Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
134
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
401.23 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

Кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

Затверджено”

на засіданні кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Протокол № 14 від23.02.2011р.

Зав.кафедри________проф. Л.О.Хоменко

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Пропедевтика дитячої терапевтичної

стоматології

 

Модуль № 1

Пропедевтика дитячої терапевтичної

стоматології

 

Змістовий модуль № 3

Пломбування каріозних порожнин в

тимчасових і постійних зубах у дітей

 

 

 

 

Техніка пломбування каріозних

 

порожнин II класу

Тема заняття

стоматологічними цементами та

амальгамою в тимчасових і

 

 

постійних зубах. Відновлення

 

контактного пункту

Курс

ІІ

 

 

Факультет

Стоматологічний

 

 

Кількість годин

3

 

 

 

Укладач: ас. Трачук Ю.М.

 

Рецензент: доц. Голубєва І.М.

 

КИЇВ 2011

1

1. Актуальність теми:

Пломбування каріозних порожнин II класу по Блеку є складним завданням, що пов’язано з необхідністю відновлення контактного пункту. Без відтворення правильної анатомічної форми зуба, не може бути якісної реставрації. Відновлення контактного пункту вимагає знання послідовності дій і застосування додаткових засобів.

Знання щодо особливостей формування контактного пункту при пломбуванні каріозних порожнин II класу стоматологічними цементами та амальгамою в тимчасових та постійних зубах є необхідними майбутньому лікарю-стоматологу.

2. Навчальныі цілі:

Оволодіти методикою виконання на фантомах стоматологічних маніпуляцій при лікуванні зубів у дітей - пломбування каріозних порожнини ІІ класу за Блеком в тимчасових і постійних зубах стоматологічними цементами та амальгамою.

1.Знати класифікацію стоматологічних пломбувальних матеріалів.

2.Знати класифікацію, склад, основні фізико-хімічні властивості, показання до застосування, техніку приготування і використання стоматологічних цементів, у тому числі, склоіономерних.

3.Знати основні групи матеріалів для ізолюючих і лікувальних прокладок, їх основні властивості, показання до застосування.

4.Знати класифікацію, склад, основні фізико-хімічні властивості, показання до застосування і техніку використання амальгами.

5.Вміти пломбувати стоматологічними цементами, у тому числі склоіономерними, на фантомах каріозні порожнини II класу у тимчасових і постійних зубах із несформованими коренями.

6.Вміти приготувати і накладати в каріозні порожнини на фантомах ізолюючі та лікувальні прокладки.

7.Вміти пломбувати амальгамою на фантомах каріозні порожнини II класу в тимчасових і постійних зубах із несформованими коренями.

8.Вміти відновлювати контактний пункт із використанням матричних систем і додаткових засобів.

3.Матеріали для доаудиторної самостійної роботи

3.1 Базові знання, вміння, навички необхідні для вивчення теми

Назви попередніх дисциплін

Отримані навички

Знати особливості будови тимчасових і

Нормальна анатомія постійних зубів у дітей на різних етапах розвитку.

2

Знати класифікацію каріозних порожнин за

Блеком.

Знати особливості препарування каріозних

Терапевтична стоматологія порожнин ІІ класу в постійних зубах.

Знати основні фізико-хімічні властивості

стоматологічних цементів та амальгами, показання до застосування.

3.2 Зміст теми заняття

Пломбування каріозних порожнин ІІ класу завжди пов'язано з відновленням контактного пункту.

Контактний пункт - це зона контакту поряд розташованих зубів. Контактні пункти бувають площинними і точковими. В тимчасових зубах контактний пункт є площинним і розташований нижче екватора. В постійних молярах і премолярах точковий контактний пункт розташовується в ділянці екватора.

Контактний пункт виконує важливу функцію при жуванні, розподілі жувального навантаження, оберігає ясенний сосочок від травмування під час їди.

Правильно сформована контактна поверхня зуба повинна мати форму, близьку до сферичної. Зона контакту між зубами повинна відтворюватися в ділянці екватора чи трохи вище - як в інтактних зубах.

Відновлення контактного пункту вимагає обов’язкового використання додаткових аксесуарів, таких, як:

-матриці та матрицетримачі;

-клини;

-засоби для ретракції ясен.

Матриці дозволяють правильно сформувати контактний пункт, запобігти потраплянню слини, ясенної рідини і крові до підготовленої каріозної порожнини, особливо якщо вона локалізована нижче рівня ясен. Край матриці повинен розташовуватися на 0,5 - 1,0 мм нижче за приясенну стінку сформованої каріозної порожнини. Таке розташування матриці дозволяє уникнути утворення нависаючого краю пломби.

