Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.податкова система.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тема 4. Механізми прибуткового оподаткування у податковій системі України

Податок на прибуток підприємств як форма прибуткового оподаткування. Фіскальне значення податку на прибуток підприємств. Податок на прибуток як регулюючий інструмент держави. Переваги і недоліки податку на прибуток підприємств. Становлення податку на прибуток в Україні, новації в оподаткуванні на кожному з етапів розвитку.

Платники податку на прибуток: резиденти та нерезиденти.

Ставки податку на прибуток: основна та додаткові. Поступове зниження основної ставки. Особливості застосування нульової ставки при оподаткуванні прибутку підприємств в Україні.

Об’єкт оподаткування. Поняття доходів звітного періоду. Склад доходів від операційної діяльності та порядок їх визнання. Запровадження методу співставлення та відповідності при визначенні дати отриманих доходів. Склад доходів від іншої діяльності та порядок їх визнання. Перелік доходів, що не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування.

Поняття витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування: витрати операційної діяльності, інші витрати.

Структура витрат операційної діяльності. Собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, її елементи.

Структура інших витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування: адміністративні, загальновиробничі, фінансові витрати, витрати на збут, інші операційні витрати та інші витрати звичайної діяльності. Витрати подвійного призначення, основі зміни у їх складі.

Порядок визнання витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, основні нововведення.

Перелік витрат, що не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування та новації в їх структурі. Нові обмеження щодо включення до витрат платника витрат по окремих операціях.

Нарахування амортизації. Класифікація основних засобів. Методи нарахування амортизації. Обмеження щодо застосування окремих методів нарахування амортизації.

Перелік витрат, що підлягають і не підлягають амортизації. Порядок збільшення і зменшення балансової вартості груп основних засобів.

Порядок перенесення збитків на майбутні звітні періоди. Звичайні ціни: порядок визначення та випадки застосування. Методи визначення цін у контрольованих операціях: порівняльної неконтрольованої ціни, ціни перепродажу, «витрати плюс», чистого прибутку, розподілення прибутку.

Пільги по податку на прибуток. Звільнення від сплати податку на прибуток в Україні. Новації щодо розвитку малого і середнього бізнесу, податкові канікули. Обмеження по видах діяльності для застосування пільгової ставки.

Оподаткування страхового бізнесу. Особливості оподаткування результатів діяльності, що здійснюються за довгостроковим контрактом. Поняття неприбуткової установи або організації та види їх доходів, які звільнюються від оподаткування. Особливості оподаткування нерезидентів. Новації в оподаткуванні дивідендів.

Податок на доходи фізичних осіб як форма індивідуального прибуткового оподаткування. Бюджетне і соціальне значення податку на доходи фізичних осіб. Переваги і недоліки податку на доходи фізичних осіб. Становлення податку на доходи фізичних осіб в Україні, новації в оподаткуванні на кожному з етапів розвитку.

Платники податку на доходи фізичних осіб. Особи, які відносяться до резидентів, нерезидентів та податкових агентів з метою оподаткування.

Визначення об’єкту оподаткування для резидентів і нерезидентів; для суб’єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Доходи платника, які включаються, та які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Зміни в переліку доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Поняття податкової знижки по податку на доходи фізичних осіб. Порядок отримання податкової знижки та зміни в переліку витрат, які платник має право до неї включити. Обмеження щодо права платника на отримання податкової знижки. Зменшення бази обрахунку граничного розміру податкової знижки.

Податкові соціальні пільги та умови, за яких вони застосовуються. Зміна бази нарахування податкової соціальної пільги. Види пільг та порядок їх застосування. Зміни в розмірі пільг для окремих категорій громадян. Новації в переліку громадян, які мають право на податкову соціальну пільгу. Право платника на вибір місця застосування соціальної пільги. Штрафні санкції, які застосовуються щодо платника, який порушив порядок отримання соціальної пільги. Порядок перерахування працедавцем сум наданих податкових соціальних пільг.

Ставки податку, зміни в їх розмірі та підставах застосування. Запровадження малопрогресивного оподаткування для окремих видів доходів.

Особи, на яких покладається нарахування та сплата податку. Порядок сплати податку до бюджету податковим агентом.

Особи, які зобов’язані або можуть подавати річну податкову декларацію. Зміни в порядку подання декларації та строках сплати податку громадянами та суб’єктами підприємницької діяльності – фізичними особами. Випадки, коли річна податкова декларація не подається.

Особливості оподаткування окремих видів доходів: від операцій з нерухомістю, процентів, дивідендів, роялті, виграшів та призів. Оподаткування інвестиційного прибутку, благодійної допомоги. Оподаткування доходів, отриманих за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійних вкладів та за договорами довірчого управління. Оподаткування іноземних доходів. Оподаткування нерезидентів. Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину та у подарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав: зміни ставок та переліку спадкоємців.

Особливості оподаткування доходів громадян від заняття підприємницькою діяльністю, які не обрали спрощену систему оподаткування. Порядок визначення об’єкта оподатковування. Зміни в порядку нарахування та строки сплати авансових платежів. Зміни в порядку та строках подання декларації про фактично отримані доходи. Порядок перерахунків по податку.

Особливості оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від здійснення незалежної професійної діяльності. Перелік платників, які можуть проводити незалежну професійну діяльність, їх права і обов’язки. Порядок визначення оподатковуваного доходу. Порядок подання податкової звітності.