початок хх ст.).

Досліджуючи кардинальні зміни в пореформеній еволюції економіки України, вітчизняні науковці цілком слушно зауважу­вали про зміни в розвитку продуктивних сил суспільства, відно­син власності, у динаміці процесів усуспільнення виробництва та поділу праці. Представники дореволюційної школи політичної економії дійшли висновку, що країна, хоч і з певним відставан­ням, поступово входила до системи світового капіталістичного ринку. Ринковий тип розвитку передбачав функціонування еко­номіки, що базується на приватній власності на засоби виробниц­тва, активізацію товарно-грошових відносин, вільне ціноутво­рення, розвиток інститутів приватного підприємництва, діяль­ність яких забезпечується законодавчими актами.

Більшість українських учених зазначеного періоду були певні, що національна модель ринку повинна передбачати відведення ролі держави в регулюванні господарських процесів і водночас мати певну цілісність і субординацію всіх економічних відносин на базі приватної власності та розвитку ринкових відносин.

Вплив монополізму на процеси ціноутворення аналізувався в працях професора Новоросійського університету Л. В. Федоро­вича, який схилявся до негативної його оцінки. Оскільки «моно­полія обмежує постачання», то ціпа предметів такого ринку зав­жди перевищує витрати їх виробництва, і цю різницю змушений сплачувати споживач. Особливості розглядуваного процесу ви­вчали М. В. Бернацький, М. І. Туган-Барановський, В. Я. Желєз­нов, Д. І. Піхно, П. І. Фомін.

Таким чином, посилення монополістичних тенденцій в еконо­міці України стимулювало розробки українських учених щодо дії цінового механізму в умовах недосконалої конкуренції. Навіть для звуженого ринку, на їхню думку, закон цінності діє, хоч і по-різному— залежно від того, як складаються обстаиипи, за яких реалізуються товари.

Українські економісти розглянули процес ринкової еволюції, пов'язаний з переходом від вільної конкуренції до переважно монополістичних тенденцій, визначивши характерці риси й особ­ливості трьох типів ринків: вільно конкурентного, монополізова­ного та регульованого, а також специфіку процесів ціноутворен­ня для кожного з них.

72. Осн течії ек думки в Укр (кін 19 – поч. 20ст)

*Класичний напрям п/е (Вернадський,Готтенбергер,Степанов,Левитський,Вольський,) стояли на позиціях трудової теорії вартості Сміта, виступали за ек свободу,заперечували державне втручання в ек.

*Маржиналізм(Білимович,Ореницький,Слуцький,Рильський)Провідні ідеї:методологічний індивідуалізм,вивчення ідей раціонального розподілу обмежених ресурсів,граничний аналіз, матемізація досліджень.

*Народництво ,яке відображало інтереси селянської демократії,критикували пережитки феодалізму і глибокі соц. Протиріччя капіталістичної системи та розробляли утопічні проекти некапіталістичного розвитку (Левицький,Осадчий,Чубинський)

*Київська психологічна школа, яка в основному сповідувала ідеї маржиналізму, виступала за розвиток вільного ринку,позитивно оцінюючи роль конкуренції і приватної власності, критикували марксизм (Бунге,Антонович,Білимович,Піхно)

оц напрям ек думки (кін 19ст. Желєзнов,Туган-Барановський) – наголошували на важливості дослідження соц-політ та правових чинників сусп розвитку.

*марксизм і соц вчення – популярні в 90х рр 19ст (Зібер,Франко,Туган-Барановський)

Укр думка в кін 19ст поч 20ст:

1) ідея держ регулювання

2) ідея протекціоніської політики

3) різні підхди щодо дослідж проблем ринку та ринкових відносин відповідно до шкіл та напрямків, до яких відносяться вчені (вище названі)

4) вплив монополізму на процеси ціноутворення (Туган-Барановський,Піхно,Желєзнов)

5) проблеми новх госп реформ кооперації (Левицький,Щербина,Мартос)

6) проблема монополізації госп системи (Воблий)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]