Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

-psiholog-download-psihologiya_zdorovya

.pdf
Скачиваний:
56
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

розлад, який виникає у людини без психічних відхилень в результаті стресу; в) сильний і довготривалий розлад, який виникає у людини без психічних відхилень в результаті стресу.

22.Що з перерахованого відноситься до правил допомоги людині при гострій реакції на стрес?: а) якщо ви не впевнені в правильності своїх дій, то краще від них утриматись; б) слід будь-що спробувати допомогти потерпілій людині; в) в першу чергу слід подбати про свою власну безпеку; г) в першу чергу слід викликати «швидку допомогу».

23.У випадку гострої реакції на стрес у формі страху слід говорити з людиною про те, чого вона боїться.: а) так, це правда; б) ні, це не правда.

24.Потерпілому слід дати ляпас або різко крикнути на нього, якщо він переживає гостру реакцію на стрес у формі: а) страху; б) істерики; в) тривоги; г) плачу; д) апатії.

25.Категорично забороняється обнімати потерпілого і притискати до себе, якщо він переживає гостру реакцію на стрес у формі: а) плачу б) апатії; в) істерики; г) нервового тремтіння; д) рухового збудження.

26.Що з перерахованого відноситься до універсальних способів самодопомоги при гострій реакції на стрес?: а) зануритись на певний час у фізичну працю; б) прийняти контрастний душ; в) вживати алкоголь у великій кількості; г) покричати, потупати ногами; д) не давати волю сльозам.

27.Що з перерахованого заважає людині обирати здоровий спосіб життя?: а) біологічна схильність всіх живих організмів зберігати накопичену енергію; б) матеріальна незабезпеченість; в) неправильне ставлення до свого здоров'я, засвоєне від батьків; г) неспроможність опиратися прагненню отримати задоволення прямо зараз; д) відсутність популярності здорового способу життя серед населення.

28.Який тип валеоустановки дозволяє дитині повноцінно реалізувати закладений в ній від народження потенціал здоров'я?: а) самодостатній тип валеоустановки; б) підтримуючий тип валеоустановки; в) дефіцитарний тип валеоустановки; г) маніпулятивний тип валеоустановки.

29.Яка профілактична програма здорового способу життя використовує роз’яснення цінності здоров'я, здорового способу життя та наслідків шкідливих звичок?: а) профілактична програма побудована на залякуванні хворобами; б) профілактична програма побудована на зверненні до здорового глузду; в) профілактична програма побудована на формуванні мотивації до здорового способу життя.

30.Від якої особи людині буде легше прийняти настанови до здорового способу життя?: а) від відомої та популярної особи; б) від особи з науковим ступенем; в) від авторитетної для людини особи, яка сама живе у відповідності до тих законів, які пропагує.

31.Які речовини відносяться до легальних наркотиків? а) маріхуана, ЛСД, гашиш; б) тютюн, алкоголь, маріхуана; в) тютюн, алкоголь, лікарські препарати.

131

32.Зловживанням називають: а) непомірне вживання наркотиків; б) вживання наркотиків в будьяких, навіть малих, дозах.

33.Що є ознакою появи фізичної залежності від речовини?: а) наркотична речовина починає займати перше місце в системі цінностей людини; б) тіло включає наркотичну речовину в обмін речовин, а після припинення прийому препарату або зниженні дози спостерігаються фізичні симптоми синдрому абстиненції; в) з’являється сильне неконтрольоване бажання продовжувати вживати речовину, а при припиненні виникає відчуття незадоволення, депресія.

34.Абстиненція (синдром відміни) – це: а) реакція на припинення вживання речовини у вигляді похмілля; б) реакція на безперервне вживання речовини у вигляді затьмарення свідомості; г) неспроможність відчувати ту саму інтенсивність насолоди без збільшення дози речовини.

35.Які види залежності відносять до соціально позитивних?: а) алкоголізм; б) переїдання, в) трудоголізм; г) наркоманію, д) куріння; е) азартну поведінку.

36.У залежних від комп’ютерних ігор спостерігається зниження загального фону настрою та схильність до депресії: а) так, це правда; б) ні, це неправда.

37.Нікотин потрапляє в кров: а) через 7 секунд; б) через 30 секунд; в) через 1 хвилину; г) взагалі не потрапляє в кров.

38.Механізм виникнення фізичної залежності від нікотину має наступний вигляд: а) кожна цигарка створює потребу в наступній; б) лише після того, як в кров потрапило дуже багато нікотину, виникає «тяга», яка спонукає курити далі; в) нікотин не викликає фізичної залежності.

39.Куріння деформує психіку людини: а) так, це правда; б) ні, це неправда.

40.Яке з цих тверджень є правдивим?: а) нікотин легко знімає будь-яке напруження; б) нікотин не знімає напруження; в) нікотин знімає напруження, яке було викликане самим нікотином.

41.Що з перерахованого відноситься до хімічних залежностей?: а) зловживання лікарськими препаратами; б) алкоголізм; в) тютюнопаління; г) переїдання; д) наркоманію.

42.Що з перерахованого відноситься до основних характеристик хімічної залежності?: а) це хвороба, яку дуже важко вилікувати; б) це невиліковна хвороба, від якої остаточне одужання неможливе; в) це хвороба, яка прогресує, якщо вживання психоактивної речовини продовжується; г) це хвороба, яка може спричинити смерть.

43.Підвищення толерантності до наркотичної речовини – це: а) підвищення бажання, тяги до вживання речовини; б) підвищення здатності контролювати кількість і частоту прийому; в) підвищення стійкості до наркотику.

44.Які фактори укріплюють і посилюють хімічну залежність?: а) синдром абстиненції; б) підвищення толерантності; в) приємні відчуття від сп’яніння; г) руйнування мозку.

132

45.Що з перерахованого сприяє виникненню хімічної залежності?: а) занижена самооцінка та бездіяльний стиль життя при нереалістично високих амбіціях; б) хтось з батьків або кровних родичів був хімічно залежним; в) перебування в небезпечних дворових та шкільних компаніях; г) підвищений рівень стресу; д) неспроможність себе контролювати та схильність уникати розв’язання проблем.

46.Що є найбільш пріоритетною задачею профілактики залежностей в роботі з дітьми і підлітками?: а) робота з окремими підлітками, які входять в групу ризику; б) підвищення рівня загальної психологічної культури дітей; в) робота з хімічно залежними дітьми і підлітками.

Критерії оцінювання:

46-45 правильних відповідей – « відмінно - А» 44-39 правильних відповідей – « добре - В » 38-33 правильних відповідей – « добре - С» 32-27 правильних відповідей – « задовільно D» 28-23 правильних відповідей – « задовільно Е»

22 – і менше правильних відповідей – « незадовільно FХ»

133

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

ПСИХОЛОГІЯ ЗДОРОВ'Я

Навчально-методичний посібник для студентів

вищих навчальних закладів

Автор:

кандидат психологічних наук, старший викладач Злата Олександрівна Ржевська-Штефан

Компютерна верстка та макетування:

Дизайн обкладинки:

ISBN

134