Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Butkevich_V_G__Mitsik_V_V__Zadorozhniy_O_V_red

.pdf
Скачиваний:
397
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
5.38 Mб
Скачать

Г л а в а XVIII

_________ Міжнародна законність та міжнародний правопорядок_________

ються відповідно до норм і розпоряджень міжнародного права, зокрема до основних загальновизнаних його принципів — норм, які мають імперативний характер загальнообов'язкового права; в М. І. Лазарева — це сукупність міжнародних правовідносин, які утворюються в результаті виконання норм міжнародного права у міжнародних відносинах, тощо.

Міжнародний правопорядок — це стан фактичної впорядкованості міжнародних відносин, який відображає реальне, практичне здійснення вимог міжнародної законності та міжнародного права. Він характеризується єдністю, організованістю, злагодженістю і сталістю міжнародних відносин. Для міжнародного правопорядку притаманні визначеність змісту міжнародних відносин, узгодженість, гармонійність, забезпеченість та системність міжнародних правовідносин, при цьому — динамізм і можливість цілеспрямованих змін.

У науці і практиці міжнародних відносин сьогодні широко вживаються формально подібні терміни («міжнародний правопорядок», «міжнародний порядок», «світопорядок», «світовий порядок» тощо), але вони стосуються якісно відмінних сторін міжнародного життя.

Світопорядок — це стан упорядкованості, відповідності соціального та біогеографічного середовищ. Світопорядок грунтується на об'єктивних законах розвитку живої j неживої матерії, законах розвитку суспільноекономічних формацій, а стосовно міжнародного життя — ще й на закономірностях міжнародного співробітництва.

Світовий порядок — то є система взаємодіючих міжнародних політичного, економічного, інформаційного, правового, етичного та інших порядків. Для його аналізу необхідне дослідження міжнародних і національних політичних процесів. Основними компонентами світового порядку є мир, міжнародна безпека, екологічна рівновага, права людини, суспільна та економічна справедливість, гуманне управління та інші загальнолюдські цінності. Світовий порядок являє собою цілісну сукупність загальнолюдських цінностей, їх глобальну структуру з проміжними переходами.

Міжнародний порядок — стан динамічної відповідності міжнародних відносин, їх організації якісним влас-

Загальне і особливе міжнародної законності та міжнародного правопорядку

тивостям міжнародних систем управління (міжнародного права, міжнародної моралі, політики, релігії, етики, ввічливості тощо).

Міжнародний порядок має багато спільного з міжнародним правопорядком і ряд характерних особливостей. В основі міжнародного правопорядку лежать норми міжнародних договорів, звичаїв, рішень міжнародних організацій. В основі міжнародного порядку лежать правила міжнародного співтовариства: правові, політичні, міжпартійних відносин, демократії, моралі, релігії, звичаїв, норми громадських організацій та ін.

Міжнародний правопорядок — результат діяльності суб'єктів міжнародного права; міжнародний порядок — результат діяльності суб'єктів міжнародних відносин. Міжнародний правопорядок у необхідних випадках встановлюється із застосуванням примусових заходів державновладного, імперативного характеру; міжнародний порядок підтримується із застосуванням примусової сили (державновладного характеру) лише в правовій сфері відносин.

Для міжнародного правопорядку характерна чітка визначеність учасників, змісту, особливостей регулювання міжнародних відносин і впорядкованість.

У становленні сучасного міжнародного правопорядку можна виокремити: соціально-економічні передумови (потреби в упорядкуванні міжнародного життя, поведінки держав, народів, міжнародних організацій тощо; припинення «холодної війни» і розпад блокових систем; міжнародні економічні, політичні та інші потреби й інтереси; міжнародна законність тощо) і спеціальні юридичні передумови (необхідність правової впорядкованості міждержавних відносин; наявність міжнародного права як сукупності норм і правил поведінки, які утворюють струнку систему; наявність суб'єктів міжнародного права як можливих учасників правового порядку та їхній певний юридичний статус; наявність між- народно-правових відносин, які поєднуються в цілісну, впорядковану систему; міжнародно-правові методи встановлення та підтримки міжнародно-правового порядку тощо).

