Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.податкова система.doc
Скачиваний:
287
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тема 2. Становлення та розвиток податкової системи України

Інституціональні та макроекономічні умови виникнення податкової системи України. Етапи розвитку податкової системи України. Еволюція складу та структури податків і зборів. Основні бюджетоутворюючі податки та тенденції їх розвитку. Домінуюча роль ПДВ у податковій системі України. Зміни у структурі прибуткового оподаткування. Розвиток екологічного оподаткування в Україні. Майнові податки в Україні. Необхідність впровадження спеціальних режимів оподаткування, їх роль у податковій системі України. Еволюція спрощеної системи оподаткування Склад та структура місцевих податків та зборів.

Еволюція нормативно-правового забезпечення функціонування податкової системи в Україні. Податковий кодекс України. Трактування податку, збору, плати як елементів податкової системи у Податковому кодексі України. Принципи податкового законодавства.

Напрями подальшого удосконалення податкової системи України. Посилення регулюючого впливу податкової системи на соціально-економічний розвиток України.

Тема 3. Розвиток акцизів та мита у податковій системі України

Загальна характеристика податків на споживання. Сутність податку на додану вартість, його місце в системі оподаткування споживання, переваги та недоліки, чинники, що впливають на надходження ПДВ до Державного бюджету України. Передумови введення податку на додану вартість в Україні. Поняття доданої вартості, методи її обчислення.

Платники податку на додану вартість. Ставки податку на додану вартість. Вплив зниження ставки ПДВ на його фіскальну ефективність.

Об’єкт оподаткування. Операції що включаються в об’єкт оподаткування. Перелік операцій, що виключені з об’єкту оподаткування. Особливості визначення місця постачання товарів і послуг.

Поняття бази оподаткування по податку на додану вартість. Порядок визначення бази оподаткування для операцій різних видів.

Перелік операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою і звільняються від оподаткування.

Порядок визначення суми податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету. Звітний (податковий) період. Строки подачі декларації з ПДВ. Строки сплати ПДВ. Поняття податкового зобов’язання і податкового кредиту. Порядок визначення дати податкового зобов’язання. Порядок визначення дати податкового кредиту. Касовий метод податкового обліку. Документи, що підтверджують право платника на податковий кредит. Податкова накладна як основний звітний податковий документ. Строки включення до податкового кредиту сум ПДВ на підставі отриманих податкових накладних. Єдиний реєстр податкових накладних. Автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ.

Акцизний податок як форма специфічних акцизів. Генезис специфічних акцизів в Україні. Фіскальна та економічна ефективність акцизного податку. Акцизний податок у системі податків на споживання, його переваги та недоліки. Спільні та відмінні риси акцизного податку та ПДВ.

Платники акцизного податку. Об’єкт оподаткування для вітчизняних та імпортних товарів. Перелік підакцизних товарів. Види ставок акцизного податку.

База оподаткування акцизним податком. Порядок визначення суми акцизного податку для вітчизняних та імпортних товарів, щодо яких застосовуються адвалерні та специфічні ставки. Порядок перерахунку ставок акцизного податку, встановлених в іноземній валюті, у національну валюту. Оподаткування понаднормативних втрат з вини виробника спирту і алкогольних напоїв, а також товарів, зіпсованих, знищених або втрачених понад нормативи.

Дата виникнення податкових зобов’язань для операцій різних видів. Коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку. Строки декларування та сплати. Форми розрахунків за акцизним податком.

Особливості у механізмі оподаткування алкогольних та тютюнових виробів. Мінімальне акцизне податкове зобов’язання. Акцизні марки: порядок їх отримання вітчизняними виробниками та імпортерами. Строки сплати акцизного податку для імпортерів алкогольних та тютюнових виробів. Особливості митного контролю за експортом і транзитом алкогольних та тютюнових виробів. Акцизні склади. Податкові пости.

Особливості оподаткування спирту етилового та нафтопродуктів залежно від напрямів їх використання.

Податковий вексель на суму акцизного податку. Пільги з акцизного податку.

Мито в системі податків на споживання. Види мита: ввізне, вивізне, сезонне, спеціальне, антидемпінгове, компенсаційне. Митна політика та її цілі. Термінологія митної справи: митна територія, митний контроль, види переміщення через митний кордон, митна декларація та декларанти.

Платники мита. Об’єкт оподаткування. Методи визначення митної вартості: за ціною угоди, за ціною угоди щодо ідентичних товарів, за ціною угоди щодо подібних товарів, на основі додавання вартості, на основі віднімання вартості, резервний.

Види митних ставок: тверді, процентні, комбіновані. Види ставок залежно від країни походження товарів: преференційні, пільгові, повні.

Звільнення від сплати мита. Порядок визначення та сплати мита до бюджету.