Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ АДМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
363.01 Кб
Скачать

19. Поняття і принципи державної служби.

Державна служба в Україні – це професійна діяльність осіб, що за­ймають посади в державних ор­ганах та їх апараті з ме-тою практич­ного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату. Основними принципами держав-ної служби є: 1. служіння на­роду України; 2. демократизм і за­конність; 3. гуманізм і соціальна справедливість; 4. пріоритет прав людини і громадянина; 5. професіо­налізм, компетентність, ініціативність, чесність, відданість справі; 6. персональна відповідальність за виконання службових обов’язків, дисциплінованість; 7. дотримання прав та законних інте­ресів орга-нів місцевого самоврядування, прав підлриємств і уста­нов.

20. Органи управління в області охорони природи і навколиш­нього середовища та їх компетенція.

Усистемі управління використанням і охороною природних ресурсів значні повноваження мають державні органи, ді-яльність яких спря­мована на розв’язання широкого кола питань, – органи загальної компетенції: КМУ, уряд АРК, місце-ві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування. КМУ здійснює реалізацію екологічної по­літики, забезпечує розробку екологічних програм, керує зовнішніми зв’язками в питаннях охорони навколишнього природного середо­вища тощо. На території АРК її уряд розробляє, затверджує та реалі­зує програми АРК з питань раціонального природокорис-тування та охо­рони навколишнього природного середовища. Управління вико­ристанням і охороною природ­них ресурсів на територіях відповідних адміністративно-територіальних одиниць здійснюють місцеві держа­вні адміністрації. Також управління використанням та охороною при­родних ресурсів здійснюють органи спеціальної компетенції: Мініс­терство екології та природних ресурсів України та його органи на мі­сцях, Державний комітет лісового господарства України, Державний комітет України по земельних ресурсах, Державний комітет по вод­ному господарству України. Міністерство екології та природних ре­сурсів України реалізує державну політику в сфері охорони навколи­шнього природного середо-вища. На місцях органами Мінекології України є державні управління екологічної безпеки в областях, АРК, міс­тах Киє-ві та Севастополі, міські та регіональні інспекції охорони навколишнього природного середо­вища. Державний комітет лісового господарства України реалізує державну політику розвитку лісового господарства, здійснює управління лісо-вим фондом України. Дер­жавний комітет рибного господарства України є спеціально уповно­важеним державним орга-ном у галузі ведення рибного господарс­тва. Дер­жавну політику в сфері земельних відносин реалізує Держа­вний комітет України по земельних ресурсах, завдання якого поля­гають уконтролі за використанням і охороною земельних ресурсів. Діяльність Дер­жавного комітету України по водному господарству спрямована на здійснення заходів щодо забезпечен-ня раціональ­ного використання водних ресурсів, поліпшення стану та їх охорону.

21. Органи управління статистикою та їх повноваження.

Органи державної статистики (головні управління, управління статистики) АРК, областей, районів, міст відають справами обліку і статистики на відповідній території. Згідно з положеннями про них, які затверджує Голова Держкомстату України, в межах своєї компетенції вони здыйснюють збирання, оброблення і аналіз науково обгрунтованих статистичних даних, а потім подають їх у відповідний орган державної влади; ведуть облік виконання держ. замовлень, показників економічного і соціального розвитку регіонів, наявності і використання природних, трудових та матеріальних ресурсів; займаються вдосконаленням і уніфікацією обліку і звітності суб’єктів підпрємницької діяльності, перевіряють постановку обліку і звітності на підприємствах, організаціях всіх форм власності, достовірность поданих ними звітних даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]