Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.податкова система.doc
Скачиваний:
286
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тема 5. Екологічне оподаткування та платежі за ресурси в Україні

Необхідність та сутність екологічного оподаткування. Складові екологічного оподаткування. Еволюція екологічного оподаткування в Україні.

Зміст екологічного податку. Платники та підстави сплати податку. Об’єкт та база оподаткування. Диференціація ставок залежно від виду діяльності та обставин, що впливають на забруднення навколишнього середовища. Порядок обчислення податку. Порядок подання податкової звітності та сплати податку.

Відповідність податкової політики України у сфері екологічного оподаткування сучасним світовим ініціативам використання податків для охорони природного середовища. Світова практика використання податкових знижок та податкового кредиту для стимулювання впровадження природоохоронних технологій.

Державна власність на ресурси як основа отримання державою доходів за їх використання. Плата за ресурси як інструмент впливу на економне і раціональне використання ресурсів. Види платежів за ресурси.

Зміст плати за землю, переваги та недоліки. Плата за землю як інструмент раціонального використання земельних угідь і регулювання розміщення виробництва та населення в регіональному розрізі.

Платники та об’єкти оподаткування. База оподаткування. Форми та порядок обчислення плати за землю: земельний податок та орендна плата.

Диференціація ставок залежно від призначення земельних ділянок, їх місцезнаходження і якісних характеристик.

Особливості встановлення ставок для різних платників та видів діяльності. Пільги щодо податку для юридичних та фізичних осіб. Земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню. Податковий період. Строки сплати плати за землю. Індексація нормативної грошової оцінки земель. Порядок зарахування до бюджетів плати за землю.

Плата за користування надрами. Зміст плати за користування надрами. Види плати: за використання надр для видобування корисних копалин; за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин. Платники та об’єкт оподаткування База оподаткування. Диференціація ставок податку залежно від порядку визначення плати за користування надрами. Базовий податковий період. Порядок подання розрахунку (звітність). Порядок сплати податкових зобов’язань. Основні нововведення Податкового кодексу України та їх мета.

Збір за спеціальне використання води. Призначення збору. Платники та об’єкт оподаткування збором. Диференціація ставок збору в залежності від умов залягання вод: поверхневі, підземні. Диференціація ставок збору залежно від умов (потреб) використання води: гідроенергетики, водного транспорту, рибництва, виробництва напоїв, телекомунікації, житлово-комунальних підприємств. Порядок обчислення збору. Особливості обчислення збору при встановленні лімітів використання води. Порядок сплати збору. Новації Податкового кодексу України.

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів: сутність, призначення. Платники збору. Об’єкт оподаткування збором. Диференціація ставок збору за видами лісових порід. Порядок обчислення збору. Порядок перерахунку збору. Порядок сплати збору. Основні нововведення Податкового кодексу України.