Існують різні види матричних систем, у тому числі з матрицетримачем. Матриці розрізняються за типом матеріалу, з якого вони виготовлені (металеві, пластикові (поліхлорвінілові), комбіновані), за конфігурацією (плоскі, контурні), а також за призначенням (сепараційні, захисні, контуруючі).

При роботі з амальгамою, склоіономерними цементами, пакованими композитами і ормокерами використовуються металеві матриці. Вони є більш тонкими і твердими, що полегшує їх введення до міжзубного проміжку. Плоскі металеві матриці можуть випускатися у вигляді смужок завтовшки 0,03 - 0,06 мм або в рулоні у вигляді металевої стрічки. Контурні металеві матриці випускаються двох видів - товщиною 35 і 50 мкм. Відновлення контактного пункту є більш якісним при використанні матриць завтовшки 35 мкм.

Пластикові матриці розподіляються на матриці для відновлення бокових і фронтальних зубів. Вони відрізняються за формою і механізмом фіксації на

3

зубі. Пластикові (світлопровідні) матриці використовуються при роботі з композиційними матеріалами світлового тверднення.

Контурні матриці більш подібні до анатомічної будови зуба, ніж плоскі. Вони мають опуклу форму, з кривизною, близькою до кривизни зуба, що підлягає реставрації.

Матриці, призначені для окремих груп зубів і виготовлені з урахуванням їх анатомічних особливостей, називаються секційними. Вони використовуються при реставрації каріозних порожнин II класу за Блеком. Існує 5 форм матриць різного розміру: малі, малі з виступом, великі, великі з виступом, середні з виступом. Матриці з виступом застосовуються в тих випадках, коли ясенна стінка каріозної порожнини II класу розташована нижче рівня ясен.

Встановлення матриць може бути як самостійним, так і з використанням додаткових пристроїв - матрицеутримачів і аксесуарів для встановлення матриць. Матрицеутримувачі випускаються з відповідними матрицями і такі системи називаються матричними.

Матричні системи:

1.Універсальний матрицетримач Tofflemire з матричними полосками.

2.Матрицетримач Ivory з перфорованими матрицями.

3.Секційна матрична система (ЗМ ESPE, Pallodent Dentsply, пружинний фіксатор, «ТОР ВМ»).

4.Матрицетримач замковий (система Hawe Super Mat).

Матрицетримач Tofflemire.

Складається з трьох частин: головна, середня і хвостова частини. Головна частина є скобою з направляючими прорізами для матриці.

Наявність прорізів дозволяє розташувати петлю матриці в трьох різних напрямках залежно від того, де розташований зуб. В середній частині розміщується повзунок, який утримує матрицю і регулює діаметр петлі. Щоб матриця щільно фіксувалася, в повзунку є прорізь, яка розтинає канал з різьбленням. Матриця утримується в прорізі за допомогою фіксуючого гвинта. В хвостовій частині є напівкруглий отвір для фіксуючого гвинта (Рис.1).

Рис. 1 Вигляд матрицетримача Tofflemire

В матрицетримачі Tofflemire використовуються стрічкові металеві матриці.

Матрицетримач Ivory

Матриці з перфораціями використовують з матрицетримачем Ivory (Рис.2).

4

Рис.2 Вигляд матрицетримача Ivory

Секційні матричні системи.

При відновленні каріозних порожнин ІІ класу не великих розмірів, можна використовувати секційну матричну систему (ЗМ ESPE, Pallodent Dentsply).

Система ЗМ ESPE

В набір секційної матричної системи входять матриці різних розмірів, завтовшки 0,03 мм, утримуючі кільця і щипці для їх накладення (Рис.3). Матриці мають кривизну, відповідну екватору жувальної групи зубів.

Рис.3 Щипці і утримуюче кільце ЗМ ESPE.

Матриці фіксуються спеціальними утримуючими кільцями, які забезпечують сепаративну дію на клин і матрицю (Рис.4).

Кільця випускаються трьох видів - стандартне (довжина ніжок - 5 мм), низьке (довжина ніжок 4 мм) і високе (довжина ніжок 6 мм). Накладення кільця здійснюють за допомогою щипців.

Рис.4 Накладення утримуючого кільця і фіксація матриці.

