Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
424
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
6.32 Mб
Скачать

1. Актуальність теми:

Знання анатомо-топографічних особливостей будови постійних зубів на різних етапах їх формування необхідно лікарю для якісного виконання ендодонтичних втручань, відновлення зруйнованої коронкової частини зуба, проведення профілактичних заходів.

2.Навчальні цілі:

Вивчити анатомічну будову постійних зубів на різних етапах їхнього розвитку.

Вміти відрізняти постійні зуби за їх анатомічними ознаками.

3. Матеріал для до аудиторної самостійної роботи студента:

3.1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення:

Назва попередніх

Отримані знання, вміння, навички

 

дисциплін

 

 

1. Анатомія

Знати основні анатомічні ознаки різних

 

 

груп постійних зубів.

 

 

Вміти визначати групову належність

 

 

постійних зубів.

 

2. Гістологія

Знати основні етапи розвитку постійних

.

 

зубів.

 

 

Знати гістологічну будову твердих тканин

 

 

постійних зубів.

 

3. Латинська мова

Знати латинську назву постійних зубів.

 

57

3.2. Зміст теми:

Анатомічна формула зубів

Тимчасові зуби

Постійні зуби

 

Клінічна формула зубів

Тимчасові зуби

Постійні зуби

Формула зубів, рекомендована ВОЗ

Тимчасові зуби

Постійні зуби

Анатомічна будовапостійних зубів.

У людини прорізується 32 постійних зуба: по чотири різці, два ікла, чотири премоляри, шість молярів (усього по 16 зубів) на кожній щелепі.

Зуби верхньої щелепи.

Центральний різець. Зуб має долотоподібну коронку і один добре розвитий конусоподібний корінь (Мал.8). Вестибулярна поверхня коронки дещо випукла. На увігнутій язиковій поверхні коронки є невеликий горбик, від якого відходять бокові грані, що досягають ріжучого краю. Ріжучий край дещо скошений у дистальному напрямку і має гострий медіальний кут. Корінь прямий, слабо сплющений у медіо-дистальному напрямку й відхилений дистально від вертикальної осі зуба. На поперечному зрізі він має овальну форму. У цілому порожнина зуба за формою повторює зовнішній вигляд коронки й кореня.

Бічний різець. Форма коронки так само долотоподібна. Медіальний кут коронки загострений, іноді схожий на горбик. Вестибулярна поверхня коронки випукла. Язикова поверхня ввігнута і обмежена гранями коронки. Бокові валики часто сходяться в пришийковій ділянці, утворюючи трикутник, на вершині якого розташоване заглиблення в емалі – сліпа ямка. Корінь значно сплющений у медио-дистальному напрямку. На бічних поверхнях кореня визначаються продольні борозни. Верхня третина кореня часто відхилена в дистально-піднебінному напрямку. Порожнина зуба відповідає зменшеній у розмірі формі коронки і кореня.

Ікло. Ікло має один масивний конусоподібний прямий корінь із незначним відхиленням його верхівки в дистальному напрямку (Мал.9). На поперечному зрізі корінь має округлу або дещо овальну форму. Вестибулярна поверхня коронки випукла. На язиковій поверхні є продольний валик, що ділить коронку на дві фасетки, з яких латеральна має більшу площу. Прокольні емалеві валики обох поверхонь переходять в ріжучий горбок. Бокові грані коронки утворюють з ріжучим краєм два кути, з яких медіальний - є більш тупим, ніж

58

латеральний. Зуб має добре виражені всі три ознаки: кута, кривизни коронки, відхилення кореня. Порожнина зуба повторює контури коронки й кореня.

Премоляр перший. Має ко ронку призматичної форми, щічні і язикові поверхні якої є опуклими (мал.10). На жувальній поверхні є два горбики - щічний і піднебінний, з яких перший значно більший. Між горбиками в медіально-дистальному напрямку проходить борозна (фісура).

Корінь сплющений, на його широких бічних поверхнях є глибокі поздовжні борозни, які як правило біля шийки зуба починають розділяти корінь на два: щічний і піднебінний. З яких піднебінний розвинений більше. Порожнина зуба повторює форму коронки.

Мал. 8 Постійний центральнийрізецьверхньої щелепи

59

Мал.9 Постійне їкло верхньої щелепи

60

Мал.10 Перший постійнийпре моляр верхньої щелепи

61

Соседние файлы в папке method