540

541

 

Г л а в а XVIII Міжнародна законність та міжнародний правопорядок

Міжнародне право та міжнародний правопорядок

Міжнародне право є передумовою міжнародного правопорядку. Без міжнародного права немає міжнародного правопорядку. Міжнародне право надає міжнародному правопорядку юридичні характеристики (властивості). Система міжнародного права визначає систему міжнародного правопорядку. Міжнародний правопорядок складається з двох основних засад — права і порядку. Міжнародний порядок може мати як правовий, так

іне-правовий характер. Неправова частина міжнародного порядку є основою функціонування інших систем управління (крім міжнародного права) у міжнародних відносинах. Отже, міжнародний правопорядок є лише частиною міжнародного порядку.

Учасниками міжнародного правопорядку можуть бути суб'єкти, які володіють міжнародною правосуб'єктністю в повному обсязі або які володіють лише правоздатністю, дієздатністю або деліктоздатністю чи мають специфічний правовий статус у міжнародних відносинах. Тобто учасниками міжнародного правопорядку можуть бути держави (насамперед), а також нації, народи, міжнародні організації (урядові й неурядові), державоподібні утворення, фізичні особи, транснаціональні компанії та ін. Головним для міжнародного правопорядку є забезпечення умов існування

іфункціонування співтовариства держав.

Центральною зв'язувальною ланкою між міжнародним правом (його суб'єктами) та міжнародним правопорядком є норма міжнародного права. Норми міжнародного права визначають: сферу міжнародних відносин, у яких розвивається міжнародний правопорядок; умови виникнення, зміни та припинення таких відносин; учасників міжнародного правопорядку, їхнє правове становище й характеристику, програму поведінки, обсяг взаємних вимог, їхні права та обов'язки; сферу взаємних зв'язків учасників правопорядку, правові наслідки невиконання обов'язків або зловживання правом; обставини та умови, за яких суб'єкти міжнародного права можуть втручатись у правові відносини і правовий порядок за власною ініціативою і

542

Міжнародне право та міжнародний правопорядок

на прохання інших учасників міжнародного спілкування; міру, обсяг, характер впливу на правопорушника, наслідки правопорушення; просторово-часові характеристики правопорядку; процесійні форми розвитку правових відносин і зв'язків, їх наступність тощо.

Основу міжнародного правопорядку складають міжнародні правовідносини, з-поміж яких розрізняють: 1) міжнародні договірні правовідносини, міжнародні територіальні (морські, повітряні, космічні, прикордонні тощо) правовідносини, правовідносини, які створюються в межах міжнародних інституційних механізмів, правовідносини міжнародної безпеки, міжнародні гуманітарні правовідносини та ін.; 2) міжнародні регулятивні та охоронні правовідносини; 3) міжнародні правовідносини з різною кількістю учасників (прості — два учасника, складні — багато учасників); 4) односторонні і взаємні правовідносини; 5) правовідносини з різним фактичним обсягом; 6) відносно ізольовані й тісно пов'язані з іншими правовідносинами групи та ін.

Мета міжнародного правопорядку визначається характером міжнародної економіки, політики, інтересами держав і народів та ін. Цілями міжнародного правопорядку можуть бути: правове вираження та оформлення міжнародного життя; забезпечення чіткого й суворого режиму міжнародних відносин, який гарантує неухильне втілення в практику принципів міжнародного права; забезпечення матеріального добробуту народів, послідовне проведення науково-тех- нічної і гуманітарної революцій; ліквідація міжнародних правопорушень, зміцнення міжнародного миру та безпеки; використання переваг демократичних засад сучасного міжнародного права; правове забезпечення і гарантія нових економічного, політичного, інформаційного, екологічного та інших порядків у міжнародних відносинах тощо.

Міжнародний правопорядок — складна специфічна система, яка містить численну кількість учасників правопорядку (суб'єктів міжнародного права і суб'єктів міжнародних відносин) з їх різним функціональним навантаженням та ієрархічним підпорядкуванням; відносини і зв'язки між учасниками правового порядку з їх властивостями; акти реалізації міжнародного права з їх властивостями; впорядковану взаємодію зазначених компонентів у межах єдиного, узгодженого цілого.

543

Г л а в а XVIII

__________ Міжнародна законність та міжнародний правопорядок_________________

Складність міжнародного правопорядку визначається не стільки кількістю його елементів і компонентів, скільки численністю зв'язків між ними і середовищем, у якому він функціонує. Міжнародний правопорядок постійно зазнає активних впливів із зовнішнього середовища та системи міжнародного порядку, складовим компонентом якої він є.

