Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.податкова система.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тема 6. Майнове оподаткування та інші загальнодержавні податки та збори, їх роль у податковій системі України

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу як результат трансформації податку з власників транспортних засобів. Платники та база оподаткування. Диференціація ставок залежно від характеристик транспортного засобу: вид транспортного засобу, вид двигуна, об’єм циліндрів та потужність двигуна, довжина корпусу судна, максимальна злітна маса. Встановлення до ставок збору коригуючих коефіцієнтів та їх диференціація залежно від терміну використання транспортних засобів.

Рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України: зміст відповідно до Податкового кодексу України. Платники рентної плати. Об’єкт оподаткування. Ставки оподаткування. Порядок обчислення податкових зобов’язань та строки сплати: базовий податковий період, порядок обчислення, строки подачі податкового розрахунку, строки сплати, нарахування пені.

Збір за користування радіочастотним ресурсом України. Платники та об’єкт оподаткування. Ставки збору: критерії диференціації. Порядок обчислення і сплати збору.

Необхідність запровадження фіксованого сільськогосподарського податку. Перелік податків і зборів, у рахунок яких сплачується фіксований сільськогосподарський податок.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку. Порядок набуття та скасування статусу платника фіксованого сільськогосподарського податку. Об’єкт та база оподаткування. Ставки фіксованого сільськогосподарського податку. Особливості оподаткування сільськогосподарських виробників, які здійснюють сільськогосподарську діяльність у гірських та поліських територіях.

Порядок нарахування та строки сплати фіксованого сільськогосподарського податку.

Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію. Платники, об’єкт оподаткування та ставки. Порядок обчислення та сплати. Цільове використання коштів.

Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ. Платники, об’єкт оподаткування та ставки збору. Порядок обчислення та сплати.

Тема 7. Система місцевого оподаткування в Україні

Склад місцевих податків і зборів. Фіскальне значення місцевих податків і зборів. Повноваження місцевих органів влади щодо встановлення місцевих податків і зборів. Обов’язкові та необов’язкові для запровадження місцеві податки та збори.

Спрощена система оподаткування для суб’єктів малого бізнесу. Необхідність запровадження спрощеної системи оподаткування суб'єктів малого підприємництва. Умови перебування на єдиному податку. Перелік юридичних і фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які мають право бути платниками єдиного податку. Зміни в переліку податків і зборів, у рахунок яких сплачується єдиний податок.

Єдиний соціальний внесок для платників єдиного податку. Особливості нарахування і сплати єдиного податку для юридичних осіб. Ставки єдиного податку для суб'єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб. Строки і порядок сплати та подання розрахунків для юридичних осіб. Порядок зарахування податку до бюджету.

Особливості у нарахуванні і сплаті єдиного податку для фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності. Ставки єдиного податку для суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб. Строки і порядок сплати та подання розрахунків для фізичних осіб. Порядок зарахування податку до бюджету. Обмеження для підприємців-платників єдиного податку.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, його призначення. Платники податку та об’єкт оподаткування. Нерухомість, яка не є об’єктом оподаткування. Ставки податку. База оподаткування та пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Порядок обчислення та строки сплати податку.

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, його призначення. Характерні відмінності збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності від плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності, що справлялась до прийняття Податкового кодексу України. Платники збору. Суб'єкти, які звільняються від сплати збору. Види діяльності, що підлягають патентуванню. Види патентів на провадження торгівельної діяльності та строки їх дії. Ставки збору. Порядок придбання торгового патенту: періодичність та строки сплати збору.

Збір за місця для паркування транспортних засобів, його призначення. Основні відмінності збору за місця для паркування транспортних засобів від збору за паркування транспортних засобів, який існував до прийняття Податкового кодексу України. Платники збору та об’єкт оподаткування. Ставки збору та база оподаткування. Порядок обчислення та строки сплати збору.

Туристичний збір: сутність та мета запровадження. Характерні відмінності туристичного збору від курортного збору, що справлявся до прийняття Податкового кодексу України. Платники збору. Пільгові категорії, які звільняються від сплати збору. Розмір збору. Податкові агенти зі сплати збору. Порядок обчислення та строки сплати збору.