Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ АДМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
363.01 Кб
Скачать

46. Наука адміністративного права

Наука адміністративного права покликана аналізувати суспільні від­носини у сфері державного управління і систему норм, що регулюють їх, досліджувати закономірності правового регулювання ор­ганізації і діяльності апарату державного управління. Вона також вивчає пра­вовий статус суб’єктів і об’єктів виконавчої влади, правові форми і методи державного управління, способи забезпечення дер­жавної дисципліни і законності в управлінській діяльності, розробляє наукові проблеми, пов’язані з удо­сконаленням адміністративно-правових інститутів загального, галузевого та міжгалузевого управління. В Україні адміністративне право право викладалося як до, так і після 1917р. У розвиток амін. права в Україні в післявоєнний період істот­ний внесок зробили В. Опришко, Л. Коваль, С. Ківалов та інші, а та­кож професори Харківського юр. інституту О. Якуба і Р. Павловський, які брали участь у підго­товці зак-ва про адміністративні правопору­шення, наукових розробках проблем державного управління, діяль­ності місцевих органів державного управління.

47. Державний архітектурно-будівельний контроль

Державний архітектурно-буд. контроль – це сукупність організаційно-технічних і правових захо­дів, спрямованих на забезпечення додер­жання законодавства, державних стандартів, норм і правил, ар­хітек­турних вимог і технічних умов, а також положень затвердженої місто­будівної документації і проек­тів конкретних об’єктів. Здійснення цього контролю є одним із чинників поліпшення якості будівництва, захисту прав споживачів буд. продукції, забезпечення експлуатаційної надій­ності будинків і споруд. Безпосередньо держ. архітектурно-буд. контроль здійснюють Дер­жавна архітектурно-буд. інспе­кція у складі Держбуду України та ін­спекції держ. арх.-буд. контролю у складі місцевих органів місто­буду­вання і архітектури. Ці інспекції видають забудовникам дозволи на виконання робіт з будівництва, реставрації, реконструкції; розгляда­ють справи про правопорушення у сфері містобудування; готують пропозиції відповідним органам щодо вдосконалення держ. стандар­тів, норм і правил.

48. Служба безпеки України

Службу безпеки України очолює голова, якого призначає на посаду Президент України. Загальне керівництво діяльністю органів СБУ здійснюють Президент і Кабмін У. Органи СБУ: Центральне управління СБУ; регіональні обласні управління, їх міжрайонні, ра­йонні та міські підрозділи; СБ АРК; вій­ськові формування та ін. Регіон. Органи безпеки і органи безп. у вій­ськах прямо підпорядковані Центральному управлінню СБУ. У своїй оперативно-службовій діяльно­сті є незалежними від місцевих держ. адміністрацій, органів місц. самовряд., посадових осіб, партій, ру­хів. Діяльність СБУ здійснюється за такими напрямами: 1) контррозвіду­впльна діяльність; 2)бор-ба з корупцією і злочинністю; 3) розвід. дія­льність. 1 – полягає у виявленні, припиненні розвід. та ін. діяль­ності спецслужб і організацій іноземних держав, окремих осіб, спрямованої на заподіяння шкоди безпеці У-ни. 2 – суть становлять оперативно-розшукові заходи виявл., попер., припинення шпигунства, організ. злочинності, корупції, контрабанди та ін. 3 – це комплекс заходів спец. призначення, спрямованих на інформаційно-аналітичне забез­печення ефективного вирішення органами викон. влади питань внутр і зовн. діяльності, пов’язаних з нац. безпекою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]