Сторонами міжнародного правопорядку є його учасники, які з'являються і зникають, змінюють своє місце та функції в правопорядку, вступають то в одні, то в інші міжнародні правовідносини. Динамічність міжнародного правопорядку є наслідком і того, що міжнародні правовідносини динамічні (виникають, змінюються, припиняються, зникають), змінюються зв'язки між ними, змінюються властивості елементів правопорядку (розвивається правоздатність, дієздатність, змінюється компетенція су- б'єктів, надається свобода вибору варіанта поведінки тощо), змінюються програми поведінки (міжнародні договори, рішення міжнародних або міждержавних організацій тощо) учасників правопорядку та ін.

Разом з тим зміни стосовно учасників міжнародного правопорядку не можуть бути необмеженими, безконтрольними. Правовий статус учасників міжнародного правопорядку має відповідати таким вимогам: 1) вказувати на завдання, предмет і цілі діяльності; 2) визначати їх місце і положення серед інших учасників міжнародного правопорядку (насамперед суб'єктів міжнародного права); 3) визначати програму поведінки, компетенцію, повноваження, функціональні навантаження, засоби досягнення визначених цілей і виконання завдань; вказувати на методи діяльності суб'єктів міжнародного права; визначати їх правоздатність; 4) визначати характер та обсяг прав, свобод, законних інтересів, засобів їх гарантування; 5) визначати характер та обсяг покладених і набутих обов'язків; встановлювати відповідальність за поведінку суб'єктів; вказувати на засоби забезпечення покладених обов'язків; 6) викладати загальні розпорядження, заборони, поручництва, які діють у міжнародному співтоваристві і є обов'язковими для кожного учасника правопорядку; 7) закріплювати правові принципи функціонування в правовій структурі міжнародного співтовариства.

544

______ 5

Міжнародне право та міжнародний правопорядок

Упорядкованість міжнародного правопорядку характеризується впорядкованістю: а) міжнародно-правової структури; б) міжнародно-правових процесів; в) системи міжнародного права.

Досягти оптимальної впорядкованості міжнародного правопорядку можна, коли буде впорядковано: а) процеси виникнення, зміни та припинення міжнародних правовідносин; б) процеси виникнення і скасування суб'єктів міжнародного права, зміни їх правового статусу; в) взаємовідносини між суб'єктами міжнародного права відповідно до їх статусу; г) вирішення спорів та конфліктів, які можуть виникнути між суб'єктами права; д) методи правового регулювання відносин і впливу на учасників міжнародних відносин; є) поведінку учасників міжнародних правовідносин за певних умов; є) такі вимоги і властивості учасників міжнародного правопорядку, ях міжнародна законність, координаційність, загальна підпорядкованість вимогам правових норм тощо; ж) вплив на правопорушників і ліквідація правопорушень.

Для міжнародного правопорядку характерні три головні функції: 1) збереження та вдосконалення правопорядку (через управління системою правопорядку; його захист від гнітючого впливу негативних чинників; зміцнення цілісності та організованості системи, впорядкування координаційних взаємозв'язків, елементів, властивостей, відносин, підтримку властивостей стабільності, стійкості, впорядкованості, законності); 2) взаємодія із зовнішнім середовищем, іншими соціальними системами (через пристосування до зовнішнього середовища, служіння правовою основою для політичних систем, які взаємодіють у міжнародних відносинах, підтримання і захист тих із них, які відповідають системі міжнародного правопорядку; внесення впорядкованості в систему міжнародної демократії, в структуру та функціонування важливих сфер сучасної системи міжнародних відносин, внесення впорядкованості у важливі внутрішні зв'язки міжурядових організацій); 3) відокремлення якісної визначеності міжнародного правопорядку (через упорядкування наявної структури, координацію взаємодії компонентів правопорядку; впорядкування правових властивостей і стану кожного суб'єкта міжнародного права, програми його поведінки та функціонування; впорядкування правових відно-

545

Г л а в а XVIII

_________ Міжнародна законність та міжнародний правопорядок_________

син, процесів, зв'язків у часі та просторі; досягнення внутрішньо узгодженої системи міжнародного правопорядку).

Міжнародний правопорядок розвивається на загальносоціологічних засадах, загальних юридичних принципах, на яких формуються і функціонують міжнародно-правова надбудова, правова система, всі інститути міжнародного права — і безпосередньо на принципах міжнародного правопорядку як цілісного утворення.