Слід враховувати, що секційну систему можна використовувати, якщо висота апроксимальних стінок після препарування складе не менше 3 мм

5

Фіксацію секційних матриць проводять наступним чином:

1)на поверхню відпрепарованого зуба накладають матрицю відповідного типу (рекомендується встановлювати широкою підставою вниз), фіксують матрицю клинами.

2)щипцями зовні від порожнини рота розтискають кільце фіксуюче так, щоб відстань між ніжками не перевищувала 7 мм (надмірне розведення кільця призводить до передчасного перерозтягнення кільця)

3)фіксують матрицю, проводять реставрацію пошкодженої частини зуба, видаляють кільце, клин і матрицю.

Залежно від ступеня пошкодження зуба можливі два варіанти установки фіксуючого кільця відносно клина.

Варіант 1. Кільце за клином (значний ступінь руйнування)

Варіант 2. Кільце перед клином (незначний ступінь руйнування)

Існує різновид секційних матричних систем, такий як фіксатор пружинний, що поєднує функції кільця і щипців.

Система Pallodent Dentsply.

В секційну систему Pallodent входять матриці різних розмірів («стандарт», «міні» і «плюс»), круглі і овальні сталеві кільця. Матриці «стандарт» і «міні» мають вирізку на оклюзійному краї, матриці «плюс» - два додаткові крила для забезпечення природного вигину в ділянці екватора зуба.

Круглі кільця системи Pallodent (Рис.5) мають високу розклинюючу здатністю і можуть використовуватися не тільки при пломбуванні зубів, але і в

6

процесі препарування порожнини для зниження ризику травмування сусіднього зуба.

Рис. 5 Кільця і секційні матриці Pallodent.

Секційні металеві замкові матриці «ТОР ВМ» мають спеціальні отвори для фіксації кільця. Їх дуже зручно застосовувати при значному руйнуванні зуба, оскільки вони охоплюють коронку повністю (Рис.6).

Рис. 6 Секційна металева замкова матриця і кільце «ТОР ВМ».

Замкові матричні системи.

До замкових матричних систем відноситься Hawe Super Mat (Рис.7).

Рис. 7 Зовнішній вигляд матричної системи Hawe Super Mat

Універсальна система фіксації пластмасових і металевих матриць застосовується в ділянці жувальної групи зубів. Висота металевих і пластикових матриць - 5,0 і 6,3 мм

Перевагою цієї системи є відсутність в ротовій порожнині матрицетримача під час внесення пломбувального матеріалу, що покращує доступ до робочого поля. Легко можна провести заклинювання матриці, одночасно накласти

7

декілька матриць при пломбуванні двох і більш порожнин. Після накладення в ротовій порожнині залишається тільки капсула з матрицею (Hawe Super Cap), натяг якої регулюється за допомогою затискного інструменту (Hawe Super

Lock).

При використанні цієї системи у лікаря-стоматолога створюється гарний доступ до операційного поля. При необхідності натяг матриці можна регулювати за допомогою затискного інструменту. Після роботи матриця легко віддаляється з порожнини рота.

Накладення на зуб матриці Hawe Super Cap.

Затягування матриці Hawe Super Cap на шийці зуба.

Матриця Hawe Super Cap зафіксована.

Міжзубні клини.

Для правильного відновлення контактного пункту може застосовуватись фіксація матриць за допомогою міжзубних клинів. Вони щільно притискають матрицю до зуба, забезпечують її фіксацію і запобігають утворенню нависаючих країв пломби в міжзубному проміжку. За допомогою клинів відтісняється ясенний сосочок і здійснюється розклинення зубів в межах фізіологічної рухомості. Клини застосовуються в постійних зубах та при необхідності в тимчасових зубах.

Якщо матриця накладається без використання клина, то після її виведення між зубами залишається значний проміжок, що призводить до накопичення в ньому залишків їжі.

Відрізняють наступні види клинів:

8

1.Дерев'яні.

2.Гумові.

3.Пластикові (світлопровідні).

Ретракційні нитки.

Важливим моментом при пломбуванні ІІ класу каріозних порожнин є використання ретракційних ниток і кровоспинних засобів.

Ретракція ясен переслідує наступні цілі:

захист крайової частини ясен від механічної травми;

зупинка кровоточивості;

захист робочого поля від ясенної рідини;

зменшення об’єму крайової частини ясен і створення доступу до підясенної стінки зуба.

