Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ АДМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
363.01 Кб
Скачать

56. Види форм управлінської діяльності та їх адміністративно-правова характеристика.

Форма управління – зовнішній вияв конкретних дій, які здійснюються органами виконавчої влади для реалізації поставлених перед ними завдань. Види: Видання нормативних актів управління – особлива форма діяльно­сті органів виконавчої влади, яка передбачає розпорядчу діяльність, спрямовану на виконання закону шляхом встановлення пе­вних пра­вил у сфері державного управління. Встановлення норм права підза­конного характеру в процесі діяльності органів виконавчої влади – видання органами виконавчої влади нормативних актів управ­ління.

Видання індивідуальних актів управління. Індивід. Акти встановлю­ють, змінюють, припиняють конкретні адміністративні правовідно­сини, звернені до конкретних суб’єктів управлінських відносині їх дія припиняється після здійснення встановлених у них прав і обов’язків.

Проведенняорганізаційних заходів. Вони спрямовані на забезпе­чення чіткої та ефективної роботи відповідних систем управління. Вони не породжують, не змінюють і не припиняють адмін. правовідно­син. Здійснення матеріально-технічних операцій. Їх призначення – об­слуговування самого процесу управління, всіх інших форм управлін­ської діяльності. М-т. о. – підготовка матеріалів для видання юри­дичних актів, проведення організаційних заходів, провадження діло­водства, складання довідок, звітів тощо.

58. Сторони притягнення до адміністративної відповідальності.

Адмін. відпов-ть – накладення на правопорушників загально­обов’язкових правил, які діють у дер­жавному управлінні, адмін. стяг­нень, що тягнуть за собою для цих осіб обтяжливі наслідки матеріаль­ного чи морального характеру. Стороною притягнення до адмін. відпов-ті можуть бути фізична особа, яка досгла на момент вчинення адмін. правопорушення 16 років, осудна (усвідомлювати свої дїї і керу­вати ними), також може бути спеціальний суб’єкт, це посадові особи, водії, керівники, військовозо­бов’язані тощо. Ці влас­тивості особи є важливими для визначення характеру і меж відпов-ті за вчинене правопорушення. Юридич. особа також виступає сторо­ною притягнення до адмін. відпов-ті. Юр. ос. Стає деліктоздатною змоменту її держ. реєстрації і втрачає її з моменту виключення з ре­єстру юр. ос. Відповідальність юридич. осіб визначається у вигляді штрафу від прибутку юр. особи, санкції у вигляді виконаних робіт, наданих послуг тощо.

59. Загальна характеристика законодавства в сфері соціального захисту населення .

Держава несе обов’язки по матеріальному підтриманню своїх грома­дян, створює умови для пов­ного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та трудової дія­льності. Основні права на соціальний захист населення закріплені перш за все у Конституції України та інших нормативних актах. Закон Укр.”Про пенсійне забезпечення” гарантує всім непрацездатним гро­мадянам Укр. право на соціальну захищеність шляхом встановлення пенсій на рівні, орієнтованому на прожитковий мінімум, а також регу­лярного перегляду їх розміру у з’віязку із збільшенням розміру міні­мального споживчого бюджету і підвищенням ефективності еконо­міки країни. Для здійснення управління фінансами пенсійного забез­печення створено Пенсійний фонд Укр. Його завданням та його ор­ганів на місцях є забезпечення фінансування витрат на виплату пен­сій відповідно до законів Укр. “Про пенсійне забезпечення” і”Про ста­тус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чо­рно­бильської катастрофи”. Виконанню завдань по соц. Захисту насе­лення Укр. спияють закони Укр. “Про збір та обов’язкове державне пенсійне страхування”, ”Про збір та обов’язкове соціальне страху­вання”, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]