До загальносоціологічних засад міжнародного правопорядку належать: принцип наукової обгрунтованості; по- літико-правова основа — демократичні міжнародно-пра- вові відносини; економічна основа — справедливий міжнародний економічний порядок; духовна основа — культура світового співтовариства; цільова основа — зміцнення миру й безпеки між народами.

До загальних юридичних принципів міжнародного правопорядку належать: принципи сучасного міжнародного права; загальні принципи права; міжнародна законність; верховенство міжнародного права над політикою; рівність усіх суб'єктів міжнародного права перед нормами міжнародного права; рівне і справедливе надання між- народно-правових можливостей (прав, свобод і законних інтересів) та вимоги щодо виконання обов'язків і реалізації міжнародно-правової відповідальності; об'єктивність, справедливість та істинність правових заходів; переконаність суб'єктів у правильності і справедливості правових заходів; справедливість і невідворотність впливу на правопорушника, можливість застосування до нього заходів впливу; просторово-часові параметри застосування правових заходів та ін.

До принципів функціонування міжнародного правопорядку як системи належать: принцип законності, принцип цілісності і структурності, принцип субординації і співпідлеглості (підлеглість усіх норм міжнародного права функціям міжнародного правопорядку), принцип упорядкованості, узгодженості елементів і компонентів, принцип зв'язку та відповідності системі міжнародно-право- вого регулювання, принцип стабільності, принцип доцільності, принцип простоти та ін.

На відміну від міжнародної законності, де регіоналізм є ознакою послаблення законності, бо вона з найбільшою ефективністю діє при універсальності її вимог, міжнарод-

546

Міжнародне право та міжнародний правопорядок

ний правопорядок відзначається тим більшою стабільністю та міцністю, чим більш упорядкованими і сталими є його регіональні структури. Останні в міжнародному правопорядку є не тільки сталими, а й мають певну відокремленість у рамках універсального правопорядку. Саме тому можна говорити про європейський, африканський, латиноамериканський та інші типи правопорядку.

В науці міжнародного права вивчаються питання міжнародного правопорядку в космосі, правопорядку у Світовому океані, міжнародного інституційного правопорядку тощо.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІ ТЕР А ТУРА „„„^^

Василенко В. А.

Стратегия международно-правового обеспечения миропорядка // Вести. Киев, ун-та: Международные отношения и международное право. 1984. № 18.

Верещатин В. С.

«Общее правовое поле» современного мира // Советский журн. междунар. права. 1991. № 3—4.

Евинтов В. И.

Международное сообщество и правопорядок. К., 1990.

Лукашук И. И.

Нормы международного права в международной нормативной системе. М., 1997.

Мовчан А. П.

Международный правопорядок. М., 1996.

Сандровский К. К.

Проблемы законности и правопорядка в международных отношениях // Вестн. Киев, ун-та: Международные отношения и международное право. 1986. Вып. 23.

Тюрина Н. Е.

Международный правопорядок. К., 1991.

Справи, рішення та консультативні висновки

міжнародних і національних судових установ

і висновки міжнародних органів та організацій,

на які є посилання в тексті

Висновок «Сандра Лавелас проти Канади» (Комітет з питань прав людини) — 336

Висновок «Суерез де Гуерро проти Колумбії» (Комітет з питань прав людини) — 336

Консультативний висновок «Законність загрози або використання ядерної зброї» (МС ООН) - 213

Консультативний висновок «Західна Сахара» (МС ООН) —

286

Консультативний висновок «Заява про перегляд рішення № 273 Адміністративного трибуналу ООН» (МС ООН) - 514

Консультативний висновок «Заява про перегляд рішення № 158 Адміністративного трибуналу ООН» (МС ООН) - 514

Консультативний висновок «Заява про перегляд рішення № 333 Адміністративного трибуналу ООН» (МС ООН) - 514

Консультативний висновок «Про відшкодування збитку, завданого на службі ООН» (МС ООН) - 317, 491

Консультативний висновок «Про міжнародний статус Півден- но-Західної Африки» (МС ООН) - 514

Консультативний висновок «Про розуміння і тлумачення п. 2 ст. 17 Статуту ООН. Деякі витрати ООН» (МС ООН) -514

Консультативний висновок «Про склад Комітету з питань безпеки на морі Міжурядової морської консультативної організації» (МС ООН) - 514

Консультативний висновок «Рішення Адміністративного трибуналу МОП за скаргою, поданою на ЮНЕСКО» (МС ООН) - 514

Консультативний висновок стосовно спору Греції та Албанії щодо грецьких національних меншин (ППМП) 511