3.3Список рекомендованої літератури:

Основна:

1.Терапевтическая стоматология детсткого возраста. /Под редакцией проф. Л.А. Хоменко, Киев, “Книга плюс”, 2007.- 813с.

2.Данилевський М.Ф., Борисенко А.В., Політун А.М., Сідельникова Л.М., Несін О.Ф. Терапевтична стоматологія . Фантомний курс. Підручник.- Том.1. – К.Здоров’я, 2001.-392 с.

3.Данилевський М.Ф., Грохольський А.П., Політун А.М. та інш. Практикум з терапевтичної стоматології (фантомний курс). Навчальний посібник. Львів, 1993.

4.Пропедевтика дитячої терапевтичної стоматології Навч. посібник / Р.В. Казакова, М.А. Лучинський, М.Н.Воляк та ін. /за ред. Р.В.Казакової. - К.: Медицина, 2006. - 272 с.

Додаткова:

1.Артельт Л.М., Дрожжина В.А. Современные стоматологические материалы и их применение в лечебной практике.- С.-Пб., Куксхавен,

1996.- 140с.

2.Биденко Н.В. Стеклоиономерные материалы и их применение в стоматологии.- Київ, “ Книга плюс ”, 2003.- 144с.

3.Вязмитина А.В., Усевич Т.П. Материаловедение в стоматологии.- Ростов-на-Дону: Феникс, 2002.-352с.

4.Грохольский А.П., Козловский С.Н., Павлик С.А Опыт использования амальгамы. / Современная стоматология, 1999.- №1 (5).- С. 24-26

5.Иноземцев А.А. Стоматологические цементы: Обзор // Новое в стоматологии, 2000.-№5.-С.46-62.

6.Мельник-Блащюк М., Кравчик Д., Пельс Е. Матеріали для пломбування каріозних порожнин зубів у дітей. Частина 2. Композитні, склоіономерні матеріали, компомери // Новини стоматології, 2001. - №4.-С.52-55.

9

7.Справочник по детской стоматологии (под редакцией А.С. Cameron, R.P. Widmer)Перевод с англ. Под ред. Виноградовой Д.Ф., Тинали Н.Ф., Топольницкого О.З.,- М:МЕД Пресс-информ, 2003. - 288 с.

8.Салова А.В. Восстановление контактных областей зубов с помощью матричных систем.- М.: МЕДпресс-информ, 2008.- 160с.

9.Терапевтическая стоматология. Учебное пособие / Под ред. проф. А.А. Дмитриевой .- М.МЕД Пресс информ, 2003.- 396с.

10.Хельвег Э., Климен Й., Аттин Т. Терапевтическая стоматология. Пер. с нем.-Львов : ГалДент, 1999.- С.176-195.

11.Чиликин В.Н. Есть ли будущее у амальгамы? / Вестник стоматологии, 1998.- № 5 (62).

12.Mair L.: Ten-year clinical assessment of three posterior resin composites and two amalgams. Quintessence Int., 1998.- №29(8).- Р.483-490

13.Roulet J.F., Zimrner S., Noack M. Современные концепции о будущем амальгамы. Квинтэссенция, 1996.- №3.- С. 9-11.

14.Greener E.H., Frijhoef M.M.A. Стоматологическая амальгама. Квинтэссенция, 1998.- № 2.- С. 62-63.

3.4Орієнтовна карта для самостійної роботи студентів з літературою по темі заняття:

Основні завдання

Вказівки

Відповіді

Дайте визначення контактного

Вкажіть варіанти будови та

 

пункту і назвіть його види та

функції контактного пункту.

 

розташування у тимчасових і

 

 

постійних зубах.

 

 

Перерахуйте основні різновиди

Зазначте види матриць та

 

матриць і матричних систем та

матричних систем.

 

показання до їх використання.

 

 

Назвіть різновиди і призначення

Опишіть техніку використання

 

міжзубних клинів.

міжзубних клинів.

 

Вкажіть різновиди і призначення

Вкажіть техніку використання

 

ретракційних ниток.

ретракційних ниток.

 

Назвіть основні етапи

Зазначте послідовність дій при

 

пломбування каріозних

пломбуванні каріозних

 

порожнин II класу в тимчасових

порожнин II класу

 

зубах склоіономерним цементом.

склоіономерним цементом.

 

Опишіть основні етапи

Зазначте послідовність дій при

 

пломбування каріозних

пломбуванні каріозних

 

порожнин II класу в постійних

порожнин II класу амальгамою.

 

зубах амальгамою.

 

 

10

Соседние файлы в папке method