Консультативний висновок щодо правомірності закриття приватних шкіл в Албанії (ППМП) - 511

Консультативний висновок «Юридична сила рішень про компенсацію прийнятих Адміністративним трибуналом ООН» (МС ООН) - 514

548

Справа «Англо-іранська нафтова компанія» (Велика Британія/Іран) (МС ООН) - 286

Справа «Англо-норвезьке риболовство» (Велика Британія/ Норвегія) (МС ООН) - 19, 231

Справа «Бувот проти Барбуїт» (Велика Британія) — 272

Справа «Ван Генд і Лус проти Нідерландів» (Суд Європейського Союзу) — 336

Справа «Застосування Конвенції 1902 р. щодо опіки над неповнолітніми» (Нідерланди/ Швеція) (МС ООН) - 286

Справа «Заява про перегляд і тлумачення судового рішення від 24 лютого 1982 р. в справі «Континентальний шельф» (Туніс/Лівія) (МС ООН) -514

Справа «Зігвальд, Чарльз проти Німеччини» (Французько-ні- мецький змішаний арбітражний суд) — 335

Справа «Інтерхандель» (Швейцарія/США) (МС ООН) - 514

Справа «Ірландія проти Сполученого Королівства» [Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ)] - 136

Справа «Інцидент у повітряному просторі» (Ізраїль/Болгарія) (МС ООН) - 514

Справа «Континентальний шельф» (Туніс/Лівія) (МС ООН) - 514

Справа «Континентальний шельф Егейського моря» (Греція/Туреччина) (МС ООН) - 514

Справа «Континентальний шельф Північного моря» (ФРН/Данія; ФРН/Нідерланди) Міжнародний Суд ООН (МС ООН) - 19, 514

Справа «Ледерер проти Німеччини» (Англо-німецький арбітражний суд) — 335

Справа «Лолесс проти Ірландії» (ЄСПЛ) - 136

Справа «Лотос» (ППМП) — 204, 290

Справа «М. Ватсон проти Департаменту торгівлі та промисловості» (Велика Британія) —

273

Справа «Ноттебом» (Ліхтенштейн/Гватемала) (МС ООН) - 286

Справа пароплава «Вімбледон» (ППМП) - 511

Справа «Право проходу через територію Індії» (Португалія/ Індія) (МС ООН) - 118, 514

Справа «Про арбітражне рішення короля Іспанії від 23 грудня 1906 р.» (Гондурас/Нікарагуа) (МС ООН) - 514

Справа «Про Барселонську компанію» (Бельгія/Іспанія) (МС ООН) - 514

Справа «Про Барселонську компанію. Нова заява 1962» (Бельгія/Іспанія) (МС ООН) - 514

Справа «Про власність університету Петер Пазмані» [Постійна палата міжнародного правосуддя (ППМП)] - 286, 290

Справа «Про воєнну і напіввоєнну діяльність проти Нікарагуа» (Нікарагуа/США) —

213, 222

Справа «Про державну належність Східної Гренландії» (ППМП) - 231

Справа «Про деякі німецькі інтереси в польській Верхній Силезії» (ППМП) - 285, 290

549

Справа «Про дипломатичних і консульських співробітників США в Тегерані» (США/ Іран) (МС ООН) - 514

Справа «Про завод м. Хорзжув»

(ППМП) - 286, 290, 462

Справа «Про маяки» (ППМП) —

286, 480

Справа «Про належність храму Преах Віхеар» (Камбоджа/Таїланд) (МС ООН) - 231, 514

Справа «Про німецьких поселенців у Польщі» (ППМП) —

285

Справа «Про норвезькі позики» (Франція/Норвегія) (МС ООН) - 286, 514

Справа «Про статус ПівденноЗахідної Африки» (Ефіопія/ Південна Африка; Ліберія/ Південна Африка) (МС ООН) - 514

Справа «Про сербські і бразильські позики» (ППМП) — 286

Справа «Про стягнення аліментів з К.» (Україна) — 284

Справа «Про суверенітет над прикордонними землями» (Бельгія/Нідерланди) (МС ООН) - 231, 514

Справа «Про сухопутні, острівні і морські кордони. Спір Сальвадору з Гондурасом з підключенням Нікарагуа» (МС ООН) - 217

Справа «Про територіальний спір» (Лівія/Чад) (МС ООН) - 373

Справа «Про тлумачення параграфа 4 додатку до ст. 179 договору в Неувіллі (між Болгарією і Грецією) (ППМП) —

437

Справа «Про юрисдикцію судів м. Данцига» (ППМП) - 290

Справа «Сей Фучжії проти Каліфорнії» (США) - 275

Справа «Чунг Чи Ченг проти Р» (Велика Британія) — 272—273

Справа «Штейнер і Гросс проти польської держави» (Верхньосилезький арбітражний суд) —

335

ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК

Австралія — 93, 353

Австрія - 87, 92, 93, 325, 334 Агресія - 220, 221, 475

Азія — 78 Албанія — 511

Алма-атинська Декларація дер-

жав СНД 1991 р. - 377, 386

Америка — 84

Американська конвенція прав людини 1969 р. — 236

Американська конвенція про права та обов'язки держав

1933 р. - 226, 313, 361 Англія - 83, 92, 99

Ангола — 356 Андорра — 303, 313

Антифашистське віче Югославії — 355

Арбітражне міжнародне судочин-

ство - 518-520

Аргентина — 96, 510 Архіви державні — 383 Ассирія — 64

Аугсбурзький мирний договір

1553 р. - 86 Афганістан — 193, 356, 527

Афіни — 66

Африка — 78

Африканська хартія прав людини і народів 1981 р. — 236

Бангладеш — 362

Барселонська конвенція про внутрішні водні шляхи міжнародного значення 1921 р. —

92

Бельгія - 93, 96, 100, 231, 354, 490, 514

Берлінська Африканська конфе-

ренція 1884-1885 pp. - 88

Берлінський конгрес 1878 р. —

87, 88

Бернське Бюро захисту літературних і художніх праць 1886 р. —

88

Бернське Бюро захисту Промислової власності 1883 р. — 88

Біблія — 34 Боготський пакт — 501

Болгарія - 105, 334, 514

Бразилія — 510 Бранденбург — 86

Брюссельська конвенція 1962 р. про відповідальність операторів ядерних суден — 488

551

STATUTA SUO CLAUDUNTUR TERRITORIO, NEC ULTRA TERRITORIUM DISPONUNT

STRICTI JURIS

SUI GENERIS

SUPER ALTUM MARE TABULA AMALFITANA

TABULA RASA

TERRA MANENS VACUA OCCUPANTI CONCEDITUR

TUTELA

UBI CULPA EST, IBI POENA SUBESSE DEBET

UBI SOCIETAS, IBI JUS ULTIMA RATIO ULTIMATUM

ULTRA

UNUMQUODQUE DISSOLVI EODEM, LIGAMINE QUO LIGATUR

UTI POSSIDETIS JURIS

VERSUS

VETO VICE

VERSA

закони обмежені своєю територією, не діють за межами своєї території

в суворій відповідності з правом особливий у відкритому морі

морські закони м. Амальфа (Італія, X ст.)

правило «чистої дошки»

земля, що залишилась нічиєю, стає власністю того, хто її захопить

опіка

де є вина, там повинна бути кара

де суспільство, там і право останній доказ; останній засіб

остання пропозиція; остаточне формулювання умов у переговорах про вирішення спору

за межами; понад

будь-яке зобов'язання скасовується в такий само спосіб, як воно виникло

право зберігати за собою те, чим володієш

проти

заборона

навпаки

ЗМІСТ

Вступ (В. Г. Буткевич)

З

Умовні скорочення

7

 

 

 

 

Г л а в а

І Поняття, природа

 

 

та сфера дії міжнародного права

 

 

(В. Г. Буткевич)

 

1. Термін «міжнародне право»

 

10

2.

Поняття міжнародного права

 

15

3.

Предмет і об'єкт міжнародного права

 

25

4.

Характерні особливості міжнародного права

29

5.

Природа юридично обов'язкової сили міжнародного права

36

6.

Функції міжнародного права

 

42

 

Г л а в а

II Історія

 

 

міжнародного права і його науки

 

1. Виникнення міжнародного права і періодизація його

 

 

історії (В. Г. Буткевич, О. В. Задорожній)

49

2.

Формування та особливості міжнародного права

 

 

в додержавний період (В. Г. Буткевич, О. В. Задорожній)

58

3. Міжнародне право стародавніх держав

 

 

(В. Г. Буткевич, О. В. Задорожній)

 

68

4.

Міжнародне право в епоху середньовіччя

 

 

(В. Г. Буткевич, О. В. Задорожній)

 

77

5.Класичне міжнародне право (В. Г. Буткевич, О. В. Задорожній) 83

6.Перехід до сучасного міжнародного права та утвердження

основних його засад (В. Г. Буткевич, О. В. Задорожній)

89

7. Історія науки міжнародного права

 

(В. Г. Буткевич, О. В. Задорожній)

94

8. Розвиток науки міжнародного права в Україні

 

(В. Г. Буткевич, Л. Г. Забяоцька)

98

Г л а в а III Джерела

 

міжнародного права

 

(В. Г. Буткевич)

 

1. Поняття «джерела міжнародного права»

108

2. Міжнародний договір

112

597

3.

Міжнародний звичай

117

4.

Загальні принципи права

123

5.

Рішення міжнародних органів та організацій

127

6.

Рішення міжнародних судів та арбітражних трибуналів

133

7.

Доктрина міжнародного права

137

8.

Національне законодавство та рішення національних судів

140

Г л а в а IV Система міжнародного права

(В. Г. Буткевич)

1.

Проблеми аналізу системи міжнародного права

144

2.

Поняття системи міжнародного права

151

3.

Система міжнародного права і структура міжнародного права

153

4.

Система міжнародного права, галузь міжнародного права, інститут

 

міжнародного права, норма міжнародного права

155

5.

Система міжнародного права, система науки міжнародного права,

 

система підручників (викладання) міжнародного права

158

 

Г л а в а V Норми

 

 

міжнародного права

 

 

(В. В. Мицик)

 

1. Поняття і характерні риси норм міжнародного права

161

2.

Види міжнародно-правових норм та їхня класифікація

165

3.

Концепція «м'якого права» (soft law)

178

4.

Ієрархія норм міжнародного права

183

5.

Кодифікація норм міжнародного права

184

6.

Взаємодія норм міжнародного права з нормами інших

 

 

систем регулювання міжнародних відносин

187

Г л а в а VI Основні принципи міжнародного права

 

(В. Г. Буткевич)

 

1.

Поняття основних принципів міжнародного права

191

2.

Функції основних принципів міжнародного права

196

3.

Природа основних принципів міжнародного права

200

4.

Ознаки основних принципів міжнародного права

203

5.

Класифікація основних принципів міжнародного права

207

6.

Зміст основних принципів міжнародного права

211

7.Співвідношення основних принципів системи, принципів галузі та інституту, універсальних, регіональних і партикулярних принципів

 

 

214

8. Принцип заборони застосування сили або загрози силою

218

9. Принцип суверенної рівності держав

222

10.

Принцип невтручання

225

11.

Принцип територіальної цілісності держав

227

12...Принцип непорушності державних кордонів

230

13.

Принцип мирного врегулювання спорів

232

14.

Принцип поваги прав та основних свобод людини

234

15.

Принцип рівноправності і права народу розпоряджатися власною

 

долею

237

16.

Принцип співробітництва

239

17.

Принцип добросовісного виконання міжнародних зобов'язань

241

598

Глава VII Міжнародне і внутрішньодержавне право

 

(В. В. Мицик)

 

1.

Значення проблеми співвідношення міжнародного

 

 

і внутрішньодержавного права

244

2.

Теорії співвідношення міжнародного і національного

 

 

права

246

3.

Доктрина міжнародного права про здійснення його норм

 

 

у внутрішньодержавній сфері

254

4.

Конституційне право і судова практика держав щодо співвідношення

 

національного та міжнародного права

265

5.

Національне законодавство України, її судова практика

 

 

та міжнародне право

276

6.

Національне законодавство та міжнародна судова

 

 

практика

284

Г л а в а VIII Суб'єкти міжнародного права

(В. Г. Буткевич)

1.

Поняття суб'єкта міжнародного права

293

2.

Основні риси та особливості міжнародної правосуб'єктності

300

3.

Інститут міжнародної правосуб'єктності

304

4.

Держава — основний суб'єкт міжнародного права

311

5.

Міжнародна правосуб'єктність міжнародних організацій

316

6.

Міжнародна правосуб'єктність народу, нації, які борються

 

 

за створення незалежної держави

320

7.

Особливі види міжнародної правосуб'єктності

324

8.

Міжнародна правосуб'єктність фізичної особи

329

9.

Питання міжнародної правосуб'єктності транснаціональних компаній

 

 

337

 

Г л а в а

IX

 

Визнання в міжнародному праві

 

(В. В. Мицик)

 

1.

Поняття визнання

344

2.

Визнання держав

346

3.

Визнання урядів

352

4.

Інші види визнання

355

5.

Форми визнання

358

6.

Засоби і типи визнання

361

Г л а в а X Правонаступництво держав

(В. В. Мицик)

1.

Поняття правонаступництва

366

2.

Правонаступництво держав щодо міжнародних договорів

371

3.

Правонаступництво держав щодо державної власності

381

4.

Правонаступництво держав щодо державних архівів

383

5.

Правонаступництво держав щодо державних боргів

384

6.Врегулювання проблем правонаступництва у зв'язку з припиненням" існування СРСР. Правонаступництво

України

385

599

 

Глава XI Міжнародна

 

 

правосвідомість

 

 

(В. Г. Буткевич)

 

1.

Поняття міжнародної правосвідомості

394

2.

Суб'єкти міжнародно-правової свідомості

399

3.

Структура міжнародно-правової свідомості

404

4.

Функції міжнародної правосвідомості

407

Глава XII Міжнародний правотворчий процес

 

(В. Г. Буткевич)

 

1.

Сутність міжнародного правотворчого процесу

412

2.

Принципи міжнародного правотворчого процесу

416

3.

Односторонні акти держави у міжнародному

 

 

правотворчому процесі

418

4.

Участь громадськості в міжнародному правотворчому

 

 

процесі

423

5.

Кодифікація міжнародного права

425

Г л а в а XIII Реалізація

 

норм міжнародного права

 

(В. Г. Буткевич)

 

1. Поняття реалізації норм міжнародного права

429

2. Форми та способи реалізації норм міжнародного права

431

3. Міжнародно-правовий механізм реалізації норм міжнародного права

435

4. Внутрішньодержавний механізм реалізації норм міжнародного права

 

 

 

439

 

Г л а в а XIV Міжнародні

 

 

 

правовідносини

 

 

 

(В. Г. Буткевич)

 

 

1.

Поняття міжнародних правовідносин

 

444

2.

Суб'єкти міжнародних правовідносин

 

448

3.

Зміст міжнародних правовідносин

 

451

4.

Об'єкт міжнародних правовідносин

 

454

5. Юридичні факти і міжнародні правовідносини

 

456

 

Г л а в а XV Міжнародно-

 

 

правова відповідальність

 

 

 

(В. Г. Буткевич)

 

 

1.

Поняття міжнародно-правової відповідальності

 

459

2.

Підстави для виникнення міжнародно-правової відповідальності

463

3.

Ознаки міжнародного правопорушення

 

468

4.

Класифікація міжнародних правопорушень

 

473

5.

Обставини звільнення від міжнародно-правової відповідальності

477

6.

Суб'єкти міжнародно-правової відповідальності

 

482

7.

Види і форми міжнародно-правової відповідальності

 

484

8.

Відповідальність за правомірну діяльність

'

487

9.

Відповідальність міжнародних організацій

 

489

Г л а в а XVI Міжнародноправові санкції

(В. Г. Буткевич)

1.

Поняття і характерні особливості міжнародно-правових санкцій

492

2.

Типи і види міжнародно-правових санкцій

496

3.

Умови правомірності застосування міжнародно-правових санкцій 501

4.

Механізм застосування міжнародно-правових санкцій

505

Глава XVII Міжнародна юстиція

(В. Г. Буткевич)

1.

Історія міжнародного правосуддя

507

2.

Постійна палата міжнародного правосуддя

510

3.

Міжнародний Суд ООН

512

4.

Регіональні та спеціалізовані міжнародні судові установи

515

5.

Міжнародний арбітраж

518

Г л а в а XVIII Міжнародна законність та міжнародний правопорядок

 

(В. Г. Буткевич)

 

1. Поняття і сутність міжнародної законності

521

2.

Структура міжнародної законності

530

3.

Режим і принципи міжнародної законності

534

4.Загальне і особливе міжнародної законності та міжнародного правопорядку. Сутність міжнародного

правопорядку

537

5. Міжнародне право та міжнародний правопорядок

542

Справи, рішення та консультативні висновки міжнародних

 

і національних судових установ і висновки міжнародних органів

 

та організацій, на які є посилання в тексті

548

Предметний покажчик

551

Покажчик імен

569

Латинські терміни й вислови, що вживаються в підручнику та

 

поширені в міжнародно-правовій літературі

580

600

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]